Galette met stoofpeer, cranberrysaus en kaneel

Galette stoofpeer cranberry kaneel

[ print recept ]
Bij een gezellige maand als december met alle feestdagen hoort natuurlijk lekker en uitgebreid eten. Deze galette met stoofpeer, cranberrysaus en kaneel is winters, feestelijk en héél erg lekker! Een beetje krokant deeg met een laagje cranberrysaus gemaakt in kaneel, sappige stoofpeertjes en als topping frisse Griekse yoghurt. Ideaal om te serveren als dessert om het kerstdiner mee af te sluiten of ’s middags bij de koffie of thee.

Galette met stoofpeer, cranberrysaus en kaneel

Wat ziet deze galette er mooi uit, vind je niet? Daardoor lijkt dit ‘open taartje’ misschien moeilijk om te maken, maar dat is het absoluut niet! Het deeg heb je binnen 5 minuten gemaakt en wanneer deze aan het rusten is (maar een half uurtje) kun je de vulling maken. Even de oven in en klaar is je feestelijke taartje. Je kunt de cranberryaus en stoofpeertjes zelfs al een dag eerder maken, scheelt weer stressen tijdens de kerstdagen.

En je huis gaat zoooooo lekker ruiken naar kaneel, cranberry en stoofpeertjes! Tijdens het bakken (vooral met kerstmuziek op de achtergrond) van deze galette met stoofpeertjes krijg je echt dat winterse en feestelijk gevoel.

Dit heb je nodig

Deeg
150 gram (spelt) bloem
80 gram boter (direct uit de koelkast)
40 ml koud water
2 theelepels kaneel
snuf zout

Cranberrysaus
1 doosje (250 gram) cranberry’s uit de vriezer
150 ml water
2 eetlepels kokosbloesemsuiker
1 kaneelstokje

Vulling
5 kleine stoofpeertjes
1eetlepel kokosbloesemsuiker (of bruine basterdsuiker)
1 ei
2 eetlepels Griekse yoghurt

Zo maak je het

Doe de spelt bloem, zout en kaneel in een kom. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze toe aan het deeg. Verkruimel/meng met je handen door elkaar. Voeg beetje bij beetje het koude water toe en kneed kort met je handen tot een deeg. Maak een bol van het deeg, verpak in vershoudfolie en leg deze 30 minuten in de koelkast.

Maak ondertussen de cranberrysaus. Doe alle ingrediënten in een steelpan en laat onder af en toe roeren 30 min. zachtjes koken tot de saus is ingedikt. Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagels.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi een plank met een beetje bloem en rol de bol deeg tot een cirkel. Leg het deeg op een bakplaat met bakpapier.

Verdeel een (niet te dik) laagje cranberrysaus over het deeg en laat de randen vrij. Snijd de stoofperen door midden, verwijder het klokhuis en het steeltje en snijd in dunne plakjes. Verdeel de plakjes stoofpeer dekselgewijs over de cranberrysaus.

Vouw de randen om. Klop het ei los en bestrijk hier de rand mee. Bestrooi deze vervolgens met een beetje kokosbloesemsuiker. Zo wordt het deeg lekker knapperig en een beetje zoet.

Bak de galette 35 á 40 minuten in het midden van de oven. Laat goed afkoelen. Schep een grote lepel Griekse yoghurt op het midden van de galette en bestrooi deze met een snuf kaneel. Eetsmakelijk!

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.