Gezond op kantoor | Tips

Inmiddels werk ik zo een 2 jaar op kantoor. Ik heb een leuke leerzame baan in de (online en offline) communicatie, maar ik zal eerlijk zijn, wat moest ik wennen aan het kantoorleven..

Ik houd van bewegen en heb altijd aan sport gedaan. Zwemmen, voetbal, fitness, hardlopen en ik houd van wandelen en fietsen. Ik vind bewegen heerlijk en ik kan gewoon niet te lang (binnen) stilzitten. Van het hele dag lekker bewegen, zat ik ineens zo een acht uur per dag op kantoor, waarvan heel wat uurtjes achter mijn beeldscherm. In het begin wist ik gewoon echt niet wat ik hiermee aan moest en zat totaal niet lekker in mijn vel. Ik wilde naar buiten en bewegen!

Een kantoor/zittend beroep schijnt het meest ongezonde beroep te zijn wat er is. Hier schok ik echt van en dacht meteen, hoe kun je toch zo gezond mogelijk leven wanneer je een kantoorbaan hebt? Want het ligt niet alleen aan het te veel en te lang stilzitten, maar ook aan slechte kantoorgewoontes, die samen met weinig beweging dubbel zo slecht voor je zijn.

Wanneer ik op kantoor om mij heen kijk zie ik mensen die de hele dag stilzitten achter hun beeldscherm. Maar dit is niet alles (Ja, ik kijk altijd stiekem naar het eetgedrag van anderen en hoe gezond ze leven). Bijna iedereen begint de dag met koffie. Wanneer ze binnenkomen, lopen ze standaard als eerste naar de koffieautomaat. Ik ben bij mijn collega’s gaan pijlen hoeveel koffie er gedronken wordt op een dag en kwam erachter dat de meeste zo een 6 á 8 kopjes koffie per dag drinken! Wauw, na twee koffie krijg ik al hoofdpijn en word ik duizelig..

Niet alleen het koffiegedrag, maar ook het eetgedrag is schokkend. In de ochtend wordt er als tussendoortje Sultana’s en koeken gegeten. Met de lunch (wit) brood met ongezond beleg, kant- en klare soepen, kroketten. kaassoufle’s en er worden natuurlijk heel wat glazen melk en zuiveldranken gedronken. In de middag weer dezelfde ongezonde tussendoortjes en dan heb je natuurlijk nog de snoepautomaat. Ik vraag me dan af, waar halen ze hun energie vandaan? Uit die koeken en chips uit de automaat? Uit al die kopjes koffie? Nou ja, eerlijk gezegd is de energie vaak ver te zoeken. Ik zie vooral vermoeide en grauwe gezichten. En hoe kom je dan de dag door? Juist, koffie en snacks met suiker.

Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen. Gelukkig zie ik ook gezonde, fitte en frisse mensen om mij heen met zelfgemaakte salades, fruit als tussendoortje, water en koppen thee. En soms kom ik collega’s tegen op de trap of tijden een wandeling na de lunch. Maar naar mijn mening veel te weinig..

Ik voelde in het begin flink wat angst opkomen toen ik dit allemaal om mij heen zag. Nee, dit wil ik niet! We ontkomen er vaak niet aan om wat uurtjes stil te zitten achter onze conputer, dus laat ik zorgen dat ik mijn (kantoor) baan zo gezond mogelijk maak. Maar hoe?

Tips

 • Ben jij er zo een die zijn of haar dag begint met koffie? Probeer je koffie eens in te ruilen voor iets dat je écht (de hele ochtend) energie geeft, zoals rauwe cacao en fruit. Je kunt rauwe cacaonibs verwerken in havermout of yoghurt, of rauwe cacaopoeder in een smoothie. Of wat dacht je van een fruitontbijtje van drie stuks fruit?
  Kun je toch niet zonder koffie? Probeer dan rustig af te bouwen en ga vaker voor een kopje thee in plaats van koffie. Drink jij altijd koffie met melk zoals cappuccino, ga dan eens voor zwarte koffie.

Kersen en aardbeien

 • Drink de hele dag door water en thee. Neem een grote mok mee naar kantoor, zodat je lekker veel thee drinkt. Tip: neem je lievelingsthee mee van huis. Zorg daarnaast voor een waterkan op je bureau en vul deze regelmatig. Wanneer er water in handbereik staat, zul je ongemerkt heel wat glazen wegdrinken. Het gaat vanzelf wennen.
 • Sta wat vaker op om even een rondje te lopen. Vaak heb je niet door dat je veel te lang achter elkaar in dezelfde houding achter je beeldscherm zit. Haal bijvoorbeeld regelmatig thee/water, loop even naar een collega toe in plaats van een mail te sturen, haal de post of loop gewoon even een rondje.
 • Installeer pauzesoftware voor op je computer. Deze geeft precies aan wanneer het tijd is om even pauze te nemen en achter je beeldscherm vandaan te gaan.
 • Neem de trap in plaats van de lift. Dit wordt vaak gezegd, maar hoe vaak wordt het nou echt gedaan?
 • Neem zelf je lunch mee naar kantoor. Jouw lunch moet er namelijk voor zorgen dat je nieuwe energie krijgt, zodat je de rest van de middag door kunt. Heeft jouw kantine een gezond aanbod aan eten? Lucky you! Maar bij de meeste bedrijfskantines bestaat het aanbod uit ongezond en bewerkt voedsel, zoals kant en klaar soepen (of gebonden soepen), kroketten, wit brood, ongezond beleg en ongezonde drankjes.
  Zelf neem ik bijna altijd een zelfgemaakte salade mee, zelfgemaakte wraps, of wanneer ik echt weinig tijd heb speltbood met humus en groente. Geen lunch bij me? Dan kies ik voor de saladebar en een helder soepje.

IMG_3099

IMG_7512

 • Rokers hebben één voordeel, door het roken staan ze regelmatig buiten in de frisse lucht (nou ja, fris..). Ga een paar keer per dag (eventueel met de rokers mee) een luchtje scheppen buiten. Frisse lucht zorgt ervoor dat je weer wat wakkerder wordt en beter kunt nadenken en concentreren.
 • Maak tijdens of na de lunch een wandeling buiten. Dit zorgt ervoor dat je even van je werkplek weg bent en je de middag weer fris begint. Daarnaast gaat een wandeling je after-lunch dip tegen. En lopen is gewoon heel gezond.
 • Ook je houding is erg belangrijk wanneer je elke dag zo een acht uur stil zit. Zorg daarom dat je een goede stoel hebt en deze goed is afgesteld. Dit kan echt rug, nek en schouderklachten verhelpen.
 • Kies voor gezonde tussendoortjes zoals fruit, groente, een handje noten of maak je eigen gezonde tussendoortjes. Ik ben echt een snacker, vooral wanneer ik stilzit ga ik vaak eten uit vervelen. Mijn bureaula ligt daarom vol met gezonde snacks.

IMG_3751

 • Woon jij op fietsafstand van kantoor? Ga lekker fietsen! Zo begin je de dag met veel meer energie en combineer je het reizen meteen met sporten. Ga je met de bus naar kantoor? Stap dan eens een halter eerder uit en ga het laatste stukje lekker wandelen.
 • Zorg ervoor dat je naast je werk regelmatig sport. Plof dus niet meteen op de bank wanneer je thuis komt na een dag werken, maar ga fietsen, hardlopen, fitnessen, zwemmen of maak een wandeling naar de supermarkt. Regelmatig sporten zorgt ervoor dat je beter slaapt, je meer energie hebt en je je beter kunt concentreren. En dan kun je wel gebruiken op kantoor…

Gerelateerde berichten