De gezondheidsvoordelen van kaneel

Kaneel, ik gooi het echt overal doorheen. Door pannenkoekjes, crumble, wafels, cakes, muffins en soms door m’n smoothies en yoghurt. Kaneel geeft een verwarmend gevoel en combineert heerlijk met fruit als appel, peer, blauwe bessen en met noten. Behalve dat het verwarmend werkt en heel lekker is, heeft kaneel ook nog eens veel gezondheidsvoordelen. Maar om te beginnen, waar komt kaneel eigenlijk vandaan en wat is het precies?

Over kaneel

Kaneel wordt al duizenden jaren gebruikt. Kaneel komt van de kaneelboom, een boom die alleen in een tropisch klimaat groeit. De schaafsels vormen kaneelstokjes en de rest wordt vermalen tot poeder. De meeste productie gebeurt in Indonesië, China, Vietnam en Sri Lanka.

Wist je dat er twee soorten kaneel bestaan? Eigenlijk bestaan er heel veel soorten, maar de twee bekendste zijn Ceylon kaneel en de Cassia. Ceylon kaneel is de echte kaneel en Cassia is wat zoeter en goedkoper. Van Ceylon kaneel worden kaneelstokjes gemaakt. Het kaneelpoeder wat wij in ons keukenkastje hebben staan is Cassia kaneel vermengd met Ceylon kaneel.

De gezondheidsvoordelen van kaneel

De aroma’s in kaneel komen door de oliën die in kaneel zitten. In deze oliën zit de stof cinnamaldehyde, de stof die kaneel zo gezond maakt.

Houdt je bloedsuikerspiegel op pijl

Ten eerste, en meteen de belangrijkste reden waarom kaneel gezond is, kaneel houdt je bloedsuikerspiegel op pijl. Kaneel zorgt ervoor dat suikers niet te snel afgebroken worden, maar dat dit geleidelijk gebeurd. Dit komt omdat kaneel het hormoon insuline stimuleert. Kaneel is dus perfect voor in je ontbijtje.

Verlaagt het cholesterol

Kaneel heeft een goede invloed op het slechte cholesterol in het bloed. Het verlaagt het LDL (slechte cholesterol)  en houdt het HDL (goede cholesterol) stabiel.

Antibacterieel, ontstekingsremmend en antioxidant

Kaneel heeft een antibacteriële werking, hierdoor kan een kop kaneelthee goed helpen tegen verkoudheid of keelpijn. Ook heeft kaneel een ontstekingsremmende werking en is het een sterke antioxidant, waardoor het een positief effect heeft op je spijsvertering en kan helpen tegen veroudering.

Geniet van kaneel!

Naast dag kaneel verwarmend werkt en lekker is, heeft het dus ook veel gezondheidsdelen. Gooi dus gerust overal kaneel doorheen en geniet van je kop kaneelthee.

Gezondheidsvoordelen kaneel

Gerelateerde berichten