Hotspot | Verpakkingsvrije winkel Bag&Buy

ba5
Afgelopen vrijdag was dan eindelijk de feestelijke opening van de verpakkingsvrije winkel Bag&Buy in Utrecht. Wat ben ik blij met de komst van deze winkel in mijn stad!

Een paar jaar geleden zag initiatiefnemer, Wim van Dijk, in supermarkt Wholefoods in de Verenigde Staten een hele afdeling waar je food kon scheppen en tappen. Dit inspireerde hem om de verpakkingsvrije winkel naar Nederland te halen. Het mooie aan de komst van deze winkel, is dat het hele concept is ontstaat door middel van crowdfunding. 120 crowdfunders financierde samen dit mooie project.

Wist je dat
Per dag wordt er per persoon gemiddeld 7 verpakkingen geopend. Hiermee produceren we per persoon 1,5 kilo huishoudelijk afval per dag. Jaarlijks is dit 550 kilo afval. Bij het maken van verpakkingen worden natuurlijke voorraden aangesproken, veel energie verbruikt en CO2 uitgestoten. Daarnaast gooien we ook nog eens een hoop eten weg. Per huishouden gaan er jaarlijks 140 kilo voedsel rechtstreeks de prullenbak in. Dat is 15% van al het voedsel dat we kopen. Vanaf kun jij helpen deze cijfers omlaag te brengen, door verpakkingsvrij boodschappen te doen. (bron: doorgaan.nl)

Alles in de winkel wordt zoveel mogelijk zonder verpakking aangeboden, om daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving. De missie van Bag&Buy? Met z’n allen zoveel mogelijk verpakkingsvrij boodschappen doen, zodat we minder afval produceren. Een geweldige missie, waar ik volledig achter sta. Feelgoodbyfood staat voor gezond en puur eten, maar ook voor bewust eten. Bewust boodschappen doen, zodat we minder afval creëren en zo min mogelijk eten weggooien. Dit scheelt je zo een paar vuilniszakken in een maand.. en dat is weer goed voor het milieu!

IMG_0029

Ik heb voor de opening al een paar keer een kijkje mogen nemen in de winkel en heb in de winkel zelf een lunch georganiseerd voor de crowfunders. De winkel werd steeds mooier en mooier, en nu is de verpakkingsvrije winkel er dan eindelijk! Het resultaat? Een prachtige sfeervolle winkel, vol met pure ingrediënten die je zelf kunt scheppen, tappen, persen of malen.

Bij de Bag&Buy doe je niet ‘even snel’ boodschappen. Boodschappen doen bij de Bag&Buy is een beleving. Naast dat verpakkingsbrij boodschappen doen afval verminderd, is het ook gewoon ontzettend leuk om in deze winkel rond te lopen, nieuwe producten te leren kennen en zelf zakken en potten te vullen met jouw favoriete producten.

bag

bag9

Overal vind je bakken, dispensers en vaten vol pure producten. Je kunt potten, flessen en zakken meenemen van thuis of deze kopen in de winkel. Deze staan ook nog eens mooi in je keuken. Naast dat je verpakkingsvrij winkelt, is het ook nog eens fijn dat je zelf de hoeveelheden kan bepalen. Hierdoor koop je nooit teveel en gooi je niet onnodig eten weg. Zo kun je nog eens nieuwe producten en recepten uitproberen, zonder dat je meteen grote hoeveelheden moet aanschaffen.

In de winkel vind je onder anderen een groot assortiment aan koffie, losse thee (24 soorten!) en kruiden. Gedroogd fruit, pitten, zaden en noten die je in de winkel kunt malen om je eigen pindakaas of notenpasta te maken. Yoghurt, die je kunt tappen. Likeuren en biologische wijnen, die je kunt tappen uit wijnvaten in mooie groene wijnflessen. Bijzondere oliën en azijn. Een waterzuiveraar waar je je (natuurlijk hervulbare) flesje water kunt bijvullen. Mijn persoonlijke favoriet, een groot assortiment aan meel, granen, pasta’s, bonen en rijst. Veel van deze producten liggen niet standaard in de supermarkt, zoals rijstmeel, kokosmeel, speltgranen, wilde rijst en verschillende soorten bonen. Mijn andere persoonlijke favoriet: een groot assortiment aan chocola! En nog veel meer. Je hoort het al, een echt foodwalhalla voor foodies!

bg4

bag6

bag1

Het merendeel van de producten is biologisch, Fairtrade en plantaardig gezoet (stevia). Ook fijn, er zijn veel glutenvrije producten verkrijgbaar. Naast dat de producten puur zijn en van goede kwaliteit, kunnen de medewerkers je ook precies vertellen waar de producten vandaan komen.

Wil jij ook verpakkingsvrij winkelen en zo minder afval creëren? Neem dan snel een bezoekje aan de winkel.

Boekentip |Meer weten over verpakkingsvrij leven en tips om minder afval te produceren? Lees dan eens het boek van Emily-Jane Lowe – ‘Leven zonder afval’.

Locatie | De Bag&Buy is gevestigd aan de Twijnstraat 38, in Utrecht en is 7 dagen per week geopend.

IMG_0031

IMG_0032

IMG_0037

Gerelateerde berichten