Koken met kruiden (en zonder pakjes en zakjes)

Je kunt gerust zeggen dat ik een haat-verhouding heb met kant en klaar pakjes en zakjes. De pakjes, zakjes en potjes in de winkel bevatten veel suiker, zout, conserveringsmiddelen en e-nummers. Al deze producten zijn bewerkt, gemaakt in een fabriek en bevatten weinig voedingstoffen. Deze producten voeden ons lichaam niet.

Producten die een paar maanden of zelfs een paar jaar houdbaar zijn, zijn niet natuurlijk. Daar moet wel heel veel troep in gestopt zijn. E-nummers worden bijvoorbeeld aan producten toegevoegd om de houdbaarheidsdatum te verlengen of als verdikkingsmiddel. Dit wil je toch niet in je lichaam hebben?

Koken zonder pakjes en zakjes

Feelgoodbyfood staat voor gezond, puur en bewust koken. De boodschap die ik met Feelgoodbyfood wil overbrengen is vooral om alle kant en klaar pakjes, zakjes en potten te laten staan en te gaan koken met pure onbewerkte producten uit de natuur. Wanneer ik dit vertel krijg ik vaak de vraag; hoe geef je dan smaak aan je eten? Het antwoord is simpel, met (verse) kruiden en specerijen!

Kruiden als basis

Geen pakjes, zakjes en potjes dus die zorgen voor ‘smaak’.  Maar hoe dan wel? Met verse en gedroogde kruiden en specerijen kun je gerechten heerlijk op smaak brengen, zonder dat hier pakjes aan te pas komen. Kruiden zijn de basis van een gerecht, maak daarom niet de fout om in een recept de gedroogde en verse kruiden weg te laten.

Benieuwd welke kruiden ik in mijn keukenkastje heb staan, welke kruiden ik bij welke producten/gerecht gebruik en welke andere producten ik als basis gebruik voor bijvoorbeeld sauzen en soepen?

Mijn kruidenkastje

Ik heb één keukenkastje waarvan de onderste plank vol staat met gedroogde kruiden en specerijen. Daarnaast kweek ik in mijn eigen (mini) kweekhuisje verse kruiden, maar deze kun je natuurlijk ook gewoon in de winkel kopen.

Ik houd van makkelijke gerechten, die snel klaar zijn en waarbij je geen lange lijst met ingrediënten nodig hebt. Met een paar basiskruiden kun je al ontzettend veel smaakvolle gerechten maken. Niet lang in de keuken staan, geen moeilijke recepten, maar toch een gezond gerecht, dat is wat we willen toch?

Ik kook eigenlijk bijna nooit volgens recept en met het toevoegen van kruiden gaat het net zo. Toen ik net begon met koken experimenteerde ik er op los met allerlei kruiden. Wanneer je veel kookt kom je er vanzelf achter welke kruiden waar goed bij past. Natuurlijk zijn er bepaalde bekende combinaties die gewoon heel erg lekker zijn, maar koken is ook gewoon durven. Zo ontdek je telkens weer heerlijke nieuwe combinaties.

De volgende kruiden, specerijen en verse kruiden heb ik standaard in huis.

 • Peper en zout
  Peper voeg ik bijna in elke gerecht toe. Zout werkt smaakversterkend. Met zout ben ik wat zuiniger, omdat teveel zout kan zorgen dat ons lichaam vocht vasthoudt.
 • oregano
  Oregano gebruik ik bij alle Italiaanse gerechten, zoals pasta, lasagne en pizza.
 • kaneel
  Kaneel voeg ik vaak toe in ontbijtjes en zelfgemaakte plantaardige melk. Denk aan pannenkoekjes, wafels, havermout, ontbijtcake, ontbijtmuffins.. alles wordt lekkerder met een snuifje kaneel erdoor.
 • kerrie combineert heerlijk met groenten en in het bijzonder met broccoli, bloemkool en courgette. Ik strooi vaak wat kerrie over gegrilde groenten en gebruik het in soepen. Kerrie fruit ik vaak eerst even aan met ui, hierdoor komen de smaken goed vrij.
 • tijm
  Tijm is heerlijk in soepen en over gegrilde groenten uit de oven. Gegrilde groenten uit de oven is misschien wat saai, maar met knoflook en tijm wordt het ineens een heerlijk gerecht. Daarnaast gebruik ik het net als oregano vaak in Italiaanse gerechten.
 • komijnzaad
  Komijnzaad gebruik ik veel in soep met zoete aardappel, pompoen en courgette.
 • koriander
  Zelf houd ik totaal niet van de smaak van koriander, maar koriander wordt veel gebruikt in curry’s, salades en soepen
 • rozemarijn
  (zoete) Aardappel en groentefrietjes uit de oven zijn heerlijk met wat knoflook en rozemarijn.
 • paprikapoeder
  Paprikapoeder is lekker in soepen en Mexicaanse gerechten, zoals chili en wraps, maar ook over (gegrilde) groenten en curry’s.
 • nootmuskaat
  Lekker in combinatie met groenten als bloemkool en sperziebonen. Gegrild of in de soep
 • chilipoeder
  Ik gebruik chili om gerechten net even wat pittiger te maken. Kijk wel uit, want je gebruikt hier al snel teveel van.
 • verse peterselie
  Lekker als garnering in soepen, salades en curry’s.
 • verse basilicum
  Verse basilicum gebruik ik als garnering bij Italiaanse gerechten, zoals pasta, lasagne en pizza. En natuurlijk om pesto van te maken.
 • Verse bieslook
  Verse bieslook is heerlijk in combinatie met ei of in frisse sausjes.
 • verse munt
  Lekker in frisse salades, couscous en om verse muntthee van te maken.
 • knoflook
  Ik gebruik echt heel veel en vaak knoflook. In soepen, wokgerechten, Italiaanse gerechten, wraps, humus en bij gegrilde groenten
 • gember
  Gember gebruik ik bij gegrilde of gewokte groenten, om zelf woksaus of currypasta van te maken. Daarnaast maak ik vaak thee van verse gember in combinatie met citroen en munt
 • geelwortel (kurkuma)
  Kurkuma gebruik ik vaak in curry’s en soepen, zoals bloemkool- en broccolisoep

Koken met kruiden (zonder pakjes en zakjes)

Gerechten

 • Italiaanse gerechten
  Bij Italiaanse gerechten zoals pasta’s, lasagne en pizza gebruik ik vaak knoflook, oregano, italiaanse kruiden, tijm en verse basilicum
 • Pastasaus
  Ik maak altijd zelf pastasaus van verse tomaten, tomatenpuree, knoflook, ui, oregano, tijm en verse basilicum
 • aardappelgerechten
  (zoete) aardappel en groentefrietjes uit de oven zijn heerlijk met wat ui, knoflook, rozemarijn en verse kruiden als peterselie.
 • curry’s
  Voor curry’s gebruik ik vaak kokosmelk als basis, ui, knoflook, peper (chilipoeder) en kruiden als komijnzaad, kurkuma en paprikapoeder
 • wokgerechten
  Bij wokgerechten maak ik altijd zelf een sausje. Meestal van sojasaus, knoflook, gember en sesamzaad.
 • Soepen
  Voor de basis van soep gebruik ik altijd groentebouillon, knoflook en ui. Daarnaast gebruik ik meestal komijnzaad, kerrie en natuurlijk peper en zout. Welke kruiden ik gebruik, ligt aan de groenten in de soep. Zo is broccoli, courgette en bloemkool heerlijk met kerrie en peterselie, zoete aardappel en pompoen met komijnzaad, en tomaat met oregano
 • Yoghurtsausje
  Bij veel gerechten, zoals groentefrietjes, gevulde aubergine, falafel en salades maak ik zelf een yoghurtsausje. Je kunt voor sauzen vaak (plantaardige) yoghurt als basis gebruiken, met daarin kruiden naar keuze zoals peper, kerrie en tijm. Lekker met verse munt of koriander. 

Basis voor gerechten en sauzen

Naast kruiden en specerijen heb ik de volgende producten altijd in mijn voorraadkast om bijvoorbeeld de basis van gerechten, sauzen en soep te maken.

 • groentebouillonblokjes
 • uien
 • tomatenpuree
 • tomatenblokjes (in blik)
 • sojasaus
 • kokosmelk

Koken met kruiden (zonder pakjes en zakjes)

Gerelateerde berichten