Kurkuma; zó gezond is dit specerij voor je!

kurkuma gezond

Kurkuma, ik heb dit gezonde specerij standaard in huis. Lekker in curry’s, soepen en humus, om thee mee te maken of in een sapje. Kurkuma geeft namelijk veel smaak en is heel gezond!

Wat is kurkuma?

Kurkuma (ook wel geelwortel genoemd) is een specerij dat vooral in de Oosterse keuken wordt gebruikt. Kurkuma behoort tot de gember-familie en wordt net als bij gember gemaakt van de wortelen. Kurkuma is vooral herkenbaar aan de gele kleur (en aan gele handen na het snijden van kurkuma).

Je kunt kurkuma zowel vers als in poedervorm kopen. Vers is handig voor in de thee of een sapje. Poedervorm is weer handiger in curry’s en soepen.

Hoe gezond is kurkuma?

In Azië (en vooral India) wordt kurkuma al jaren gebruikt als natuurijk medicijn om het lichaam te zuiveren  zuiveren en bij gezondheidsproblemen. Dat kurkuma zo gezond is, komt vooral door de bioactieve stof  curcumine.

Ontstekingsremmend

Dit gele specerij werkt ontstekingsremmend en verhoogt je weerstand. Dit maakt van kurkuma een natuurlijke pijnstiller. Last van je keel? Verkouden? Koorts? Neem kurkuma! Zelf ben ik fan van een kurkuma-gember-citroen-appel shotje uit de juicer.

Antioxidant; reinigend en ontgiftend

Kurkuma gaat oxidatie in ons lichaam tegen en heeft een reinigende en ontgiftende werking. Het beschermt daardoor tegen schadelijke effecten van chemische stoffen zoals BPA, parabenen en bestrijdingsmiddelen. Kurkuma draagt ook bij aan een mooie, stralende huid.

Goed voor spijsvertering

Goed voor de spijsvertering en wanneer je last hebt van prikkelbare darmen/een opgezette buik. Het stimuleert de vetverbranding en voorkomt ontstekingen in de darmwand. Last van je buik? Maak thee met schijfjes kurkuma.

Dankzij de schimmelremmende eigenschappen van kurkuma werkt het zelfs goed tegen candida.

Stabiele bloedsuikerspiegel

Kurkuma houdt je bloedsuikerspiegel in evenwicht.

Ondersteuning bij afvallen/op gewicht blijven

Het ondersteunt de vertering van vetten en gaat opslag van nieuwe vetcellen en vetopslag tegen. Handig voor bij het afvallen of wanneer je op gewicht wilt blijven.

Tegen vermoeidheid

Kurkuma helpt tegen vermoeidheid. Door de ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma helpt het ook tegen vermoeide en pijnlijke spieren.

Verlaagt cholesterol

Het verlaagd het cholesterolgehalte in het bloed. Het draagt bij aan de verlaging van het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte. Een te hoog cholesterol veroorzaakt hart- en vaatziekten.

Genoeg redenen om altijd kurkuma in huis te hebben!

Kurkuma gezond