Linzensalade met gegrilde groenten en geitenkaasbolletjes

Linzensalade

Met een paar collega foodbloggers werd ik uitgenodigd op de kaasboerderij van Bettine voor het event #saladay. Het was ook echt een dag voor salades, want het was warm en de zon scheen volop! 

We kregen het verhaal over Bettine geitenkaas te horen, een rondleiding door de kaasmakerij en ik maakte een heerlijke linzensalade op deze prachtige locatie.

Bezoek aan de kaasboerderij in een prachtige omgeving

Toen ik daar aankwam was ik opslag verliefd op de omgeving. Een prachtige groene tuin tussen de bomen, weilanden en de geitjes, terwijl het zonnetje heerlijk scheen. Als je mij ergens blij mee maakt is het wel natuur, groen en zon.

Hoe het allemaal begon..

Op de kaasboerderij van Bettine wordt niet alleen kaas gemaakt, hier woont de familie zelf ook nog steeds. In de prachtige groene tuin vertelde Sybren ons dat zijn vader Johan 35 jaar geleden begon met maar twee geitjes.

Hij had toen vast niet gedacht dat er zoveel jaren later foodbloggers in zijn tuin zaten om salades te maken met zijn geitenkaas. Tegenwoordig wordt er ook iets meer geitenkaas geproduceerd op de boerderij dan toen, maar liefst 5 miljoen kilo per jaar!

Bettine geitenkaas

Salades maken in de tuin

We kregen een rondleiding door de kaasmakerij, die naast de tuin ligt. We zagen stap voor stap hoe de geitenkaas gemaakt werd. Eenmaal terug in de tuin gingen we aan de slag om salades te maken, met Bettine geitenkaas uiteraard! Prachtig vind ik dat, om met een product te werken dat van zo dichtbij komt en verser dan vers is.

Nadat alle salades gemaakt waren (en natuurlijk op de foto gezet), was het tijd om aan tafel te gaan en te genieten van al dat lekkere, verse eten. Een prachtige gedekte, houten tafel midden in de tuin in het zonnetje. De foto’s zeggen genoeg, toch? Wat een droomsetting!

Natuurlijk heb ik van alle salades een beetje geproefd. Elke salade was weer anders, met totaal verschillende ingrediënten. Groentensalades, fruitsalades, met noten en avocado. Geitenkaasschijfjes, bolletjes, naturel, honing.. en brood met smeerbare geitenkaas. Eén ding hadden de salades gemeen, de geitenkaas smaakte overal heerlijk bij.

Linzensalade Bettine geitenkaas

Bettine geitenkaas; mild, zacht en licht verteerbaar

Geitenkaas is eigenlijk de enige kaas die ik eet. Zelf ben ik namelijk niet zo liefhebber van de heftige smaak die kaas wel eens kan hebben. Sommige geitenkazen kunnen soms ook iets te heftig zijn, maar de Hollandse geitenkaas van Bettine vond ik heel mild en zacht van smaak.

Daarnaast is de geitenkaas rijk aan eiwitten en licht verteerbaar. Door de toegankelijke smaak kun je de geitenkaas eigenlijk overal bij eten. In een salade, maar ook op brood, in een wrap, ovenschotel of bij de borrel.

Puur geluk

De sfeer was zo gemoedelijk (wat wil je in Brabant) en alles straalde rust uit. Ik heb altijd in de stad gewoond waar altijd wel iets gebeurd. Ik ben gewend om op mijn fiets stappen en alles bij de hand te hebben. Dit vind ik heerlijk hoor, maar echt rust vind ik eigenlijk alleen in de rust van de natuur.

Salades maken op zo een prachtige locatie en vervolgens genieten van alle heerlijke salades aan een mooi gedekte tafel, midden in een grote groene tuin in het zonnetje. Mét fijn gezelschap en glas wijn. Dat is toch puur geluk? Ik zou zo elke dag wel kunnen lunchen. En ontbijten, dineren en wijn drinken…

Misschien later als ik groot ben toch verhuizen naar een boerderij met een mooie grote groene tuin, veel bomen en geitjes?

Recept linzensalade met gegrilde groenten en geitenkaas

Tijdens deze middag maakte ik een salade van spinazie, linzen, gegrilde groenten en bolletjes Bettine geitenkaas, met een honing-mosterd dressing. Een lekkere, gezonde maaltijdsalade!

De salade ziet er niet alleen kleurrijk uit, maar de ingrediënten en smaken passen perfect bij elkaar en zorgen dat de salade vult en voedzaam is. Gegrilde groenten en milde geitenkaas; echt een heerlijke combinatie!

Dit heb je nodig (4 personen)

olijfolie
1 blik linzen (400 gram)
1 zak verse spinazie
1 courgette
1 aubergine
1 bakje roma tomaatjes
1 bakje Bettine geitenkaasbolletjes
1 el gedroogde tijm
verse peterselie
pompoenpitjes
peper

Dressing
6 el olijfolie
1 el azijn
1 tl mosterd
2 el honing
optioneel: verse tijm

Zo maak je het

Snijd de courgette in plakjes en de aubergine in blokjes. Laat de tomaatjes heel. Besprenkel of smeer de courgette, aubergine en tomaatjes in met olijfolie en kruid met tijm.

Verhit een grillpan en grill de aubergine en courgette ongeveer 5 minuten. Grill de laatste twee minuten de tomaatjes mee. Leg de groenten even apart.

Verdeel op ieder bord een hand verse spinazie. Spoel de linzen af en verdeel ook deze over de borden. Schep hier vervolgens de gegrilde groenten en geitenkaasbolletjes over. Garneer met pompoenpitjes, verse peterselie en breng op smaak met peper.

Dressing
Meng voor de dressing alle ingrediënten in een schaaltje met een garde of vorkje.

Linzensalade Bettine geitenkaas

Linzensalade Bettine geitenkaas

Linzensalade Bettine geitenkaas

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

[Gesponsord] – dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bettine geitenkaas. 

[Fotografie] – enkele foto’s in dit artikel zijn gemaakt door fotografe Ingrid Hofstra.

Gerelateerde berichten