Melk, goed voor elk?

De meeste mensen kregen vanuit huis mee dat ze een tot drie glazen melk moesten drinken. En we kennen allemaal nog de campagne : melk, de witte motor en Melk, goed voor elk. Nou als dat gezegd wordt dan moet melk wel gezond zijn toch? Maar laat je niet verleiden door commerciële reclames. De reden hierachter is: geld verdienen! En dat geld verdienen gaat absoluut niet samen met de gezondheid van de mens. Ook op scholen kregen we liters schoolmelk voorgeschoteld. Met de gedachten van in melk veel calcium zit, dit is namelijk goed voor je botten en voor onze groei. Ken je ze nog, die kleine pakjes melk, chocomelk en fristi?

De meeste mensen hebben een intolerantie voor koemelk, grotendeels weet dit niet eens… Hoe kan het dat mensen niet tegen koemelk kunnen en is melk wel zo gezond als onze ouders en voorouders altijd verteld hebben?

Melk is voor kalven en baby’s
Kalven drinken (net als baby’s) melk om snel te kunnen groeien. In melk zitten namelijk veel groeihormonen. Wanneer kalven volgroeid zijn, gaan ze over op het eten van gras. Dit is ook de reden waarom melk een dichtader is. Melk is niet voor volwassenen, maar voor jonge dieren om snel te groeien..

Intolerantie
Koemelk bevat het eiwit caseïne. Kalven kunnen dit prima verteren, maar mensen hebben hier moeite mee. Daarnaast zit er lactose in melk. Lactose is de melksuiker in melk. Om dit te verteren heb je een bepaalde enzym nodig, een enzym dat wij mensen volledig missen. Dit is de reden dat wij melk moeilijk kunnen verteren. Dit leidt tot vervelende klachten zoals buikkrampen, diarree, een opgeblazen buik, acne en huidirritatie.

Calcium
Drink je melk zodat je calcium binnenkrijgt? Dan moet ik je teleurstellen. Het valt namelijk erg tegen met de hoeveelheid calcium dat in melk zit en de hoeveelheid calcium dat ons lichaam opneemt uit melk. Er zijn talloze andere (plantaardige) producten die veel meer calcium bevatten en die ons lichaam veel beter opneemt zoals in noten, zaden, bladgroenten, broccoli etc. Voor de calcium hoef je melk dus niet te drinken.

Zuiverproducten
Met zure zuivelproducten (yoghurt, kwark, karnemelk) zit het iets anders; ze worden beter verteert, omdat er bijna geen lactose (melksuiker) in zit. Deze producten kunnen de meeste mensen daarom prima verdragen.

Dus: laat de melk staan voor de kalfjes en kies voor plantaardige producten om calcium binnen te krijgen.

Gerelateerde berichten