Zelf noten- en havermelk maken

Notenmelk havermelk maken

[print_link]
In mijn koelkast vind je altijd haver- en amandelmelk. Soms zelfgemaakt, soms uit een pak. Heerlijk in smoothie (bowls), om pannenkoeken en wafels mee te maken en havermelk voor in de koffie.

Natuurlijk kun je een pak plantaardige melk uit de supermarkt halen, maar wist je dat zelf noten- en havermelk maken heel makkelijk is? En ook nog eens gezonder en puurder!

Maak bijvoorbeeld elke week een grote fles en bewaar deze gesloten in de koelkast.

Zelf noten- en havermelk maken

Haver- en notenmelk maak je heel makkelijk in je blender. Mits je een goede krachtige hebt, zoals de KitchenAid Artisan High Performance Blender. Deze KitchenAid (die er ook nog eens heel mooi uitziet) maakt van de haver en noten in twee minuten super romige melk. Wauw!

De blender neemt tijdens het blenden alle ingrediënten goed mee, maalt alles heel fijn en loopt niet vast. Je kent het wel, dat je blender al een minuut aan het blenden is en je bevroren bananen nog steeds bevroren en aan elkaar op dezelfde plek zitten…

De blender heeft verschillende standen, van heel zacht tot heel krachtig. Hierdoor kun je een simpele smoothie maken, maar ook gerechten met harde ingrediënten, zoals noten en bevroren fruit. Eerder maakte ik met hazelnoten deze romige chocolade-hazelnoot mousse in de blender.

Wat ik ook fijn vind aan de blender is dat de onderkant zwaar en stevig is, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de blender beweegt of omvalt. Zelfs niet op de allerhoogste stand. Ik ben zo happy met dit pareltje in mijn keuken!

Oke, terug naar de noten- en havermelk 😉 De enige ingrediënten die je nodig hebt om zelf plantaardige melk te maken zijn ongebrande en ongezouten noten of havermout, water en eventueel een smaakmaker zoals agave, vanille of kaneel als je dat lekker vindt. Ook dadels zijn heel lekker in havermelk.

Verhoudingen

  • 35 gram amandelen + 200 ml water (noten vooraf 6 uur weken)
  • 40 gram hazelnoten + 200 ml water (noten vooraf 6 uur weken)
  • 35 gram cashewnoten + 200 ml water (noten vooraf 2 uur weken)
  • 100 gram havermout + 750 ml water (30 minuten weken)

Zo maak je het

week de noten of haver van tevoren in ruim voldoende water. Hierdoor wordt de melk romiger. Spoel ze vervolgens goed af met vers water en doe de noten of haver ze in de blender. Voeg de juiste hoeveelheid water toe en blend tot een egale romige massa.

Je kunt de melk zo laten, maar wanneer je echt hele gladde melk wilt, kun je de melk nog even zeven. Voeg ten slotte eventueel een smaakmaker toe.

Je kunt de noten- of havermelk 5 dagen afgesloten bewaren in de koelkast.

Dit recept is ontwikkeld in samenwerking met Coolblue.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten