Ontbijtcake met banaan en pecannoten

Ontbijtcake gezond

[ print recept ]
Heb je dat wel eens, dat je al de hele week rondloopt met een idee (in dit geval een recept-idee) waarvan je denkt dat het heel lekker gaat worden. Dat had ik dus met deze ontbijtcake met banaan en pecannoten. Ik wilde graag weer een gezonde cake maken, waarmee ik lekker kon ontbijten. Ik hou namelijk echt van ontbijten met cake. Net als ontbijten met pannenkoeken, wafels en muffins.

De ontbijtcake moest op z’n minst havermoutmeel bevatten en ik vroeg mij af hoe het zou smaken wanneer ik er stukjes banaan en pecannoot doorheen zou doen. Banaan, noten en agave vind ik namelijk zo een heerlijke combinatie. En voedzaam voor het ontbijt!

Dit weekend had ik eindelijk de tijd om mijn ontbijcake uit te proberen. Vanaf het moment dat de cake de oven in ging, dacht ik een half uur lang alleen maar; hopen dat ‘ie lekker is… hopen dat ‘ie lekker is. De cake zag er mooi uit en rook heerlijk. En… (mag ik even opscheppen) hij is echt nog veel lekkerder dan ik had gedacht!

Ontbijtcake met banaan en pecannoot

De combinatie van havermeel en amandelmeel maken de structuur van de cake heerlijk smeuïg. En wat kan ik zeggen over warme stukjes banaan en pecannoot… deze maken deze cake de perfecte ontbijtcake!

Dit heb je nodig

100 gram havermeel
100 gram amandelmeel
100 gram dadels (ontpit)
2 bananen
3 eieren
50 gram kokosolie (gesmolten)
50 gram pecannoten 
1 theelepel bakpoeder
Snuf zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de havermeel, amandelmeel, bakpoeder en het zout. Meng in een andere kom (met een keukenmachine of staafmixer) de eieren, dadels, kokosolie en één banaan. Meng de inhoud van de twee kommen samen tot een beslag. Snijd de tweede banaan in stukjes en meng de banaan en de noten met een spatel door het beslag.

Bekleed een cakeblik met bakpapier en giet het beslag in het cakeblik. Bak de cake in ongeveer 35 minuten gaar. Laat eerst afkoelen in de cakevorm. haal de cake uit de vorm en laat no even afkoelen op een rooster.

De cake is het lekkerst wanneer deze nog een beetje warm is.

Ontbijtcake gezond

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten

13 reacties

 1. Sanne

  Oh wat vertel je er heerlijk over, haha. Ik krijg gelijk zin om ‘m te maken! Ik ben alleen bang dat m’n bananen nog niet rijp genoeg zijn.. verder heb ook niet alles in huis, helaas (gelukkig is de supermarkt morgen wel open ;)). Ik heb binnenkort een weekje vrij en dan lijkt me dit chill om te maken!
  Trouwens, echt fijn dattie zo goed gelukt was! 🙂
  Liefs

  Beantwoorden
   • Liese

    Mijn zusje kwam laatst met het geniale idee om de bananen met schil in de oven te doen, hierdoor worden ze een soort van ‘rijp’ (zacht/smeuiig). Wellicht een oplossing voor het nognietrijpebananenprobleem?! 🙂 haha
    Groetjes Liese

 2. Hildeline

  De cake lijkt me super lekker, ik ben alleen geen fan van dadels. Kan ik deze ook weglaten of vervangen door iets anders (honing bijvoorbeeld)?

  Beantwoorden
  • Chantal | Feelgoodbyfood

   Hoi Hildeline,

   Je proeft de dadels haast niet in de cake hoor. De dadels maken de cake wat smeuiger, maar ik denk dat je ze wel weg kunt laten.. Laat je me weten hoe de cake zonder dadels geworden is? Ik ben benieuwd!

   Beantwoorden
 3. Bettina

  Dit lijkt me heerlijk! Kun je de cake net als bananabread per plakje invriezen? Dat vind ik namelijk erg handig.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.