Pastinaak stampot met prei, ‘spekjes’ en champignons

Pastinaak stampot spekjes prei champignons

[ print recept ]
Het wordt maar geen winter. Écht winter, met temperaturen onder 0, sneeuw en een prachtig winters zonnetje. Jammer, want ik vind echt winters weer heerlijk. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we geen stampot kunnen eten! Misschien denk je bij stampot meteen aan boerenkool met rookworst, maar je kunt met stampot eindeloos variëren. En zelfs stampot kun je heel makkelijk en lekker vegetarisch of zelfs vegan maken. Vooral met het ruime assortiment aan ‘nep’ spekjes en rookworst in de supermarkt. Deze pastinaak stampot met prei, ‘spekjes’ en champignons is het bewijs. Zo smaakvol! Een echt winters gerecht, maar dan gezond en vegetarisch.

Bekijk ook eens deze stampot: boerenkool-zoete aardappel stampot met gegrilde paprika

Pastinaak stampot met prei, ‘spekjes’ en champignons

Aardappel en pastinaak is een heerlijk combinatie. Vooral met verse takjes tijm, dus laat deze vooral niet weg uit het gerecht. Lekker om puree mee te maken, maar ook als basis voor stampot. De prei en champignons geven een heerlijke smaak aan de stampot. Ik ben meestal niet zo een fan van ‘nep’ vlees, maar bij een stampot vind ik vegetarische spekjes een heerlijk toevoeging, Deze zorgen voor die beetje zoutige smaak en bite in de stampot.

Tip: ook lekker met vegetarische rookworst. Wil je dit gerecht voor 4 personen maken? Voeg dan gewoon iets meer aardappelen en pastinaak toe.

Dit heb je nodig (2 á 3 personen)

500 gram aardappelen iets kruimig
300 gram pastinaak
250 gram kastanjechampignons (1 doosje)
1 prei
1 pak vegetarische ‘spekjes’
2 teentjes knoflook
1 eetlepel kerriepoeder
150 ml (plantaardige) melk
snuf zout en peper
verse takjes tijm

Zo maak je het

Zet een grote kookpan op het vuur met voldoende water en een snuf zout. Schil de aardappelen en snijd deze door midden. Kook de aardappelen 10 minuten. Schil ondertussen de pastinaak en snij in stukken. Voeg de pastinaak nadat de aardappel 10 minuten gekookt hebben toe in de pan en kook nog 10 minuten. Giet vervolgens af.

Hak ondertussen de knoflook fijn en snijd de prei en champignons in plakjes. Verhit een koekenpan met olijfolie en bak de prei, champignons en knoflook samen de kerrie en 1 takje verse tijm 10 minuten aan. Schep ondertussen een paar keer om. Bak in een aparte pan met een beetje olijfolie de spekjes in ongeveer 8 minuten gaar. Voeg de spekjes toe aan de pan met prei en champignons en zet het vuur uit.

Voeg de plantaardige melk toe aan de afgegoten aardappelen en pastinaak. Pureer met een stamper tot een romige gladde puree. Breng op smaak met een snuf zout, wat verse peper en een takje verse tijm. Meng de helft van de pan met prei, champignons en spekjes door de aardappel-pastinaak stampot.

Schep de stampot op de borden en verdeel hier de overige prei, champignons en spekjes uit de pan bovenop. Garneer eventueel met nog een takje verse tijm.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.