Persoonlijk | Bloggen en een baan

bloggen

Een persoonlijke blogpost? Ja, even geen recepten, reviews of tips en weetjes over gezond eten, maar een persoonlijk verhaal. Dat zijn jullie misschien niet zo van mij gewend en geloof mij, ik vind dit ook spannend.

Mensen om mij heen, mede-bloggers en foodie-friends zeggen vaak ; Chantal, laat toch eens wat meer van jezelf zien! Jullie mogen best weten, dit vind ik een lastig. Ik durf nog best wel toe te geven dat ik chocolade verslaafd ben, maar daar blijft het dan ook bij. Ik denk dan; het gaat er toch om dat ik andere inspireer, dat ik andere kan helpen om een weg te vinden naar een gezonde levensstijl en niet om mijzelf. Maar, alles wat op Feelgoodbyfood gepubliceerd wordt, is afkomstig van mij. Het zijn mijn meningen, mijn bevindingen en gedachten over gezond eten. Misschien wil je toch wel weten van wie die recepten, tips, weetjes, artikelen en reviews nou komen die jij leest. En eerlijk, ik vind het zelf ook leuk en ben ook altijd nieuwsgierig wie er nou achter de blogs zitten die ik volg.

Nee, ik ga jullie vanaf nu niet vertellen wat ik de hele dag door doe of elke dag lastig vallen met selfies op Instagram van mijzelf of de kat (die overigens ook heel erg van groenten houdt). Dat past gewoon echt niet bij mij. Wel wil ik jullie wat meer een kijkje achter de schermen geven in mijn ‘blogleven’. Soms zijn er dingen waar je mee in je hoofd zit, die je toch graag wilt delen. Nier perse hele zware of schokkende dingen, maar meer wat er allemaal speelt, gerelateerd aan bloggen en eten. Dan dan natuurlijk wel.

Bloggen en een baan
Bloggen en een baan dus. Dit is zo een ‘ding’. Een onderwerp dat vaak terug komt in mijn gesprekken met anderen. Ik krijg vaak de vraag of ik fulltime blog. Nee, had ik daar maar zoveel tijd voor. Niet dat ik fulltime zou willen bloggen (denk ik), maar meer tijd om te kunnen bloggen zou ik heerlijk vinden. Die tijd, of eerder het te weinig hebben hiervan, is waar ik de laatste erg mee worstel. Niet alleen met te weinig tijd hebben, ook met mijn gezondheid die hieronder leidt. Wanneer mensen aan mij vragen hoe het gaat, is mijn standaard antwoord: Druk! Goed hoor, maar druk! Nu denken wij altijd dat het goed is om heel druk te zijn. Het af en toe druk hebben is niet erg, maar wanneer je het continue druk hebt en aan het rennen en vliegen bent, of heel druk bent in je hoofd, lijkt mij dat niet goed..

Wat ik zoal doe? Ik werk op de communicatieafdeling van een groot organisatieadviesbureau. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk te bloggen, doe ik een thuisstudie voedingsdeskundige, houd ik van sporten en van sociaal doen. Hoe dit er de laatste tijd in de praktijk uit ziet? Plannen, plannen en nog eens plannen. Mijn hoofd is één grote volle agenda en overal slingeren to do lijstjes rond. Op papier, in mijn telefoon en in mijn hoofd. Na het werk meteen door naar blogafspraken, events, koken, fotograferen, administratie, tussendoor social media kanalen bijhouden, en/of achter de laptop kruipen tot in de late uurtjes. Ook de weekenden zijn hiermee volgepland.

Het gevolg hiervan? Een chaotisch en druk hoofd, te weinig slaap, niet goed eten en continue ontzettend moe zijn. Gelukkig ben ik goed in plannen en houd ik van overzicht en structuur, maar elke vrije minuut van te voren vol plannen lijkt mij niet helemaal de bedoeling. Daarnaast ben ik ook heel slecht in op tijd naar bed gaan… zonde van de tijd toch?

Bijna al mijn vrije tijd besteed ik aan bloggen. Begrijp me niet verkeerd, ik doe dit natuurlijk omdat ik het ontzettend leuk vind en besteed hier liever nog meer tijd aan dan minder. Heel soms denk ik stiekem wel eens, waar ben ik aan begonnen, aangezien bijna al mijn vrije tijd kost, maar het is gewoon té leuk! Bloggen geeft mijn zoveel positieve energie en ik kan er echt mijn passie in kwijt. Maar de combinatie van een baan en bloggen vind ik erg zwaar, vooral nu mijn blog steeds beter loopt, ik steeds meer afspraken heb en hier hele leuke samenwerkingen uitkomen. Dan wil je gewoon nóg harder gaan werken! Dan heb ik ook nog eens dat ik overal enthousiast van wordt, alles leuk vind en alles wil doen. Het liefst allemaal zo snel mogelijk en moet het meteen perfect zijn..

De vraag ‘wat doet een blogger dan’? of de opmerking ‘bloggen is toch gewoon leuk wat typen en online zetten’. Nou, dat zit wel even iets anders. Bloggen is je website bijhouden, inspiratie opdoen, artikelen schrijven, koken, fotograferen, recepten uittypen, afspraken buiten de deur, een hoop mail, administratie, je social media kanalen bijhouden en bij bloggen komt nog een zakelijke en technische kant kijken. Bloggen bestaat echt niet alleen maar uit hippe events, goodie bags, gratis etentjes en pakketjes thuis gestuurd krijgen. Dit is natuurlijk super leuk, maar er gebeurt ook veel achter de schermen en je zit een hoop uurtjes achter je laptop.

Voor je het weet ben je continue aan het werk. Zo gaat het bij mij nu een beetje. Voor mijn gevoel (en qua uren) lijkt het of ik twee fulltime banen heb. Dit komt omdat ik het ontzettend leuk vind, (bloggen is echt verslavend!), maar ook omdat ik het heel lastig vind om ‘niks’ te doen. Ontspannen en alles even loslaten, dit lukt mij gewoon niet. Ik betrap mijzelf erop dat ik niks doen zonde vind van mijn tijd en voel mij dan zelfs een beetje schuldig. In de tijd dat ik niks doe (lees: even ontspannen op de bank) had ik van alles kunnen doen. Toen mijn zus pas geleden vroeg naar mijn weekendplannen en ik met een hele lijst kwam, en ook dit en dat en misschien ook even dit tussendoor wilde doen, vroeg ze; bestaat jouw weekend uit 4 dagen? Oei, die opmerking zei genoeg. En ken je dat gevoel, dat je altijd baalt wanneer je je to do lijstjes aan het eind van de dag niet afgekregen hebt? Ligt dit aan dat je niet efficiënt gewerkt hebt, of dat het to do lijstje gewoon niet realistisch is… ?

Mijn gezondheid
Nu vind ik dat er niks mis is met hard werken, ik merk dat ik het juist heerlijk vind. Vooral wanneer je resultaat ziet geeft dat zoveel voldoening. Moe, maar voldaan. Druk zijn is dus helemaal niet erg, maar wel als het ten koste gaat van je gezondheid. En ik vind mijn gezondheid belangrijk. Door de drukte merk ik dat ik te weinig aandacht besteed aan mijn voeding, beweging en slaap. Het gevolg hiervan is dat ik ongezonder ga eten, te weinig sport en korte nachten maak. Geen tijd om goed boodschappen te doen, te weinig eten in huis hebben, niks voorbereid of ‘mealpreppen’, zoals dat genoemd wordt. Gezond leven (en eten) vraagt nou eenmaal om structuur en planning.

Door tijdgebrek en de moeheid heb ik vaak geen zin/tijd om te koken, waardoor ik de laatste tijd niet heel gezond en puur eet, met het gevolg dat ik nóg minder energie heb. Velen herkennen deze spiraal waar je dan in komt te zitten wel. Dit klopt voor mij gewoon niet! Ik heb een blog over gezonde voeding, met de boodschap dat gezond eten ervoor zorgt dat je je goed voelt en je enorm veel energie geeft. Terwijl die energie op dit moment bij mijzelf ver te zoeken is.

Ik geef veel om mijn gezondheid, gezond eten, hierover schrijven en anderen informeren en inspireren is mijn passie. Juist dáárom ben ik mijn blog begonnen. Dit is een beetje de reden dat ik deze blog aan het schrijven ben denk ik…

24/7 online
Naast de tijd die ik te kort kom, is er een andere reden waarom ik de combinatie van mijn baan en blog op dit moment zwaar vind; de online wereld die 24 uur per doorgaat. Voor mijn werk ben ik elke dag bezig met (online) communicatie: online omgevingen (websites, intranet etc), online nieuws, online monitoring, online statistieken en social media. Aan de ene kant sluit dit natuurlijk goed aan bij mijn blog, maar wanneer ik thuis kom gaat deze online wereld gewoon door, maar dan voor mijn blog. Een grote valkuil is dat je zonder dat je het doorhebt, je vanaf dat je wakker bent tot je naar bed je gaat, je bezig bent met online en interactief zijn. Al deze online prikkels de hele dag door, maken je gewoon ontzettend moe en geven veel onrust in je hoofd.

Ik ben best wel jaloers op andere bloggers die minder werken/meer tijd hebben om te bloggen. Want het is natuurlijk zo, alles wat je aandacht geeft groeit. Ik moet nu best vaak ‘nee’ zeggen tegen leuke opdrachten of events missen, omdat ik dan moet werken. Daarnaast zou ik veel meer informatieve artikelen willen schrijven. Meer advies, tips en weetjes. Maar dit kost helaas veel tijd. Fulltime bloggen zou ik denk ik niet willen doen. Ik vind het belangrijk dat ik ook een baan en zekerheid heb en juist de combinatie maakt het leuk en afwisselend. Zoals je leest, het is voor mij nog even zoeken naar een goede balans in deze combinatie, die niet ten koste gaat van mijn gezondheid, maar waardoor ik er juist van kan genieten! Want dat laatste schiet er de laatste tijd een beetje bij..

Zo, wat een verhaal, maar ik ben blij dat ik het even van mij afgeschreven heb. En het stond niet eens op mijn planning 😉 En o ja, tips zijn echt meer dan welkom!

Liefs!

Gerelateerde berichten