Pita ‘gyros’ met gekruide tempeh en tzatziki

Pita 'gyros' tempeh[ print recept ]
Een van de leukste dingen aan bloggen over gezonde voeding, is om te laten zien dat gezond eten tegelijkertijd ook heel erg lekker is. En dat je echt niet allerlei lekkers hoeft te laten liggen, maar je met kleine veranderingen toch een stuk gezonder kunt eten.

Bijvoorbeeld door gezonde varianten van ongezonde gerechten te maken. Zo kun je toch blijven genieten van je favoriete ‘ongezonde’ gerecht.

Houd jij bijvoorbeeld van een pita gyros met tzatziki, maak dan eens deze gezonde, vegetarische variant met gekruide tempeh.

Pita ‘gyros’ met gekruide tempeh en tzatziki

Ondanks dat ikzelf helemaal niet hou van gerechten als gyros, werd ik er wel door geïnspireerd om een gezonde, vegetarische (zelfs vegan) variant te maken, die naar mijn mening ook nog eens veel lekkerder is dan het broodje vlees met vette saus.

Door de tempeh goed te marineer, wordt deze heel smaakvol en krijgt het een lekkere bite. Dus zin om te happen in een lekker broodje? Probeer dan dit pita broodje met gekruide tempeh en zelfgemaakte tzatziki!

Dit heb je nodig (4 broodjes)

4 spelt/volkoren pita broodjes
250 gram tempeh (1 pakje)
1 avocado
1 rode paprika
veldsla (sla naar keuze)
1 rode ui
1 teen knoflook
1 tl tijm
1 tl oregano
1 tl kurkuma (optioneel)
peper en zout
4 el olijfolie
1 tl witte balsamico azijn

Tzatziki
170 gram Griekse yoghurt
halve komkommer
1 teen knoflook
peper en zout

Zo maak je het

Snipper de ui en hak een teentje knoflook fijn. Snijd de tempeh in reepjes. Doe de tempeh, ui, en knoflook samen met de olijfolie, azijn en de kruiden (tijm, oregano, kurkuma, peper en zout) in een kom. Hussel goed door elkaar en laat een half uurtje staat, zodat alles goed kan intrekken.

Bereid de broodjes zoals aangegeven op de verpakking. Bak de tempeh in 5 minuten om in om in een pan, totdat deze goudbruin is. Snijd ondertussen de paprika en avocado in stukjes.

Tzatziki
Schil de komkommer, snijd doormidden en schep het vruchtvlees eruit. De schil en het vruchtvlees heb je niet nodig. Rasp de rest van de komkommer en hak de knoflook fijn. Meng in een kom de Griekse yoghurt, komkommer, knoflook en een snuf peper en zout.

Vul de pita broodjes met een beetje veldsla, paprika, avocado en de gebakken tempeh. Een grote lepel zelfgemaakte tzatziki saus erover en happen maar!

Pita 'gyros' tempeh

Pita 'gyros' tempeh

Pita 'gyros' tempeh

Pita 'gyros' tempeh

Pita 'gyros' tempeh

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Gerelateerde berichten

één antwoord

  1. Sonja Starink

    Het ziet er heel goed uit! Een vriendin van mij is vegan maar hield heel erg van shoarmabroodjes. Ik ga haar dit broodje aanraden! Ik ben benieuwd wat ze er van vindt 🙂

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.