Pizza van zoete aardappel

Pizza zoete aardappel[ print recept ]
Zoete aardappel én pizza. Beide vind ik heerlijk. Zoete aardappel is lekker, gezond en je kunt er van alles mee maken. Wafels, pannenkoeken, humus, soep, broodjes, burgers en nog veel meer! Maar dus ook pizza van zoete aardappel!

Ik lust graag pizza, maar van een vette pizza gemaakt van tarwe en veel kaas word ik echt niet blij. Eigenlijk lig ik dan gewoon de rest van de avond moe op bed met buikpijn. Een gezonde variant, zoals zelf een pizzabodem maken van spelt óf dus van zoete aardappel, is dan een ideale uitvinding!

Toen ik laatst in Kopenhagen was, zag ik dit gerecht ergens op de kaart staan bij een hip tentje. Het klonk echt heerlijk en dacht; dit wil ik thuis ook proberen te maken!

Pizza van zoete aardappel

Wat kan ik blij worden van gezonde, kleurrijke gerechten, zoals deze pizza van zoete aardappel! Een smaakvolle krokante bodem, maar een stuk gezonder en lichter dan een bewerkte pizzabodem van tarwe.

Het kost iets meer tijd dan een kant en klaar bodem, maar dat is het gerecht zeker waard. Daarnaast is de bodem makkelijk om te maken.

Beleg je pizza met je favoriete toppings. Ik gebruikte broccoli, courgette, aubergine, ui en rucola, omdat ik deze ingrediënten heerlijk vind in combinatie met zoete aardappel.

Toen ik de pizza lekker aan het eten was, merkte ik op dat ik helemaal de tomatensaus vergeten was! De pizza was nu al ongelofelijk lekker. Met tomatensaus kan het eigenlijk alleen maar nóg lekkerder worden..

Dit heb je nodig (1 pizza)

Bodem
1 grote zoete aardappel (ongeveer 300 gram)
60 gram havermout
1 tl bakpoeder
1 ei
1 tl tijm
peper en zout

Toppings
tomatensaus/puree
paar roosjes broccoli
plakjes aubergine
courgette
cherrytomaatjes
ui
1 tl tijm
rucola

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes en kook gaar tot de zoete aardappel zacht is. Laat afkoelen. Doe de zoete aardappel in een schone theedoek en knijp als het vocht eruit.

Vermaal de havermout tot meel met een staafmixer en klop het ei luchtig. Meng de zoete aardappel, havermoutmeel, ei, bakpoeder en de kruiden met je handen tot een ‘deeg’.

Leg bakpapier op een bakplaat en smeer deze in met olijfolie. Schep hier het deeg op en maak er met je handen (of de bolle kant van een lepel) een pizzavorm van. Rechthoekig, vierkant, rond.. hoe jij het wil. Zorg dat de bodem niet te dik is, eigenlijk gewoon net zoals een pizza.

Bak de bodem 30 minuten in de oven. Haal de bodem uit de oven, draai deze om (zo wordt je pizza knapperiger) en beleg met de toppings. Kruid eventueel met nog wat tijm of oregano en bak de pizza nog 15-20 minuten in de oven. De bodem moet lekker krokant zijn en de groenten gaar.

Garneer met rucola of andere verse kruiden.

Pizza zoete aardappel

Pizza zoete aardappel

Pizza zoete aardappel

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

2 reacties

  1. Armande

    Dat ziet er echt heerlijk uit! Meestal heb ik zoete aardappel in de juicer ofzo. Maar het lijkt me wel veel werk voor een lunchgerecht, zoveel tijd geef ik mezelf nooit. 😉

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.