Slowjuice challenge | Voorbereiding + Tips

Over een paar dagen begin ik aan de Slowjuice challenge. Een maand lang elke dag een slowjuice sapje. Er zijn leuke reacties gekomen op de challenge en al veel hebben beloofd mee te gaan doen. Super!

Wil je ook mee doen, maar heb je geen slowjuicer. Of staat een slowjuicer al een tijdje op jouw wenslijst? Met de kortingscode ‘feelgoodbyfood’ krijg je op Slowjuice.nl nu 10% korting op een Hurom slowjuicer naar keuze!

Voorbereidingen
Voordat de challenge echt gaat beginnen, is het belangrijk dat je voorbereidingen gaat treffen. We gaan boodschappen doen! Zorg dat je veel groenten, fruit, kruiden en specerijen in huis hebt, hiervan gaan we de komende tijd namelijk een hoop dat drinken. Hoe meer verschillende groenten en fruit je in huis hebt, hoe gemakkelijker het is om sappen te maken. Ben je vaak druk? Dan is het helemaal handig dat je gewoon kunt pakken wat je nodig hebt.

Tip: haal je groenten en fruit op de markt of bij een Turkse groenteman. Dit scheelt een hoop in de kosten.

O ja, neem meteen een groot pak rietjes mee. Een slowjuicesapje drinken uit een rietje is beter voor je tanden en gewoon net wat lekkerder en vrolijker. De volgende groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn ideaal voor in de slowjuicer en mijn favorieten.

Groenten
Alle groene bladgroenten | Spinazie, boerenkool, andijvie, paksoi, palmkool, snijbiet, sla etc.
Bleekselderij
Venkel
Wortel
Bieten
Avocado
Komkommer
Tarwegras

Fruit
Groene appels (rode kan ook, maar deze bevatten meer fruitsuikers)
Peer
Kiwi
Granaatappel
Sinaasappels
Mandarijnen
Grapefruit
Citroen
Druiven
Blauwe bessen
Mango
Ananas
Papaja
Cranberry’s

Kruiden & specerijen
Gember
Kurkuma
Munt
Bladpeterselie

Overig:
Zoete aardappel
Noten
Kokosmelk
Kokosolie

Hoe stel je jouw slowjuicesap samen?
Een slowjuicesapje bestaat uit groenten, fruit en eventueel kruiden, specerijen en goede vetten zoals kokosolie of kokosmelk. Nog (bijna) nooit een slowjuicesapje of groene smoothie gedronken? Begin dan met een verhouding van 80% fruit en 20% groenten. Zo kun je wennen aan de smaak. Het fruit overheerst snel, waardoor je de groenten haast niet zult proeven. Probeer steeds meer groenten toe te voegen en steeds minder fruit. Je zult verbaast zijn hoe lekker een slowjuicesap met veel groenten en weinig fruit smaakt! Dit is echt een smaakexplosie in je mond.

Je kunt jouw slowjuice sap zo samenstelling dat ze een ontgiftende werking hebben, energie geven, zuiveren of bijvoorbeeld een je immuunsysteem een boost geven. Welke groenten, fruit en kruiden waar goed voor zijn, vertel ik je later. De combinaties zijn eindeloos! Zelfs wanneer ik een ‘alles in de slowjuicer wat nog in mijn koelkast ligt’ sapje maak, smaakt deze nog heerlijk.

Wanneer kun je het beste een slowjuicesapje drinken?
Het is aan jou wanneer je een slowjuicesapje drinkt. Je kunt je dag starten met een slowjuicesapje (aanrader), omdat deze je een enorme boost geven. Verruil bijvoorbeeld je koffie vol cafeïne voor een slowjuicesapje en ga daarna lekker ontbijten. Maar je kunt natuurlijk ook in de middag een sapje nemen als tussendoortje.

Wil je een sapje als snelle en gezonde maaltijd? Voeg er dan wat goede vetten aan toe die je langer een vol gevoel geven, zoals kokosolie of noten.

Bewaren?
Wanneer je een slowjuicesap maakt, drink deze dan meteen, of in ieder geval, binnen een uur op. Hoe langer je het sapje laat staan, hoe meer voedingstoffen verloren gaan en dan is zonde! In groene bladgroenten zit het stofje chlorofyl. Chlorofyl oxideert ongeveer binnen een uur. Wanneer je het sap binnen een uur drinkt, vindt dit oxidatieproces plaats in je lichaam. Dit maakt swlojuicesapjes onder anderen zo gezond.

Wat te doen met pulp?
De slowjuicer scheidt het pure sap van het pulp. Daardoor zul je na elk sapje een bakje met pulp over houden. Gooi het pulp niet weg, dit zit namelijk vol met gedehydrateerde vezels. Hier kun je veel mee doen. Voeg de pulp bijvoorbeeld toe aan een groenteomelet, strooi over de salade, voeg toe aan baksels, of gebruik het als basis voor sauzen.

Klaar voor de challenge? Je zult merken dat je op een gegeven moment de sapjes niet meer drinkt omdat het ‘moet’, maar omdat je het lekker vindt en je lichaam hierom vraagt.

Houd Feelgoodbyfood in de gaten voor slowjuice recepten, tips en leuke winacties op Instagram en Facebook.

Succes!

| De winactie van het boek De Slowjuicebar op Instagram al gezien? Je kunt nog meedoen tot vrijdag!

Slowjuice

Gerelateerde berichten