Waarom ik sporten belangrijk vind + dit doe ik aan sport

Gezond eten en sporten (bewegen) zijn bij mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sporten houdt je lichamelijk én geestelijk fit en gezond.

Ik heb altijd van sporten gehouden. Vroeger deed ik altijd mee met de avond- en zwemvierdaagse op school en beoefende altijd een sport. Vanaf mijn 10e wist ik al dat ik voetballen het allerleukste vond. Dit heb ik tot mijn 25e gedaan, waaronder een jaar bij de KNVB en de laatste 4 jaar op iets lager niveau bij de studenten voetbalverenigingen.

Tot zover mijn sportverleden. Laat ik beginnen met dat ik geen sportdeskundige ben, maar ik weet/voel wel waar ik mij goed bij voel wanneer het om sporten gaat. Benieuwd waarom ik sporten zo belangrijk vind, welke sporten ik doe en hoe vaak om fit te blijven?

Gezond eten, bewegen en rust

Niet alleen gezonde voeding is belangrijk voor een goede gezondheid. Voor mij is gezondheid een balans tussen een paar factoren; gezond eten, genoeg bewegen en ontspanning (rust). Ritme hoort hier trouwens ook bij.

Gezond eten betekent voor mij puur (onbewerkt) eten, bewust eten en zoveel mogelijk plantaardig. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam elke dag voldoende rust en ontspanning te geven. Door voldoende te slapen en dingen te doen waar je rustig van wordt, zoals een boek lezen of een stuk wandelen. Ontspannen staat bij mij gelijk aan bewegen, dus daar heb ik mooi twee vliegen in één klap!

Sporten is gezond

Waarom ik sporten belangrijk vind

Dagelijks zorg ik ervoor dat ik voldoende beweeg. Ik moet elke dag naar buiten om een stuk te fietsen, te wandelen of een rondje hard te lopen. Dit móet trouwens niet van mezelf in de zin dat ik streng voor mezelf ben, maar ik kan gewoon niet een dag binnen zitten zonder te bewegen. Ik voel mij dan al snel lusteloos en zit mezelf echt enorm in de weg. Daarnaast vind ik sporten gewoon heel fijn, vooral buitensporten als fietsen, mountainbike, zwemmen en lange wandelingen.

Ik voel aan mijn lichaam wanneer het behoefte heeft aan beweging én ik weet hoeveel goeds sporten mij doet. Natuurlijk heb ik ook wel eens geen zin, maar dan helpt het juist om er niet over na te denken en gewoon te gaan. Klinkt makkelijk, maar zo werkt het voor mij echt.

Sporten is goed voor je!

Sporten is voor mij echt even ontspannen. Even geen telefoon of laptops, maar gewoon even lekker bewegen! (Ik verbaas mij er trouwens over hoeveel mensen in de sportschool zitten met hun telefoon in hun hand?!)

Sporten geeft mij energie, zorgt ervoor dat ik mij beter kan concentreren en dat mijn spieren soepel blijven, dat ik beter slaap en dat ik mij gewoon goed en fit voel. Daarnaast is sporten goed voor je spijsvertering en metabolisme. Voor mensen die vaak darmklachten hebben, zoals een opgezette buik of slechte spijsvertering, kan sporten heel goed helpen. Het houdt je darmen actief.

Juist wanneer ik het druk heb, stress, spierpijn, slecht slaap, moe ben of lusteloos voel, ga ik sporten. Achteraf geef dit zo een heerlijk en gelukkig gevoel. Dit geluksgevoel komt overigens doordat er tijdens het sporten hormonen & neurotransmitters vrij komen in je hersenen, waaronder endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Deze stofjes zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

Denk gewoon aan alle voordelen die sporten je geeft, waarom zou je dan niet gaan sporten?

Conditie- én krachttraining

Het afwisselen van conditie- en krachttraining vind ik belangrijk. Beiden vind ik leuk en geven andere resultaten. Het beste resultaat én geluksgevoel krijg je denk ik door deze twee trainingen af te wisselen.

Conditietraining

Conditietraining zorgt uiteraard voor een goede conditie, maar ook dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Niet nadenken en lekker een stuk rennen of fietsen in de frisse buitenlucht. Dagelijkse conditietraining doe ik in de vorm van fietsen, wandelen, een stukje hardlopen, baantjes zwemmen en de trap nemen. Dit ligt vooral aan het weer en waar ik op dat moment zin in heb.

Krachttraining

Krachttraining zorgt ervoor dat ik meer spiermassa opbouw, waardoor mijn lichaam sterker wordt en blijft, wat ik belangrijk vind. Daarnaast vind ik het gewoon tof om mijn lichaam sterker te zien worden en een beetje kracht te hebben. Je lichaam krijgt meer vorm en je ziet er gewoon een stuk gezonder uit.

Frequentie en tijdstip

Sporten doe ik het liefst in de ochtend of in de namiddag. Sporten in de ochtend zorgt ervoor dat ik meteen wakker ben en de hele dag energie heb en mij goed kan concentreren. Sporten in de namiddag vind ik heerlijk op dagen dat ik de hele dag binnen achter de laptop gezeten heb. Na zo een dag ben ik echt een beetje duf en moet dan even bewegen.

Naast dagelijkse conditietraining ga ik ongeveer 3 keer per week een uurtje naar de sportschool (15 minuten cardio en 45 minuten kracht). Soms is dat 2 keer per weer en soms is dat 4 keer per week, maar net wat uitkomt en waar mijn lichaam behoefte aan heeft. Ik geloof namelijk niet in strenge regels, want dit zorgt er juist voor dat het sporten iets negatiefs krijgt. Sporten is iets wat je jezelf en je lichaam moet gunnen, niet iets wat móet.

Beweeg!

Of je nou sport in de spotschool, buiten een rondje rent, baantjes zwemt, de fiets pakt, de trap in plaats van de lift, een wandeling maakt tijden de lunch en na het avondeten, het maakt niet uit, zorg dat je elke dag beweegt.

Juist de dagelijkse beweging zorgt ervoor dat jij je fit en energiek voelt en blijft voelen. Ga naar buiten en beweeg!

Sporten is gezond