Vegetarische stoof met aardappel, groenten en linzen

Vegetarische/vegan stoof aardappel, groenten, linzen

[ print recept ]
Bij stoof denk je misschien al snel aan vlees dat uren staat te sudderen, maar je kunt ook een heerlijke vegetarische stoof maken. Dit redept is zelfs mijn nieuwe lievelingsstoof! Natuurlijk zet je deze niet uren op het vuur, dan zou je al je groenten kapot koken. Ideaal aan een vegetarische (het gerecht is zelfs vegan) stoof is dat deze in ruim een half uur is gemaakt! Een heerlijk kruidig eenpansgerecht!

Vegetarische stoof met aardappel, groenten en linzen

De basis van deze vegetarische stoof is bouillon, tomatenpuree, kruiden en specerijen. Dit brengt het gerecht goed op smaak en maakt ‘m heerlijk kruidig. Laat je daarom niet afschikken door de lange ingredientenlijst, want dit zijn vooral kruiden die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan.

De linzen in het gerecht zorgen voor eiwitten en maken de stoof wat voller, maar mocht je niet van linzen houden dan kan je deze weglaten.

Maak lekker een grote pan zodat je nog een portie over hebt, want deze stoof is de volgende dag stiekem nóg lekkerder, omdat de kruiden goed is ingetrokken.

Serveer het gerecht eventueel met wat rijst of naanbrood.

Dit heb je nodig (4 personen)

500 gram pondje kriel
100 gram rode linzen
3 sjalotten
3 teentjes knoflook
1 rood pepertje
3 blaadjes laurier
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
400 ml groentebouillon
1 winterpeen
1 aubergine
1 prei

Kruidenmix
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepel kurkuma
2 theelepels tijm
1 theelepel kaneel
halve theelepel gemberpoeder
halve theelepel chili vlokken

Zo maak je het

Snipper de sjalotten en hak de knoflooktenen en peper fijn. Snijd de prei in ringen. Verwarm een stoofpan met een flinke scheut olijfolie en bak de prei, sjalotten, peper, knoflook, laurier en alle kruiden ongeveer 3 minuten aan. Blijf goed roeren.

Was en halveer de aardappelen en snijd de winterpeen in plakjes. Voeg de aardappel en wortel toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg nu de tomatenpuree toe en bak deze 5 minuten mee.

Spoel ondertussen de linzen af en kook in ruim water gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking. Spoel af en zet de linzen even apart.

Voeg de bouillon toe, zet het vuur iets lager en doe de deksel op de pan. Laat de stoof 20 minuten pruttelen. Schep de stoof tussendoor een paar keer goed om.

Snijd ondertussen de aubergine in grove stukken en grill deze om en om in een grillplan tot er goede grillstrepen zichtbaar zijn. Voeg de aubergine en gekookte linzen toe aan de stoof en laat nog 10 minuten zachtjes koken. Schep tussendoor even om. Verwijder de laurierbladeren en voeg nog wat verse peper toe aan het gerecht.

Vegetarische/vegan stoof aardappel, groenten, linzen

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.