Waarom ontbijten zo belangrijk is

Iedere ochtend ontbijt ik met een gezond, puur en voedzaam ontbijtje. Niet alleen omdat ontbijten mijn favoriete maaltijd van de dag is, maar ook omdat ik weet hoe belangrijk het ontbijt is. Ontbijten is meer dan even snel iets eten voordat je de deur uit moet. Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, en het liefst zo snel mogelijk nadat je bent opgestaan. Sla jij je ontbijt over omdat je haast hebt of gewoon nog niet zo een trek? Niet doen!

Waarom ontbijten?

Na een nacht slapen heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren, en die haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt. Als je wakker wordt is je bloedsuikerspiegel (je energieniveau) laag. Het overslaan van je ontbijt kan zorgen voor een weeïg gevoel, een slechte concentratie of zelfs hoofdpijn. Ook zal je later op de dag grotere porties eten en trek krijgen in zoetigheid, omdat je bloedsuikerspiegel te laag is en je lichaam schreeuwt om energie (suiker).

Daarnaast komt van een voedingsrijk ontbijt je spijsvertering in de ochtend meteen goed op gang, oftewel, het zet je darmen aan het werk. Hierdoor verteer je alles wat je de rest van de dag eet een stuk beter en voorkomt het de zin in tussendoortjes. Begin je pas later op de dag met eten? Dan begint je stofwisseling en vetverbranding ook pas later op de dag. Ook is onderzocht (TNO), dat niet-ontbijters de hele dag minder voedingstoffen binnenkrijgen dan mensen die wel ontbijten.

Ben jij niet zo een ontbijttype of geen honger na het opstaan? Ga dan voor een licht ontbijtje dat goed verteerd, zoals 2/3 stukken fruit of een groene smoothie.


11419178_882894468468980_2095248770_n

groene smoothie avocado

 

Bekijk alle ontbijtrecepten in de receptenindex

 

Gerelateerde berichten