Werken als zzp’er – kijkje achter de schermen

Vier jaar geleden schreef ik Feelgoodbyfood.nl in als bedrijf. Toen werkte ik nog op kantoor en deed de blog er naast in het weekend en avonduren. Doordat het goed ging met de blog en ik steeds meer opdrachten kreeg, ben ik steeds minder op kantoor gaan werken en meer tijd gaan steken in mijn blog.

Eigenlijk was ik helemaal niet gelukkig met mijn kantoorbaan en besloot om daar helemaal te stoppen. Help, ik ben ineens zzp’er. Weg zekerheid, hallo vrijheid. Eng, maar dit was de beste keuze ooit!

Naast samenwerkingen voor Feelgoodbyfood, begon ik ook freelance klussen te krijgen. Onder andere als redacteur, social media deskundige, food fotografe en campagne manager. Omdat ik de tijd aan de blog grotendeels zelf kan indelen (natuurlijk heb ik wel deadlines voor opdrachten), is dit heel goed te combineren met andere klussen.

Oke, zo ben ik dus zzp’er geworden. Maar hoe zien de werkdagen van een zzp’er/foodblogger er uit? En is het lang leven de lol ( ik krijg best vaak de opmerking ‘jij kunt lekker uitslapen’) als je alles zelf mag en kan bepalen of zitten er ook negatieve punten aan?

werken als zzp'er

Werken als ZZP’er

Als zzp’er/foodblogger moet je ondernemend zijn, flexibel, creatief en jezelf kunnen motiveren. Je moet immers je eigen werk binnenhalen, nieuwe ideeën bedenken en deze zelf uitvoeren. En ja, soms een beetje hard en zijn en een commercieel gevoel hebben. Je moet ten slotte wel je rekeningen kunnen betalen einde van de maand.

Natuurlijk kun je zelf je dagen indelen en uren bepalen, zolang alles maar af komt. Heel fijn, want dat werken van 9 tot 5 geloof ik niet in. Zo lang achter elkaar productief zijn kan ik gewoon niet. En creatief zijn tussen een bepaald aantal uur op de dag werk voor mij ook niet. Daarom past het werken als zzp’er zo goed bij mij.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook deadlines. Voor blog campagnes zijn er deadlines voor planning, content (ideeën, tekst, fotografie etc), live gang en nazorg. Voor freelance klussen spreek ik vaak vaste werkdagen af. Ik heb gemerkt dat dit het beste werk, anders loopt al het werk door elkaar en denkt iedereen dat je de hele dag bereikbaar bent. Deze fout heb ik in het begin gemaakt.

Zelf je dagen indelen

De wekker staat bij mij bijna altijd. Ik vind het fijn om op tijd mijn bed uit te gaan, omdat ik in de ochtend het meest productief ben. In de middag rond 3/4 uur heb ik vaak een dipje en laat dat nou het perfecte moment zijn om lekker te sporten! Dit houdt wel in dat ik soms de avonden doorwerk (en te laat naar bed ga). Wat ik graag doe trouwens, omdat ik dan het beste in alle rust kan schrijven.

Het liefst werk ik de helft van de dag creatief en de andere helft achter de laptop. Wanneer ik overdag aan het koken en fotograferen ben (tja, dit kan alleen met daglicht), zit ik in de avond vaak achter de laptop (wel gezellig met kat en soms een glaasje wijn) om recepten uit te werken, artikelen te schrijven of overige werkzaamheden. Social media inplannen, foto’s uitzoeken, administratie, mails beantwoorden etc.

Op dagen dat ik niet thuis aan het koken en fotograferen ben, fiets ik het liefst naar een koffietentje of de bieb om daar met een goede kop koffie te werken achter de laptop. Yes, ik kan voor de blog lekker werken waar ik wil! Zelf huur ik trouwens bewust geen kantoorruimte, omdat ik het juist zo fijn vind dat ik overal kan werken.

Vrijheid!

Niemand die zegt wat je moet doen, wanneer of waar. Heerlijk! Oke, niet helemaal waar. Voor freelance opdrachten en campagnes spreek je natuurlijk wel het een en ander af en worden en contracten getekend. Maar verder heb je alle ruimte.

Yup, soms neem ik inderdaad lekker een maandagochtend of vrijdagmiddag vrij wanneer de zon schijnt of gewoon geen zin heb om te werken. Natuurlijk alleen als het werk en de deadlines dit toelaten. Dit haal ik dan het weekend wel weer in.

Ook op vakantie gaan (buiten het seizoen) of even een paar dagen weg, gaat een stuk makkelijker als je zzp’er bent. Wel neem ik vaak mijn laptop mee, zodat ik toch het werk kan doen dat gedaan moet worden.

Je kunt altijd werken…

Een valkuil voor een zzp’er: je kunt eigenlijk altijd werken, maar kijk uit dat je dit niet doet! Hoe leuk en enthousiast je ook over je eigen bedrijf bent. Je moet echt tegen jezelf zeggen: vanavond of zondag ben ik vrij. En dan ook echt vrij zijn. Laptop dicht, telefoon weg en genieten van die vrije dag!

Doordeweeks en weekend lopen bij mij altijd door elkaar. Al moet ik zeggen dat ik steeds meer mijn best doe om echt weekend te nemen, of in ieder geval 1 dag.

Administratie

Administratie, je komt er niet onderuit. Als ZZP’er moet je alles zelf regelen en bijhouden. Uren, uitgave, inkomen, btw, facturen, kwartaal omzet en elke jaar die verschrikkelijke inkomstenbelasting. Ja het is best gedoe, maar ook best leuk en cool wanneer je het een beetje snapt en het zelf kunt.

Vergeet ook niet je eigen pensioen op te bouwen en verzekeringen te regelen, zoals een arbeidsongeschiktheid verzekering.

Onzekerheid

Dit vind ik zelf het meest lastige aan het werken als ZZp’er. Aan de ene kant heb je de vrijheid, ben je eigen baas en hoef je geen vijf dagen van 9 tot 5 op kantoor te zetten, maar je hebt nooit echt zekerheid. Of in ieder geval niet voor langere tijd.

Voor de blog is het elke maand een verrassing. De ene maand stromen de opdrachten binnen en is het super druk en andere maand is het weer rustiger. Maar na een hele drukke maand is dit ook prima. Een freelance klus kan eenmalig zijn of voor meerdere maanden. Je weet dus gewoon bijna nooit hoe de volgende maand zal zijn. Maar dit zorgt er juist ook weer voor dat geen maand hetzelfde is en je niet bang hoeft te zijn voor die bekende sleur…

Maar het stomme vind ik, vooral van mezelf, dat ik soms niet geniet van het werk, omdat ik dan alleen maar vooruit aan het denken ben. Hoe zal het de komende maand zijn? Die onzekerheid is voor mij een reden om op een geven moment toch meer vastigheid in mijn werk te zoeken.

Maar voor nu ben ik ontzettend blij en dankbaar dat het zo goed gaat met Feelgoodbyfood en er toffe freelance klussen voorbij komen. Dat ik werk mag doen dat ik heel leuk vind, mooie reisjes kan maken, onafhankelijk ben en mij vrij voel. 5 dagen in de week op kantoor werken kan altijd nog…

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.


Gerelateerde berichten

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.