Zo werken koolhydraten in jouw lichaam! + verschil tussen koolhydraten

Misschien weet je welke voedingsmiddelen bronnen van koolhydraten zijn, en welke voedingsmiddelen gezonde (complexe) koolhydraten en welke ongezonde (enkelvoudige) koolhydraten bevatten, maar weet je ook wat koolhydraten precies in ons lichaam doen, nadat je deze voedingsmiddelen gegeten hebt?

Verschil tussen complexe en enkelvoudge koolhydraten

Voordat ik je ga vertellen wat koolhydraten nou precies in ons lichaam doen, eerst een uitleg tussen complexe, enkelvoudige en slechte en geraffineerde koolhydraten.

Enkelvoudige koolhydraten

Enkelvoudige koolhydraten zijn koolhydraten met een hoog glykemische index (glykemisce index zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen). Deze koolhydraten worden direct in het bloed opgenomen. Wat het lichaam niet kan gebruiken, wordt opgeslagen als vet.

Complexe koolhydraten

Met complexe koolhydraten worden producten bedoelt met een laag glykemische index. Deze producten hebben langer de tijd nodig om te verteren, waardoor ze langzaam worden opgenomen in het bloed. Hierdoor geven ze ons langdurig en constant energie.

Geraffineerde koolhydraten

Naast complexe en enkelvoudige koolhydraten hebben we ook nog geraffineerde koolhydraten. Dit zijn producten die industrieel bewerkt zijn. Bijna alle gunstige stoffen zijn hier uitgehaald en smaak- geur- en kleurstoffen zijn hieraan toegevoegd. Dit worden ook wel producten met ‘lege koolhydraten’ genoemd. Hier zit helemaal niets van voedingswaarde in.

Ons lichaam heeft moeite met het verwerken van deze producten en ze worden opgeslagen als vet. Het gevolg hiervan kan zijn; hoofdpijn en vermoeidheid. Voorbeelden van dit soort producten zijn chips, koek, snoep en witmeel producten.

Koolhydraten geven ons energie

Koolhydraten worden vaak een beetje als boosdoener gezien, ze zouden ons dik maken. Niets hiervan is waar. Tenminste, als je voor de goede (complexe) koolhydraten kiest. Deze koolhydraten heeft ons lichaam juist hard nodig, omdat ze ons energie geven. Ze vormen zelfs de grootse bron van energie voor ons lichaam. Dit is ook de reden dat je je slap en vermoeid kan voelen wanneer je koolhydraten schrapt uit je voedingspatroon.

Koolhydraten worden tijdens het verteringsproces opgesplitst in kleine deeltjes en als glucose (=suiker) opgenomen in ons lichaam. In de cellen zet ons lichaam deze glucose om van voedingsenergie naar bio-energie. Dit levert ons energie op.

Te veel koolhydraten

Glucose dat ons lichaam nog niet nodig heeft, wordt in onze spieren en lever omgezet tot glycogeen. Dit kun je zien als een soort energievoorraad. Het hormoon insuline zorgt ervoor dat glycogeen weer omgezet wordt tot glucose als ons lichaam deze nodig heeft.

Krijgen we meer glucose binnen dan ons lichaam nodig heeft, dan wordt deze glucose omgezet tot vet en in ons lichaam opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat we dikker worden.

Dit is de reden waarom we altijd het beste kunnen kiezen voor koolhydraten met een laag GI, omdat deze langzaam worden opgenomen. De kans is hierbij klein dat er overtollig glucose ontstaat dat in ons lichaam wordt opgeslagen als vet.

Bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose die opgelost is in het bloed. Producten met een hoge GI (enkelvoudige koolhydraten) laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen, omdat deze snel in het bloed worden opgenomen. Het gevolg hiervan is dat je direct voor een korte tijd veel energie krijgt, maar daarna als snel weer vermoeid bent, hoofdpijn hebt en trek krijgt ik zoetigheid.

Producten met een lage GI (complexe koolhydraten) houden de bloedsuikerspiegel stabiel, omdat deze langzaam in het bloed worden opgenomen. Ze zorgen voor een constante toevoer en geven energie over een langere periode vrij. Dit zorgt ervoor dat je minder snel honger zult krijgen en je je concentratie kunt behouden.

Kortom; kies zoveel mogelijk voor complexe koolhydraten/producten met een lage GI. Deze geven ons lichaam langzaam energie, zitten vol goede voedingstoffen en houden onze bloedsuikerspiegel stabiel.

Je vindt complexe koolhydraten in gezonde hele granen (zoals zilvervliesrijst, bruine rijst, boekweit, quinoa, spelt, gierst, haver, amarant, bulgur), peulvruchten, groenten en fruit.

IMG_1969

 

4 reacties

 1. Laura

  Goed en duidelijk verhaal! Het is inderdaad jammer en onnodig om koolhydraten als ‘slecht’ te zien terwijl we ze juist heel hard nodig hebben! Inderdaad gewoon voor de juiste complexe koolhydraten kiezen en dan zit je wel goed 😁 ik probeer mijn klanten altijd duidelijk te maken dat koolhydraten Prima zijn om te eten maar dat ze een kwart van het bord hoeven te vullen, een half bord vol groenten en dan nog wat eiwitten 😋 bedankt voor dit mooie artikel!

  Beantwoorden
  • Chantal | Feelgoodbyfood

   Hoi Laura,

   Bedankt! Helemaal met je eens 🙂 Zelf probeer ik koolhydraten en eiwitten wel zoveel mogelijk te scheiden (niet samen te eten in 1 maaltijd), aangezien dit vaak problemen kan geven bij de vertering. Wat vindt jij daar van?

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.