5 tips voor een stressloze Kerst

Nog minder dan een week en dan is het zover; Kerst! Op Feelgoodbyfood komen in December geen complete kerstmenu’s (en al helemaal geen vlees natuurlijk) online. Daar geloof ik niet zo in. Ik vind namelijk niet dat je tijdens de feestdagen heel anders of vernieuwend moet eten. Wel feestelijker en uigebreider natuurlijk.

Wel wil ik je deze tijd van het jaar graag inspireren op het gebied van gezond en vegetarisch koken. Zoals met feestelijke groentegerechten, tips voor gezond, vega gourmetten of gezond(er) de December maand door te komen.

Maar ook (eigenlijk nog belangrijker) om de feestdagen relax te beleven en te genieten van deze fijne dagen. Zonder stress! Een paar dagen vol gezelligheid en fijn gezeldschap.

Langzame ochtenden met uitgebreide ontbijtjes, lange winterwandelingen (hopelijk sneeuwt het dan ook!) en uitgebreid dineren aan een mooie, gedekte tafel. Het kerstdiner, daar komt bij de meeste flink wat stress om de hoek kijken. Zonde, want dat is helemaal niet nodig!

5 tips voor een stressloze Kerst

1. Voorbereiden en plannen

Bereid zoveel mogelijk voor en maak een planning. Je kunt vaak veel meer voorbereiden dan je denkt. Als het om koken gaat kun je van te voren al het schil- en snijwerk doen, kruiden en marineren. Ook kun je een dag van te voren al sausen/dressings maken. Scheelt een hoop werk op de dag zelf.

Maar ook het dekken en versieren van de tafel kun je al een dag van te voren doen.

2. Haal op tijd de boodschappen in huis

Niks is stressvoller dan op het laatste moment in een hele drukke supermarkt de boodschappen in huis halen. Maak een lijstje en doe de boodschappen zo op tijd mogelijk.

Houdbare dingen kun je al veel eerder in huis halen. Hoef je de dagen voor Kerst alleen nog de verse ingredienten te kopen. Zo voorkom je de drukte in de supermarkt en dat je voor een leeg schap staat, omdat al veel is uitverkocht. Vijf verschillende winkels af gaan voor je boodschappen heb je echt geen zin in en tijd voor.

3. Kook niet te moeilijk

Maak het jezelf niet lastig door moeilijke gerechten te maken die boven je niveau zijn en kook vooral niet iets wat je nog nooit eerder heb gemaakt. Maak iets wat je al vaker hebt gemaakt, waarvan je zeker weet dat het lukt. Beter nog, kies gewoon je lievelingshapje, voorgerecht, hoofdgerecht en toetje! Klaar is je kerstmenu.

Besteed er wel net even wat meer aandacht aan, vooral aan de presentatie. Lekker een glas wijn erbij en genieten van lekker eten!

4. Maak een gerecht uit de oven

Dit doe ik zelf altijd wanneer ik voor een groep kook; maak in ieder gval één gerecht of een gang uit de oven. Bijvoorbeeld een groentegerecht of aardappeltjes. Dit kun je vaak van te voren al maken en op het moment de oven in doen. De oven doet het rest van het werk. Kun jij je weer bezig houden met het volgende gerecht.

Maak trouwens niet de fout dat je meerdere gerechten hebt die tegelijkertijd de oven in moeten.

5. Geef het uit handen

Bedenken wat je op tafel gaat zetten, boodschappenlijstjes maken, alles in huis halen… je kunt het natuurlijk ook allemaal láten doen. Vooral wanneer je hier tegenop zit of gewoon geen goede kok bent.

Er zijn speciale Kerstboxen, die je kunt laten bezorgen voor de feestdagen. Het enige wat je zelf nog moet doen is de gerechten (die ook nog eens makkelijk zijn) de dag zelf maken. Wel een heel lekker en feestelijk kersdiner op tafel, maar geen last van die gestreste dagen voor Kerst. Klinkt goed toch? Meer tijd om écht te genieten van de feestdagen.

Focus je op het samen zijn

Ten slotte, focus je tijdens de feestdagen niet alleen maar op het eten. Het gaat er in deze tijd van het jaar om dat je gezellig samen bent met vrienden en familie. Natuurlijk om aan tafel te genieten van lekker eten en een glas wijn, maar vooral om te genieten van het samen zijn.

Fijne dagen!

tips stressloze Kerst

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking.

Gerelateerde berichten