Producten met verborgen suikers

We eten zo een 50 kilo! suiker per jaar. Nee, hier kom je niet aan door die schepjes suiker in je thee of koffie. De meeste suikers die wij binnen krijgen zijn via producten met verborgen suikers. Producten waar je totaal geen suiker in verwacht. Je kunt tegenwoordig geen pakje, zakje of potje meer kopen uit de supermarkt of er is suiker aan toegevoegd.  Een goede reden om deze dus te laten liggen in de supermarkt en zoveel mogelijk zelf te maken.

In de volgende producten zitten suiker. Producten waarvan je het waarschijnlijk totaal niet had verwacht. Laat je niet voor de gek houden, zelfs wanneer er ‘0% suiker’ op de verpakking staat, kunnen er altijd nog verborgen suikers inzitten. Deze worden vaak weergegeven met synoniemen voor suiker. Vaak zit er ook VeTsin (E 621in de producten. Een toevoeging die bekend staan om het veroorzaken van hoofdpijn en gewoon ontzettend ongezond is).

Producten met verborgen suikers

Ontbijtkoek

Lees het etiket eens. Je zult zien dat suiker bovenaan staat. En de regel is; het product dat bovenaan staat in de ingrediëntenlijst komt het meeste voor in het product. Ontbijtkoek bestaat bijna uit puur suiker. Zelf het graan in de koek bestaat uit geraffineerde suiker.

Ontbijtgranen

Zoals cruesli, cornflakes en andere ontbijtgranen die worden geprezen als superontbijtjes waar je veel energie van krijgt.

Vruchtenyoghurt

Hmm lekker, yoghurt met aardbeien of perziksmaak. Vruchtenyoghurt zit vol met suiker. Er kan dan wel vaak 0% vet opstaan, maar hiervoor krijg je wel een bonk suikers voor terug. Laat deze yoghurt staan en kies voor pure volle yoghurt. Met vet, zonder suiker.

Frisdranken

Dat er in cola ontzettend veel suiker zit dat weten we. Maar wat veel mensen niet weten is dat er in pakken sap zoals Dubbelfris net zoveel suiker zit. Zonde! Denk je gezond te eten en krijg je onbewust zoveel suikers binnen door ongezond drinken. Verruil de pakken sap vol suiker voor water en (kruiden)thee.

Chips en zoutjes

In chips en zoutjes zitten niet alleen maar zou en vet, maar ook suiker

Sauzen en dressings.

Zelfs hierin zit ontzettend veel suiker. Ook in woksausjes en boemboe’s. Sausjes zijn makkelijk en gezond om zelf te maken.

Vlees en vleeswaren

Hier had je waarschijnlijk totaal geen suiker in verwacht. Vrijwel alle verpakte vleeswaren bevatten suiker. Meestal wordt hier de synoniem dextrose gebruikt. Dit is gewoon suiker.

Toetjes met fruit

Laat je niet verleiden door toetjes met ‘vers’ fruit. Dit fruit bestaat bijna puur uit suiker. Eet gewoon vers fruit wanneer je fruit wil eten en geen fruit uit toetjes, potjes, blikken etc.

Rijstwafels en crackers met een smaakje

Je kent ze wel, de snak-a-jacks of andere rijstwafels met smaakjes en laagjes. Deze zitten vol met suiker. Kies voor gezonde rijstwafels zoals pure zilvervlies-, quinoa- of amaranthwafels.

Chocola

Ja, helaas bevat chocola ook veel suiker. Vooral de melkvariant. In de gemiddelde reep zitten zo een 8 suikerklontjes. Geen wonder dat je hier snel energie van krijgt. Deze energie is helaas maar van korte duur, doordat je bloedsuikerspiegel daarna meteen weer daalt. Toch chocolade? Kies voor pure chocolade met minstens 76% cacao of maak deze zelf. Zin in warme chocolademelk? Maak gezonde chocolamelk met rauwe cacao.

Er zitten ongetwijfeld in nog veel meer producten suiker. Ik denk in zo een 75% van de supermarkt. Lees daarom altijd goed het etiket en misschien handig om de synoniemen van suikers nog een keer door te nemen…

producten verborgen suikers

 

Gerelateerde berichten