Deze 8 ingrediënten werken rustgevend

We hebben het allemaal wel eens (of veel te vaak) druk, zijn onrustig of ervaren stress. Even ontspannen? Ga dan rustig zitten en geniet van een van deze ingrediënten. Deze ingrediënten werken namelijk rustgevend. Het grote geheim? Tryptofaan en magnesium!

Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat gevoelens van onrust tegengaat. Hierdoor komt er serotonine vrij, ook wel een ‘geluksstofje’ genoemd.

Deze 8 ingredienten werken rustgevend

1. Banaan

Banaan zit vol met tryptofaan, maar ook met kalium en magnesium: twee mineralen die ervoor zorgen dat je spieren beter kunnen ontspannen. Banaan is ook nog eens een goede avondsnack omdat het vitamine B-6 bevat. Deze vitamine zorgt ervoor dat er melatonine vrijkomt, wat je slaap bevorderd.

2. Chocola

In chocolade zit zowel serotonine als endorfine. Deze hormonen zorgen voor een lekker rustig gevoel. En het is natuurlijk altijd een goed idee om in alle rust van een goed stuk chocolade te genieten!

chocola rustgevend

3. Honing

Honing bevat veel tryptofaan en zorgt ervoor dat je zenuwen kalmeren. Ben je zenuwachtig of heb je behoefte om even tot rust te komen? Voeg een beetje honing toe aan je kop thee.

4. Noten en zaden

Noten en zaden zitten vol met magnesium en zink. Lekker op de bank hangen met een handje noten is dus een heel goed idee.

5. Bleekselderij

Bleekselderij staat er om bekend dat het stress verminderd. Daarnaast verlaagd het je bloeddruk. Wat dacht je van een sapje met bleekselderij als tussendoortje om even te relaxen?

6. Kamille

We kennen allemaal de rustgevende werking van kamillethee. Kamille helpt tegen stress, rusteloosheid en zelfs angsten. Kamille wordt daarom ook wel gebruikt als natuurlijk geneesmiddel.

7. Havermout

Havermout bevat ook tryptofaan, wat weer zorgt voor een hogere productie van het geluksstofje serotonine. Havermout heeft daardoor een rustgevende werking op je lichaam. Daarnaast bevat havermout veel vitamine B6, een vitamine welke gevoelens van stress verlaagd.

havermout rustgevend

8. Kersen

Kersen bevatten melatonine; een stofje dat je slaap bevorderd. Je wordt er dus niet alleen rustig van, maar het is ook nog eens een goede late night snack.

Vis

Zelf eet ik geen vis. Jij wel? Zet dan een visje op het menu als je even wilt ontstressen na een drukke dag. In vis zitten veel omega 3-vetzuren; deze verhogen het serotine gehalte in je lichaam en houden stresshormonen zoals cortisol juist in toom. Daarnaast werkt omega-3 ook nog eens bloeddrukverlagend.

Gerelateerde berichten