Basisrecept om zelf speltbrood te maken

Recept speltbrood maken

[print_link]
Zelf speltbrood maken staat al heel lang op mijn lijstje. En dan bedoel ik niet een bananenbrood of iets dat tussen cake en brood in zit, maar écht brood. Heerlijk brood zoals van de bakker, krokant aan de buitenkant en luchtig aan de binnenkant.

Lange tijd dacht ik dat dit heel lastig was en ‘gedoe’. Of misschien stelde ik het heel lang uit, omdat ik bang was dat mijn brood helemaal zou mislukken. Wanneer het om bakken gaat ben ik namelijk niet zo een keukenprinses.

Maar een ‘basis’ brood maken is eigenlijk heel simpel! Tenminste, als je een goede keukenmachine hebt, anders ben je best een lange tijd aan het kneden. Met een goede keukenmachine wordt het brood goed gekneed, waardoor je brood lekker luchtig wordt.

Daarnaast moet je wel een ochtend of middag de tijd nemen, want het brood moet minstens twee keer een uur rijzen.

Toen ik in het bezit was van de nieuwe Kenwood Chef keukenmachine, die een expert is in het kneden van brooddeeg, kon ik het niet langer meer uitstellen; ik ga eindelijk zelf brood maken!

Recept speltbrood maken

Basisrecept volkoren speltbrood

Dit is een basisrecht voor een volkoren speltbrood. Volkoren speltbrood is iets ‘zwaarder/steviger’ dan wit tarwebrood, waar ik zelf meer van hou. Ook voegde ik pompoen- en zonnebloempitten door het beslag, maar dit is optioneel.

Dit heb je nodig (voor 1 groot brood)

500 gram volkoren speltmeel
330 ml lauw water
7 gram gist (1 zakje)
10 gram zout
optioneel: zonnenbloem- en pompoenpitten
olijfolie (om kom mee in te vetten)

Zo maak je het

Doe het volkorenmeel in de kom van je keukenmachine. Voeg daarna aan de ene kant van de kom het gist toe en aan de andere kant het zout (deze mogen elkaar niet raken, anders werkt het gist niet meer). Voeg het lauwwarme water toe en laat je keukenmachine het deeg kneden met de deeghaak.

Mijn Kenwood keukenmachine is hier dus een expert in en kneed in 2 minuten het deeg soepel (handig voor ongeduldige mensen, zoals ik), maar meestal hebben keukenmachines hier wel 8 á 10 minuten voor nodig. Het deeg is goed gekneed, wanneer het elastisch aanvoelt. Haal het deeg eruit, vet de kom in met olijfolie en leg het deeg terug in de kom. Doe een natte theedoek over de kom en laat tenminste een uur staan, zodat het deeg goed kan rijzen.

Haal het deeg uit de kom en kneed even een paar keer door met je handen om het lucht eruit te halen. Nu kun je eventueel de zonnebloem- en pompoenpitten door het brood mengen. Doe het deeg terug in de kom en laat weer een uur rijzen met de theedoek op de kom.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Haal het deeg uit de kom en leg op een snijplank. Vorm er een mooi broodvorm van en leg het brood op een bakplaat met bakpapier. Bak het speltbrood gaar in ongeveer 30 minuten. Het brood is gaar wanneer je er op klopt en het hol klinkt.

Laat het brood een beetje afkoelen en snijd er een lekkere dikke plak van af. Heerlijk met een gezonde spread of een van deze brood beleg opties.

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Recept speltbrood maken

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Gerelateerde berichten