Boekreview | Leven zonder afval

leven zonder afval

Ik ben niet een typisch ‘groen meisje’, maar sta altijd wel een beetje stil bij ons milieu en de schade die we met z’n allen richten hieraan, en draag ik bij steentje bij waar ik kan. Alle kleine beetjes helpen, toch? Zo scheid ik mijn afval, gebruik ik een katoenen tas voor mijn boodschappen (waarom al die plastic tasjes?), en kan ik mij ontzettend ergeren aan alles wat per stuk plastic verpakt is.

Toen ik hoorde dat er in mijn stad Utrecht een verpakkingsvrije winkel (Bag&Buy) ging open (lees hier alles over deze hotspot), was ik super blij en enthousiast! Door mijn samenwerking met Bag&Buy, kwam ik in contact met Blogger en schrijfster van het boek ‘leven zonder afval’ Emily-Jane Lowe.

Door Bag&Buy en de enthousiaste Emily, kreeg het onderwerp ‘afval verminderen’ steeds meer mijn aandacht. Het is natuurlijk al goed dat ik afval scheid en boodschappen doe met mijn hippe katoenen Fairtrade tas, maar toen ik erop ging letten hoe vaak ik een verpakking open, iets in de prullenbak gooi en hoeveel volle vuilniszakken er in een week de container ingingen, voelde ik mij toch behoorlijk schuldig en zelfs een beetje naar.

Emily stuurde mij haar boek ‘leven zonder afval’ toe. Ik ging lekker op de bank liggen met een dekentje en een kop thee van (uiteraard) losse thee, en las het boek in één keer uit! Mijn ogen werden echt geopend. Produceren wij met z’n alle echt zoveel afval? Geeft al dat afval zoveel schade aan ons milieu? Waar zijn we met z’n alle mee bezig? Eén ding was mij meteen duidelijk, ik kan meer doen dan ik nu al doe, ik moet minder afval gaan produceren! Een betere wereld begint bij jezelf, nietwaar?

Let jij, wanneer je bijvoorbeeld door de supermarkt loopt, er wel eens op hoeveel producten verpakt zijn en op welke manier? Echt bijna alle producten zijn verpakt. Overal zit een zakje of doosje omheen. Soms zelfs een zakje, een plastic bakje én een doosje. Rijst in een plastic zakje met daaromheen nog een doosje. Mango’s en avocado’s die in een bakje met extra plastic eromheen verkocht worden. Best raar dat veel groenten en fruit in verpakkingen worden verkocht. Deze hebben namelijk al een verpakking, de schil. Thuis gooi je het allemaal meteen weer in de prullenbak. Hoppa, weer wat extra milieubelasting. En wanneer je al die vuilniszakken weggooit in de container, betekent het niet dat het ook echt weg is, het is alleen verdwenen uit je huis..

Wist je dat
Per dag wordt er per persoon gemiddeld 7 verpakkingen geopend. Hiermee produceren we per persoon 1,5 kilo huishoudelijk afval per dag. Jaarlijks is dit 550 kilo afval. Bij het maken van verpakkingen worden natuurlijke voorraden aangesproken, veel energie verbruikt en CO2 uitgestoten. Daarnaast gooien we ook nog eens een hoop eten weg. Per huishouden gaan er jaarlijks 140 kilo voedsel rechtstreeks de prullenbak in. Dat is 15% van al het voedsel dat we kopen.

IMG_1281

Leven zonder afval
Wil jij na het lezen van de schokkende cijfers hierboven ook jouw hoeveelheid afval verminderen en minder voedsel verspillen? Dan raad ik je echt aan om eerst dit boek te gaan lezen! Het boek gaat, zoals de titel al zegt, leven zonder afval. Of in ieder geval, het produceren van zo min mogelijk afval en staat vol met praktische tips.

Emily vertelt in haar boek eerst haar persoonlijke verhaal. Over hoe ze zich jarenlang zorgen maakte om de klimaatverandering, haar schuldgevoelens over de grote hoeveelheid afval die zij met haar gezin op straat zette en hoe ze haar strijd tegen afvalvermindering begon. Het was in het begin een beetje wennen en zoeken, maar ze verbaasde zich erover hoe makkelijk het haar afging en hoe snel ze resultaat zag. De prullenbak raakte maar niet vol! Dit vond ik zelf erg motiverend voor het aanpakken van mijn eigen ‘afvalprobleem’.  Ik had meteen zin om zelf aan de slag te gaan! Je hoeft natuurlijk niet meteen voor ‘zero waste’ te gaan, maar alle kleine beetjes helpen.

 

we leven nu echt nu echt in een afvalmaatschappij, waarin ongeveer de helft van al het plastic dat geproduceerd wordt, voor eenmalig gebruik is.

 

In het boek worden eerst een paar basisprincipes besproken, die belangrijk zijn om te kennen voordat je echt start met het verminderen van je afval. Vervolgens komen er in het boek verschillende onderwerpen aan bod, zoals afval in het algemeen, voedselverspilling, boodschappen doen zonder afval en verpakkingen, groen huishouden, kinderen, groene tips en zelfs persoonlijke verzorging. Naast informatie en tips staan er in het boek ook heerlijke recepten. Want alles zelf maken, zonder pakjes en zakjes, scheelt je bergen afval!

Achterin het boek vind je nog een lijst met ontzettend veel praktische tips om minder afval te produceren. Wat ik erg leuk vond om te lezen en wat mij verbaasde, zijn de tientallen tips over wat je allemaal wel niet met baking soda kunt doen. Dit product is echt een alleskunner! Door baking soda te gebruiken, kun je bijvoorbeeld bijna al je huishoudelijke middelen de deur uit gooien. Ik heb meteen een kilo baking soda ingeslagen!

Het boek ‘leven zonder afval’ is persoonlijk, nuchter en staat vol praktische tips. Na het boek gelezen te hebben wil je direct meedoen in de strijd tegen afvalvermindering.

IMG_1279

IMG_1282

IMG_1283

IMG_1284

 

12049458_761281860650341_5575383469564009985_n

 

Gerelateerde berichten