Diepvriesgroenten- en fruit; ongezonder dan vers, of niet?

Diepvriesgroenten- en fruit; makkelijk, het kost minder werk (het is vaak al voorgesneden), het hele jaar door verkrijgbaar en meestal goedkoper. Maar vaak wordt gedacht dat groenten en fruit uit de diepvries ongezonder zijn dan de verse variant, omdat ze minder vitamine zouden bevatten. Maar is dat wel zo?

Diepvriesgroenten- en fruit; ongezonder dan vers, of niet?

Vers

Verse groenten en fruitsoorten worden geoogst wanneer deze rijp zijn of soms iets ervoor. Maar verse groenten en fruit hebben een lange weg te gaan totdat ze bij jou in de supermarkt liggen.

Ze ingrediënten worden eerst vervoerd per vrachtwagen, boot of vliegtuig (groenten en fruit komen vaak uit een ander land), vervolgens komen ze aan bij het magazijn en worden ze verpakt. Pas daarna worden ze vervoerd naar de supermarkten. En het moment dat ze bij de supermarkt liggen, jij deze groenten koopt en thuis bereid, zit ook vaak nog wat tijd.

In het hele proces vanaf het oogsten van het groenten en fruit totdat jij ze op eet, zijn helaas vitamine verloren gegaan. Dus hoe vers is je verse groenten nog wanneer het op je bord ligt? Het is dan namelijk al een tijdje onderweg geweest.

Diepvries

Diepvriesgroenten- en fruit worden geoogst wanneer deze perfect rijp zijn. vervolgend worden ze direct ingevroren. Wanneer de groenten en het fruit eenmaal ingevroren is, gaan er geen voedingsstoffen meer verloren.

Het is wel zo dan de de meeste groenten geblancheerd worden voordat ze ingevroren worden. Hierdoor verliest het een klein beetje aan vitamine, maar niet veel. Zeker niet meer dan verse groenten tijdens het hele distributieproces. Tegenwoordig zijn er zelfs nieuwe verhittingstechnieken waarmee groenten kort verwarmd wordt en vervolgens snel diepgevroren, zodat vitamines en mineralen optimaal bewaard blijven. En tijdens het koken van groenten, gaan er helaas ook wat vitaminen verloren.

Natuurlijk is het goed om zoveel mogelijk vers te eten, maar af en toe kiezen voor diepvriesgroenten- en fruit is een prima keuze en zeker niet ongezond(er).

Wel vind ik zelf de smaak van verse groenten en fruit lekkerder dan uit de diepvries. Het ligt er dan ook vaak aan wat voor gerecht ik maak, of ik kies voor vers of diepvries.

Fruit als blauwe bessen, frambozen etc haal ik vaak uit de diepvries. Deze zijn (helemaal buiten het seizoen) erg duur. Maar ook erwten, mango, ananas of pompoen kun je prima af en toe uit de diepvries halen. Handig voor in een smoothie!

diepvries vers

diepvries vers