Fermenteren, wat is dat nou eigenlijk?

Gefermenteerd voedsel, een echte hype! En dat terwijl dit vroeger al volop werd gedaan om eten langer houdbaar te maken. Maar wat is fermenteren nou eigenlijk?

Fermenteren; producten laten rotten

Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Waar het op neerkomt is dat je producten laat rotten. Ja, gefermenteerd eten is gewoon verrot eten.. en dat is nog lekker en gezond ook!

Wat gebeurd er tijdens het fermentatieproces?

Tijdens het fermentatieproces worden grondstoffen omgezet door micro-organismen (bacteriën, schimmels en gisten). Dit gebeurt door warme en vocht.

Bacteriën zetten suikers om (ze eten de suikers op) in zuren, waardoor er een natuurlijk gistingsproces ontstaat. Wanneer alle suikers zijn omgezet, verdwijnen de slechte bacteriën doordat ze niet meer kunnen leven. Bij dit proces veranderd de geur, smaak en structuur, en is voedsel langer houdbaar.

Gefermenteerde producten

Het precieze proces van fermentatie (dat minstens een week duurt) hangt af van het soort product dat je maakt. Producten die fermenteert zijn, zijn bijvoorbeeld tempeh (gefermenteerde soja), kimchi (gefermenteerde kool), kombucha (gefermenteerde thee), kefir, zuurdesem, maar ook zuurkool, bier, kaas en yoghurt.

Gefermenteerd voedsel; goed voor je darmen

Gefermenteerde producten zijn gezond voor onze weerstand en darmen. Ze bevorderen de spijsvertering. Dit komt door probiotica; goede, levende bacteriën die ontstaan tijdens het fermentatieproces.

Vanwege de aanwezigheid van de goede bacteriën, wordt gefermenteerd voedsel ook wel ‘levend’ voedsel genoemd. Naast dat gefermenteerde producten gezond zijn, zijn ze vooral heel erg lekker!

Vegan poke bowl

Fermenteren