6x zelf gezonde dressings maken

Zelf dressings maken
Dressing, het geeft je maaltijd net even iets extra’s. Over de salade, over veggiebowls, over dit heerlijke broccoligerecht of bij zoete aardappelwedges, heerlijk! Kant en klaar dressing zijn helaas niet echt gezond. Ze zitten vaak vol met suikers en ongezonde vetten. Gelukkig kun je heel makkelijk zelf gezonde dressings maken.

Less is more, vind ik bij dressings. Meestal heb je niet meer dan drie ingrediënten nodig, die je vaak al standaard in huis hebt. Het is dan alleen nog maar even bedenken welke dressing je het beste vindt passen bij welk gerecht.

Zelf gezonde dressings maken

[print_link]
Voor de dressings met yoghurt kun je kiezen voor koeyoghurt of een plantaardige variant. Voor de dressing met olijfolie is het belangrijk dat je goede koudgeperste olijfolie gebruikt, niet de olijfolie die je gebruikt voor het bakken en je dus verhit.

Onderstaande dressings zijn dressings die ik regelmatig maak. Je kunt de hoeveelheden van de dressings precies aanhouden, maar gebruik gerust een beetje minder of meer, wat je zelf lekker vindt.

Yoghurtdressing

2 el yoghurt
1 tl kerrie
snuf peper

Sesamdressing

2 el olijfolie (koudgeperst)
1 el sesamolie
1 el sesamzaadjes

Honing-mosters dressing

2 el yoghurt
1 el honing
1 tl mosters

Vinaigrette met witte wijnazijn

2 el olijfolie (koudgeperst)
1 el witte wijnazijn
1 tl honing
snuf peper

Citroendressing

2 el olijfolie (koudgeperst)
sap van halve citroen
snuf peper

Oosterse dressing

2 el sojasaus
2 el olijfolie
1 el balsamico
1 tl honing
optioneel: 1 el sesamzaadjes