Gluten; wat zijn het precies en hoe ‘ongezond’ zijn ze?

Een onderwerp dat misschien wel al maanden in mijn hoofd zit en ik graag over wil schrijven. Glutenvrij eten. De reden hiervan? Omdat ik om mij heen veel mensen glutenvrij zie eten of hoor dat ze dit doen, omdat ze graag gezonder willen eten. En dan denk ik; hooooo stop even! Want gluten én gezond eten heeft niets met elkaar te maken…

Natuurlijk is het heel goed als je gezonder wilt eten en bewust bezig bent met gezonde voeding en je gezondheid in het algemeen. Maar wees er wel bewust van waarom je bepaalde ingrediënten, of in dit geval gluten, wel of niet wilt eten en welke producten je daarvoor in de plaats kiest.

Dat men er voor kiest om geen gluten te eten is eigenlijk geen probleem. Je lichaam kan prima zonder. Waar het probleem wel ligt, is in de vervangende producten waar naar gegrepen wordt; glutenvrije producten.

Want wat zijn gluten precies? Zijn ze ongezond, gezond of hebben gluten niets met de term gezondheid te maken? En hoe zit het met glutenvrije producten?

gluten

Wat zijn gluten precies?

Een gluut is een onderdeel van het eiwit dat zit in granen. Niets meer en niets minder. In voeding, zoals brood, zorgen gluten voor elasticiteit en luchtigheid. Je vindt gluten onder andere in tarwe, rogge, spelt, meel en bloem.

Waarom kiezen voor een glutenvrij dieet?

Glutenvrij eten is vooral belangrijk wanneer je coeliakie hebt of gevoelig bent voor (gluten glutensensitiviteit). Ook bij PDS kunnen gluten een boosdoener zijn. In het geval van coeliakie kun je bij het eten van gluten behoorlijk ziek worden. Coeliakie is een immuunziekte, een chronische darmaandoening. Een reactie van de darmen is een reactie tegen het eiwit in een glutoncomplex. Bij het eten van gluten wordt de darmslijmvlies aangetast.

Zijn gluten ongezond?

Gluten zijn niet ongezond. Met gluten zelf is niets mis. Ze hebben eigenlijk niets met de term gezondheid te maken. Ze zijn niet slecht of ongezond voor je, mits je intolerantie bent voor gluten of coeliakie hebt.

Het is ook geen probleem wanneer je er voor kiest om geen gluten te eten. Je lichaam kan prima zonder. Als je hiervoor kiest, omdat jij je er bijvoorbeeld beter door voelt, helemaal prima! Dan ben je vast wel benieuwd naar deze 10 heerlijke, gezonde glutenvrije baksels!

Waar het probleem wel ligt, is in de vervangende producten waar naar gegrepen wordt; glutenvrije producten.

Glutenvrije producten; vaak vol met suiker!

Het gevaar ligt bij de glutenvrije producten, die in een razend tempo op de markt verschijnen. Waarschijnlijk door de hype om geen gluten te eten. Heel fijn voor mensen met coeliakie, want voor hen is er ineens een grote aanbod aan glutenvrije producten.

Deze producten bevatten weliswaar geen gluten, maar ze zitten (bijna altijd) vol met suikers en andere toevoegingen om glutenvrije producten lekkerder en luchtiger te maken. Normaal zorgt het eiwit in een gluut hier namelijk voor. En geloof mij, die suikers en toevoegingen zijn een stuk ongezonder voor je dan gluten.

Even een voorbeeld; laats stond er een postbode voor mijn deur met een hele grote krat vol met glutenvrije producten van een bekende supermarkt. Pasta, crackers, koekjes, cake, brood, meel etc. Deze producten bevatten inderdaad geen gluten, maar zaten tot mijn schik vol met suiker en andere toevoegingen.

Glutenvrije producten zijn dus een uitkomst voor wie een intolerantie of coeliakie heeft, maar wanneer jij dit niet hebt, kun je ze beter in de winkel laten liggen.