Good food + tips voor je darmen

Mijn interesse in gezonde en natuurlijk voeding is niet zomaar ergens vandaan gekomen. De reden dat ik mij in gezonde voeding ben gaan verdiepen en hierin mijn passie heb gevonden kwam door mijn eeuwige darmklachten, ook wel ‘luie darmen’ of prikkelbare darmen genoemd en allerlei andere kwaaltjes, die naar mijn mening een oorzaak zijn van de darmklachten.

Ik krijg vaak de vraag welke voeding je nou het beste kunt weglaten en welke producten je juist wel moet eten wanneer je last hebt van gevoelige darmen en of ik dit eens wilde delen. Natuurlijk wil ik dat. Hierbij moet ik wel zeggen dat dit bij iedereen anders is. Waar de een heel goed tegen kan, krijg de ander na het eten van dit product spontaan buikpijn of/en een opgezette buik. Het is een zoektocht die je moet ondergaan… een zoektocht die het meer dan waard is!

Wel wil ik aan het begin van deze zoektocht een tip geven. Begin alsjeblieft niet aan allerlei pillen, poeders en andere onnatuurlijke troep die jouw darmen alleen maar nog luier maken. Mijn dokter kwam daar ook meteen mee aanzetten. Misschien helpen ze in het begin, maar daarna ben je alleen maar nog verder van huis. En je was toch niet van plan om je hele leven elke ochtend een zakje met poeder te drinken? De oplossing zit in het nemen van de juiste voeding. Gezond en onbewerkte voeding die jouw darmen niet belasten maar juist voeden, zodat je darmen goed hun werk kunnen doen. De conditie van je darmen weerspiegelt je gezondheid. Zorg daarom goed voor je darmen!

 

De conditie van je darmen weerspiegelen je gezondheid. Zorg daarom goed voor je darmen!

 

Ik kwam vaak energie tekort, had na het eten standaard een after diner dip en lag zeker één keer per maand ziek op bed. Ook had ik vaak lichamelijke kwaaltjes. Buikpijn, hoofdpijn, verkouden, een opgezette buik. Het was er eigenlijk altijd en ik raakte eraan gewend. Op een gegeven moment, tijdens mijn studietijd, was ik hier helemaal klaar mee. Ik wilde mij goed en fit voelen! Daar begon mijn zoektocht..

Door veel te experimenteren en te lezen kwam ik erachter voor welke producten ik gevoelig ben en welke producten goed zijn voor mijn darmen. Door producten weglaten, toevoegen en uitproberen en steeds meer producten te eten die rechtstreeks uit de natuur komen, begon ik mij een stuk beter te voelen. Zeg maar gerust, geweldig! Ik heb een veel betere weerstand, slaap beter, heb geen after diner dips meer en die eeuwige trek in zoetigheid is verdwenen, samen met een paar kilo. Maar het belangrijkste, ik heb gewoon zoveel meer energie!

De belangrijkste regel is toch wel om producten te nemen die onbewerkt zijn, producten uit de natuur. Deze voeding kan je darmen vaak zonder problemen verwerken. Bewerkt en ‘zwaar’ voedsel is vaak een stuk lastiger voor je darmen om te verteren.

IMG_44851

Welke producten kan ik het beste vermijden?
Ik ben erachter gekomen dat mijn darmen heftig reageren op tarwe(gluten). Geef mij een bord witte pasta of stokbrood en ik lig de hele avond ziek op bed met buikpijn, een opgezette buik alsof ik zwanger ben, last van ademhalen (benauwd) en hoofdpijn. Dit geldt ook voor vet eten, zoals vette pizza of frituur.

Ook melkproducten en vooral zuiverdranken, zoals pakjes Vifit en Optimel moet ik echt laten staan. En o ja, softijs, een no go! Hetzelfde geldt voor kaas. Ik eet bijna geen kaas meer en gesmolten kaas hoef ik helemaal niet aan te beginnen. Dit is echt een ramp voor je darmen en zowat onverteerbaar. In plaats daarvan eet ik vaak geitenkaas (en geitenyoghurt). Producten van de geit zijn namelijk veel makkelijker te verteren dan producten van een koe. In het begin zul je misschien even moeten wennen aan de smaak, maar wanneer je hieraan gewend bent en je eet weer eens (koe)yoghurt zul je merken hoe waterig dit eigenlijk smaakt!

Daarnaast is het overduidelijk dat ik van suikers (naast een opgezette buik) ontzettend moe word en hoofdpijn krijg. Al lukt het mij echt niet om helemaal geen suiker te eten hoor. Zelf eet ik (bijna) geen vlees en al helemaal geen varkensvlees, maar ik hoor vaak dat varkensvlees ook vaak voor problemen zorgt. Naar mijn mening kun je varkenvlees altijd beter laten liggen in de supermarkt, of je darmen hier nu wel of niet goed op reageren.

Ik eet deze producten echt wel eens, maar ik weet dan wat de gevolgen zijn en daar deal ik dan maar mee. Toch vraag ik mijzelf daarna altijd af, was dit het nou echt waard? Daarnaast kost het mij ook weer een paar dagen om alle schaden te herstellen.

Welke producten zijn goed voor mijn darmen?
Ik begin de dag altijd met twee grote glazen water. Zo kan je lichaam al je afvalstoffen van de nacht afvoeren. Een glas water zet daarnaast je spijsvertering in werking.

Ik eet veel fruit en groenten. Hier worden mijn darmen echt heel blij van. Dit is ook de reden dat ik fan ben van de dag beginnen met een slowjuice sapje of een groene smoothie, vooral bleekselderij en venkel hebben een positief effect op mijn darmen, of een fruitontbijtje. Tijdens de lunch neem ik vaak een volle salade en mijn bord avondeten bestaat voor minstens uit de helft met groenten.

Als vleesvervanger gebruik ik vaak bonen en peulvruchten, zoals tuinbonen, zwarte bonen, kikkererwten en linzen. Sommige reageren juist weer heel slecht op bonen, zo zie je maar dat het bij iedereen anders is. Ik vind bonen en peulvruchten echt heerlijk en ze zitten vol vezels en ijzer.

Ik drink geen glazen melk, maar gebruik wel af en toe melk bij het bakken of het maken van pannenkoekjes en andere ontbijtjes. In plaats van koemelk gebruik ik plantaardige melk, zoals rijstmelk of amandelmelk. Wist je trouwens dat je heel gemakkelijk zelf noten- en zadenmelk kunt maken?

Witte meelproducten, zoals pasta, rijst en noodels vervang ik voor bruine rijst of zilvervliesrijst, boekweit, boekweitnoodels en quinoa/amarant. Van deze glutenvrije granen vol vezels worden mijn darmen erg blij.

Ook ik ben gek op brood! Af en toe kun je zo verlangen naar vers brood met lekkere dipjes. Soms maak ik zelf brood met spelt- haver- of boekweitmeel en wanneer ik weinig tijd heb (of gewoon lui ben) koop ik goed brood bij de bakker, zoals zuurdesem. En die lekkere dipjes? Die maak je heel gemakkelijk zelf!

Verder drink ik de hele dag door water en thee. Genoeg drinken is echt een must voor je darmen. Ook regelmatig bewegen, zoals een stuk lopen stimuleert de darmen. Wat bij mij ook erg belangrijk is, is dat ik regelmatig eet. Vaste tijden, drie maaltijden per dag en meestal twee tussendoortjes. Om de 2/2,5 uur iets eten werkt bij mij echt het beste. Wanneer ik ineens andere tijdstippen ga eten of maaltijden overslag, raken mijn darmen meteen in de war.

Een laatste tip is: maak goede voedselcombinaties, zodat je eten goed kan verteren. Eet óf groenten met eiwitten, óf groenten met koolhydraten, maar eet geen eiwitten en koolhydraten in één maaltijd. Bij mij helpt dit heel erg goed. De Green Happiness heeft hier een duidelijk artikel over geschreven.

 

De belangrijkste regel is toch wel om producten te nemen die onbewerkt zijn, producten uit de natuur.

IMG_2678