Indonesische tempeh ketjap bowl met kool, ei en pindadressing

Indonesische tempeh ketjap bowl

[print_link]
Indonesische tempeh ketjap bowl met kool, ei en dressing; een heerlijke comfort bowl. Vooral de gemarineerde tempeh ketjap maakt het gerecht zó lekker! Het zijn eigenlijk allemaal ingrediënten die je apart klaarmaakt en gewoon heel goed met elkaar combineren. Met als topping de gebakken uitjes en licht pittige pindadressing… Deze bowl is een nieuwe favoriet hier!

Deze Indonesische tempeh ketjap bowl is voedzaam, vullend en op het eitje na helemaal vegan. Dus wil je liever een plantaardig gerecht? Dan laat je het eitje gewoon weg. Je kunt voor de pindadressing natuurlijk ook koemelk gebruiken.

Wil je deze bowl voor meer personen maken? Dat is helemaal geen gedoe met dit gerecht, maak gewoon van alles een beetje meer!

Dit heb je nodig (2 á 3 personen)

100 gram gele rijst
2 eieren
250 gram tempeh
150 gram sperziebonen (2 handjes)
halve spitskool (of 1/4 bij een grote spitskool)
halve theelepel kerriepoeder
1 teen knoflook
snuf peper

Tempeh ketjap marinade
1 sjalotje
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook
5 eetlepels ketjap manis
1 theelepel komijn
1 theelepel sambal
1 theelepel gemberpoeder

Pinda dressing
1 sjalotje
1 teen knoflook
1 grote eetlepel pindakaas
200 ml (plantaardige) melk
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel sambal

Zo maak je het

Snijd de tempeh in kleine blokjes, snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Doe dit in een kom en meng hier de rest van de ingrediënten voor de marinade door. Marineer de tempeh minstens 30 minuten.

Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking. Kook ondertussen ook de eieren in 8 minuten hard (of juist zacht als je dat lekkerder vindt). Giet af en zet apart.

Verhit een koekenpan met een klein beetje olijfolie en bak de gemarineerde tempeh om en om in 10 minuten gaar.

Was en dop de sperziebonen, snijd door midden en kook ongeveer 5 minuten in ruim water. Giet af, garneer met een beetje peper en zet apart.

Snijd ondertussen de spitskool in reepjes en hak een teen knoflook fijn. Verhit een wokpan met olijfolie en wok de spitskool 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur iets lager en voeg de kerrie en knoflook toe. Wok de spitskool nog 5 á 7 minuten.

Pindadressing
Snipper de sjalot en hak een teen knoflook fijn. Verhit een pannetje met een beetje olijfolie en fruit de ui een minuut aan. Voeg nu de knoflook en sambal toe. Voeg na een halve minuut de pindakaas, melk en ketjap toe. Meng alles goed door elkaar en breng op laag vuur aan de kook. Verwarm nog een minuut en voeg een snufje zout toe. Wil je de saus iets dikker? Voeg dan 2 eetlepels pindakaas toe.

Nu je alle losse ingrediënten klaargemaakt hebt, kun je hier een mooie bowl van. Schep de rijst, kool, boontjes en tempeh in een bowl of op een bord. Leg hier het gekookte eitje op en garneer met de gebakken uitjes en de pindadressing.

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail