Je stofwisseling | hoe zit dat nou? + tips om je stofwisseling te versnellen

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. Je kunt het zien als de motor van je lichaam. Het verbruikt constant brandstof (calorieën) om je lichaam draaiende te houden.

De een kan van alles eten en de ander komt al aan als ‘ie alleen maar naar en stuk chocolade kijkt. Hoeveel energie je verbrand is voor iedereen verschillend. Zelfs in rust kan de een veel meer energie verbruiken dan de ander. Niet eerlijk nee.

De snelheid van je stofwisseling is afhankelijk van een aantal factoren zoals geslacht, leeftijd, hormonen en genen. Als je ouder wordt neemt je spiermassa af. Hoe minder spiermassa, hoe trager je stofwisseling werkt. Dat is ook de reden dat mannen meer calorieën ‘mogen’ op een dag dan vrouwen. Zij hebben van nature meer spiermassa en verbruiken daardoor ook meer energie.

Maaaaar, gelukkig kun je je stofwisseling wel een handje helpen. Hoe?

Bewegen: door te bewegen neemt je spiermassa minder snel af en blijft je stofwisseling op niveau! Hollen naar de sportschool voor een rondje krachttraining. Eet hierna wel voldoende eiwitten om je spieren goed te laten herstellen. Tip: sport in de ochtend. Onderzoek heeft uitgewezen dat je stofwisseling na het sporten sneller werkt, tot wel 24 uur na je work-out.

Gezond eten: eet gevarieerd en vermijd suikers. Zorg ervoor dat je darmen meer moeite moeten doen om het voedsel te verteren. Kies daarom voor voedsel met een lage glycemische index.

Eet voldoende: sla geen maaltijden over en eet niet te weinig. Wanner je te weinig eet en dus te weinig calorieën binnenkrijgt gaat je lichaam in ‘spaarstand’ en haalt het energie uit je spiermassa. Hierdoor verkleint je spiermassa en vertraagt je stofwisseling.

Sla geen ontbijt over: Wanneer je wakker wordt heeft je lichaam zo een 10 uur geen eten gehad. Je lichaam heeft energie nodig! Wanneer je je ontbijt overslaat gaat je lichaam in spaarstand en vertraagt je stofwisseling.

Drink water: Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Begin de dag met een groot glas water en blijf de hele dag door water drinken.

Slaap voldoende: Te weinig slaap of vermoeidheid kan je stofwisseling vertragen. Het tast de verwerking van onder anderen koolhydraten aan met als gevolg moeheid en honger.

 

 

 

 

 

Gerelateerde berichten