Kiemgroenten; gezond en lekker + hoe voeg je ze toe?

Wat zijn kiemgroente?

Kiemgroente is de jonge versie van de groenten. Kiemgroente (ook wel spruitgroente genoemd) is groente die als kiemplantje wordt geoogst en gegeten. Bekende soorten zijn tuinkers, broccolikiemen, rode kool kiemen, alfalfa en taugé, maar er zijn nog veel meer soorten.

Waarom zijn kiemgroente gezond?

Kiemgroente zijn een goede bron van eiwitten en vezels, en zitten vol met vitamine C, A en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.

Daarnaast bevatten kiemgroente grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en celweefsel beschadigen en het verouderingsproces versnellen.

Ook zorgen kiemgroente voor een toename van onder anderen enzymen. Enzymen zijn nodig voor alle werkende processen in je lichaam, zoals ademen. Kiemgroente bevatten veel meer enzymen dan andere groenten, soms wel tot 100 keer zoveel!

Daarnaast ondersteunen kiemgroente de spijsvertering en versterken ze het immuunsysteem. Het kiemproces zorgt ervoor dat de zaadjes worden voor verteerd, waardoor de vertering en de opname van voedingstoffen in je lichaam worden vergemakkelijkt.

Hoe voeg je kiemgroente toe aan je maaltijd? 

Kiemgroente zijn gezond en lekker in warme gerechte en een frisse toevoeging als garnering.

  • Voeg kiemgroente toe aan je salade
  • Voeg kiemgroente toe in een wrap
  • Wok kiemgroente mee met de groente in een wokgerecht
  • Voeg wat kiemgroente toe op je boterham of cracker
  • Voeg kiemgroente toe in een smoothie

kiemgroenten

 

Gerelateerde berichten