Vezels! Waarom en in welke producten zijn ze te vinden?

Voedingsvezels zijn complexe koolhydraten die enkel voorkomen in plantaardig voedsel. Uit onderzoek van het Nederlandse voedselconsumptiepeiling blijk dat wij te weinig vezels binnen krijgen. Dagelijks wordt een hoeveelheid van 28-35 (afhankelijk van geslacht) gram vezels aanbevolen. 90% haalt deze aanbevolen hoeveelheid niet.

Een te kort aan voedingsvezels kan darmproblemen veroorzaken, zoals een trage stoelgang of obstipatie.

Waarom zijn vezels zo goed voor ons?

Vezels zijn ten eerste belangrijk voor de werking van onze darmen. Vezels worden niet verteerd door je darmen, maar nemen vocht op uit de darmen. Dit zorgt voor een goede spijsvertering en een goede ontlasting. Vezels vertragen het voedseltransport door de darmen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt. Vezels geven hierdoor voor een langere tijd energie. Uiteindelijk verlaten vezels het lichaam via de ontlasting.

Daarnaast zorgen vezels voor een vol en verzadigt gevoel, waardoor je langere tijd geen trek hebt. Begin je dag daarom met vezels zoals havermout of een groene smoothie, en voeg vezels toe aan je lunch zoals een salade met gezonde hele granen. Zo voorzie je jouw lichaam van genoeg energie gedurende de dag.

Deze gezonde producten zitten vol vezels:

Voedingsvezels zijn alleen te vinden in plantaardige voedingsmiddelen en niet in dierlijke voedingsmiddelen. Denk aan groente, fruit, peulvruchten, volkoren (onbewerkte) granen, noten en zaden

 • Gezonde hele granen
  Quinoa, amarant, gerst, boekweit, kamut, feekeh, zilvervliesrijst, bruine rijst, volkoren spelt- of quinoapsta, volkoren brood
 • Havermout en havervlokken
 • Peulvruchten en bonen
  Alle soorten bonen en peulvruchten
 • Groenten (rauw) en fruit.
  Eet zoveel mogelijk met schil, daar zitten namelijk de meeste vezels in
 • Noten en zaden
  Ongebrande en ongezouten noten, chiazaad, lijnzaad 
 • Zemelen

Bij vezelrijke producten is het belangrijk om veel water te drinken. Vezels hebben vocht nodig om op te kunnen zwellen. Wanneer je onvoldoende drinkt bij vezelrijk voeding kunnen de vezels averechts gaan werken en zorgen voor een opgeblazen gevoel en verstopping in de darmen. Start je dag met twee grote glazen water en blijf de hele dag door water en (kruiden)thee drinken.

Noten

salade

11327161_386262581563285_1347976921_n

Gerelateerde berichten