Let’s talk about: onze spijsvertering + tips

Je darmen weerspiegelen je gezondheid

Onze darmen. Niet echt een onderwerp waar we het graag over hebben, maar wel een heel belangrijk onderwerp! Je darmen zijn namelijk erg belangrijk voor je algehele gezondheid. De conditie van je darmen weerspiegelt hoe jij je voelt. Je kunt je darmen zien als het motortje van ons lichaam.

Voor een goede spijsvertering en een goede regelmatige stoelgang moet je darmflora goed in balans zijn. Onze darmen zorgen er namelijk voor dat voeding wordt verteerd, voedingstoffen worden opgenomen en dat restanten in de vorm van ontlasting je lichaam weer verlaten. Maar ook het grootste gedeelte van onze weerstand en immuunsysteem zit in de darmen. Het is daarom erg belangrijk om de conditie van je darmen gezond te houden.

Het hebben van een slechte spijsvertering kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, misselijkheid, verstopping of diarree. Deze klachten kunnen je dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden en hebben veel effect op je energieniveau.

Wist je dat
Een kwart van de Nederlanders last heeft van zijn spijsvertering? Dit blijkt uit het spijsverteringsonderzoek van Zespri. Een kwart! Ik schok hier echt van. En 25% van deze groep maakt zich er ook nog eens zorgen over. Zoveel mensen die last hebben van een slechte spijsvertering, maar je hoort er bijna nooit iemand over. Niet echt een onderwerp dat we graag met elkaar bespreken, toch? Over het hebben van een opgeblazen gevoel, buikpijn of over dat we moeilijk, te weinig of juist veel te vaak naar de wc gaan? Dat doen we niet zo snel. Eigenlijk heel raar toch, nu je weet dat dit veel voorkomende klachten zijn en je niet de enige bent die hier dagelijks last van heeft? Tijd om dit taboe te verbreken en onze spijsvertering bespreekbaar te maken! Want met de juiste informatie en tips is hier zeker wat aan te doen.

Mijn verhaal

Mijn interesse in gezonde en natuurlijk voeding is niet zomaar ergens vandaan gekomen. De reden dat ik mij in gezonde voeding ben gaan verdiepen kwam door mijn eeuwige darmklachten, ook wel ‘luie darmen’ of prikkelbare darmen genoemd. Een opgezette buik na het eten, buikpijn en obstipatie. Deze klachten hadden een groot effect op mijn gezondheid, elke dag weer. Ik had niet alleen last van mijn buik, maar voelde me ook moe, had hoofdpijn, was misselijk en voelde mij gewoon totaal niet fit.

Ik raakte aan deze klachten gewend en probeerde hiermee te dealen. Op een gegeven moment was ik er zo klaar mee. Ik wilde mij weer goed en fit voelen! Ik ging mij verdiepen in gezonde voeding en legde vooral de aandacht op mijn darmen en spijsvertering. Door veel te experimenteren en te lezen kwam ik erachter voor welke producten ik gevoelig ben en welke producten goed zijn voor mijn darmen. Zo merkte ik dat onder andere witte meelproducten, zuivelproducten (melk,softijs en gesmolten kaas is echt een no go) en suiker mijn spijsvertering behoorlijk in de weg stonden. na het eten van deze producten kwam het voor dat ik een paar dagen rondliep met een opgezette buik, buikpijn en niet naar de wc kon. Geloof mij, hier kun je je heel beroerd door voelen.

Tot mijn grote verbazing verdwenen mijn klachten door deze producten weg te laten en/of te vervangen, en voelde ik mij voor het eerst weer eens goed. Zeg maar gerust, geweldig! Ik heb een veel betere weerstand, slaap beter, heb geen after diner dips meer en ook die opgezette buik verdween eindelijk. Maar het belangrijkste, ik heb gewoon zoveel meer energie!

Tips voor een goede spijsvertering

Eet zoveel mogelijk producten die makkelijk te verteren zijn voor je darmen (plantaardige voeding) en vermijd zware producten die je darmen moeilijk kan verteren (dierlijke voeding).

  • Eet vezels! Uit het spijsverteringsonderzoek van Zespri komt naar voren dat nog geen 10% aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels komt. Vezels worden niet verteerd in je lichaam, maar ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Vezels vind je onder anderen in groente, fruit, gezonde granen, bonen en peulvruchten en noten en zaden.
  • Ontbijt! Van een voedzaam ontbijt komt je spijsvertering in de ochtend meteen goed op gang, oftewel, het zet je darmen aan het werk. Ontbijt bijvoorbeeld met drie stuks fruit of een groene smoothie. Fruit en groente zijn het makkelijks te verteren voor je darmen. In het bijzonder kiwi’s, omdat kiwi’s hoog gehalte oplosbare vezels bevat. Deze vezels zorgen voor een zachte ontlasting.
  • Begin de dag met een slowjuice sapje. Mijn darmen worden altijd heel blij van dit pre-ontbijtje. Slowjuice sappen bevatten geen pulp, hierdoor gaan de vitaminen en mineralen rechtstreeks naar je darmen.
  • Eet zo puur mogelijk. Geen zakjes en pakjes vol e-nummers, maar voeding dat rechtstreeks uit de natuur komt. Deze producten zijn onbewerkt en voeden ons lichaam. Je lichaam kan deze pure producten veel beter verteren dan bewerkte producten.
  • Vermijd dranken met koolzuur. Deze zorgen voor een opgeblazen gevoel en kunnen buikpijn veroorzaken.
  • Bij veel mensen reageren de darmen heftig op zuivelproducten en te vet eten. Na een glas melk, melkchocolade, softijs, (gesmolten) kaas of producten die veel room bevatten, krijg ik meteen een opgezette buik en erg buikpijn. Kies vaker voor plantaardige voeding en vervangers.
  • Drink na het opstaan twee grote glazen water. Zo kan je lichaam al je afvalstoffen van de nacht afvoeren. Een glas water zet daarnaast je spijsvertering in werking. Drink de gehele dag genoeg water en (kruiden)thee. Ik neem altijd een verse gember/citroen thee wanneer ik last heb van mijn buik. Hier worden mijn darmen weer rustig van.
  • Beweeg! Dit brengt je spijsvertering op gang en helpt tegen een opgezette buik. Maak bijvoorbeeld een wandeling na de lunch of het avondeten.
  • Neem de tijd om rustig te eten en goed te kauwen, dit zorgt ervoor dat voedsel beter verteerd.
  • Maak juiste voedselcombinaties. Door verschillende voedingsgroepen (koolhydraten, eiwitten en vetten) tegelijkertijd te eten, kunnen er probleem ontstaan tijdens de spijsvertering. Groente en fruit verteren het snelst, terwijl eiwitten daar langer de tijd voor nodig hebben. En een stuk vlees doet er zelfs vier uur over om te verteren. Eet daarom óf groente met eiwitten, óf groenten met koolhydraten, maar combineer geen eiwitten en koolhydraten in één maaltijd. Bij mij helpt dit heel erg goed.

Deel jouw spijsvertering verhaal!

Nu ben ik heel benieuwd naar jouw verhaal. Hoe vaak heb jij last van een opgeblazen gevoel, buikpijn en onregelmatige stoelgang? Behoor jij tussen die kwart Nederlanders die regelmatig of zelfs chronisch last heeft van een slechte spijsvertering? En vind je ook dat we het taboe van praten over onze spijsvertering moeten verbreken? Maak samen met mij het onderwerp spijsvertering bespreekbaar! Deel jouw verhaal en tips met anderen onder dit artikel of op social media en gebruik daarbij de hashtag #mijnspijsvertering.

IMG_44851

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zespri. Lees de disclaimer.