7 voedingsmiddelen die een opgezette buik/obstipatie kunnen veroorzaken

De een heeft er vaker last van dan de ander, maar we hebben het vast allemaal wel eens meegemaakt. Een opgezette buik en obstipatie. Obstipatie (verstopping); een onderwerp waar je misschien niet uitgebreid over praat of liever helemaal vermijd. Maar wèl heel vervelend wanneer je hier last van hebt.

Bij mij staan de darmen centraal in mijn gezonde levensstijl en doe ik er alles aan om ze in een goede conditie te houden. Over dit onderwerp praat ik zelfs graag, haha. Het is de natuur, nietwaar? En geloof mij dat het heel vervelend is wanneer je darmen niet goed hun werk doen. Je kunt je hier behoorlijk beroerd door voelen. Zorg daarom goed voor je darmen.

Vooral wanneer je last hebt van PDS (hallo) komt een opgezette buik en obstipatie regelmatig voor. Soms heb ik geen idee wat de oorzaak is geweest. Dan denk ik ‘goed’ gegeten te hebben en zit ik tóch ineens met een dikke buik, een uitstekende darm, buikpijn en kan het zo gebeuren dat je 3 dagen (of langer) niet naar de wc kunt. Maar van deze 7 voedingsmiddelen weet ik zéker dat het de oorzaak is.

Niet alleen voor mij zijn deze voedingsmiddelen vaak de oorzaak, ook voor veel andere. Last van een opgezette buik en obstipatie? Vermijd dan in ieder geval deze producten.

7 voedingsmiddelen die een opgezette buik/obstipatie kunnen veroorzaken

1. witte tarwe

Witte deegproducten zoals witte pasta, wit brood of witte rijst zijn vaak een blok op de maag. Deze producten zij bewerkt en bevatten bijna geen vezels en zijn voor de darmen lastig om te verwerken. Vezels stimuleren de darmbeweging en zijn nodig voor een gezonde spijsvertering en stoelgang.

Ook zorgen ze vaak voor een after diner dip. Kies daarom altijd voor volkoren granen.

2. onrijpe bananen

Terwijl rijpe bananen je darmen juist blij maken (vol oplosbare vezels), zorgen onrijpe bananen voor verstopping en/of gassen. Rijpe, groene bananen bevatten veel onverteerbaar zetmeel. Deze bananen zijn moeilijker te verteren voor je darmen. Tijdens het verteren van onrijpe bananen komen gassen vrij die zorgen voor buikpijn en winderigheid.

Het is trouwens een eeuwige discussie of rijpe bananen nu wel of niet stoppend werken, maar bij mij geven onrijpe, groene bananen altijd klachten. Ik vind ze trouwens ook helemaal niet lekker.

3. suiker/geraffineerde producten

Veel producten die we eten zijn geraffineerd, oftewel flink bewerkt in de fabriek. Ze bevatten hierdoor bijna geen voedingstoffen en vezels, en zitten vol met suiker. Denk aan witte deegproducten, gebak, chocola, koekjes, snoepjes, chips etc.

Geraffineerde producten kunnen het de darmen aardig lastig maken. Daarnaast zorgen ze vaak ook voor hoofdpijn.

4. zuivel

Voor veel mensen leidt het eten van zuivel tot obstipatie. Yoghurt, zuiveldrankjes, melk, gesmolten kaas… bij mij geven deze producten altijd garantie op klachten. Niet alleen darmklachten, ook word ik misselijk en kortademig van het eten van zuivel.

5. gefrituurd voedsel

Het eten van gefrituurd voedsel is een aanslag op je darmen. Dit soort eten is erg zwaar en lastig om te verteren. Net als (rood) vlees trouwens.

6. alcohol

Overmatig alcoholgebruik kan een negatieve invloed hebben op de spijsvertering. Alcohol zorgt voor uitdroging en kan daarom obstipatie veroorzaken.

7. dranken met koolzuur

Het snel en veel drinken van dranken met koolzuur kan zorgen voor een opgeblazen gevoel. Vooral bij mensen met PDS. Deze bubbels zorgen voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat leidt tot een opgezette buik en obstipatie.

Geen last van PDS? Ook dan moet je uitkijken voor dranken met koolzuur. Suiker in deze dranken is namelijk vaak de boosdoener.

Andere oorzaken

Ook andere oorzaken die niets met voeding te maken hebben kunnen een opgezette buik en obstipatie veroorzaken, zoals stress, reizen, onvoldoende beweging en medicijnen.

Heb jij vaak last van obstipatie en waar komt dit meestal door? Ik ben benieuwd!