Zorg goed voor je darmen

Je darmen en darmflora zijn erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Voor een goede spijsvertering en stoelgang moet je darmflora goed in balans zijn. Ook helpt een goede darmflora om het aantal slechte bacteriën te verminderen.

Onze darmen zorgen ervoor dat voeding wordt verteerd, dat voedingstoffen worden opgenomen en dat restanten als ontlasting je lichaam weer verlaten. Maar ook het grootste gedeelte van onze weerstand en immuunsysteem zit in de darmen. Het is daarom erg belangrijk om de conditie van je darmen gezond te houden. De conditie van je darmen weerspiegelt hoe jij je voelt. Je kunt je darmen zien als het motortje van ons lichaam.

Darmen die niet in een goede conditie zijn kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn winderigheid, misselijkheid, verstopping of diarree.

De conditie van je darmen weerspiegelt hoe jij je voelt.

Tips om je darmen gezond te houden

| Beweeg!
Zorg voor veel lichaamsbeweging. Probeer dagelijks een half uur te wandelen of te fietsen. Dit kan verstopping (obstipatie) voorkomen of verhelpen.

Neem een goed ontbijt
Begin de dag met een stevig ontbijt. Een ontbijt is noodzakelijk voor een goede darmwerking. Neem daarnaast voldoende tijd om rustig te eten en kauw goed op je eten. Dit voorkomt gasvorming.

| Sla geen maaltijd over
Onregelmatig eten of maaltijden overslaan verstoort de regelmaat en kan klachten verergeren. Neem voldoende tijd om rustig te eten en goed te kauwen.

| Eet vezelrijke voeding
Vezels worden niet verteerd in je lichaam, maar ze verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen vezels vocht op. Dit heeft een gunstige werking op de stoelgang. Vezels zitten onder anderen in groente, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst, volkorenproducten, havermout, noten en lijnzaad.

| Matig met witte deegproducten
Zoals witte pasta, witte rijst, wit brood etc. Deze bevatten veel suiker, tarwe en gluten en kunnen verstopping veroorzaken in je darmen.

| Drink voldoende water 
Begin de dag met twee grote glazen water. Drink gedurende de dag nog 1,5 liter water. Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Vooral wanneer je meer vezels gaat eten is het belangrijk om voldoende water te drinken, anders kunnen de vezels een averechtse werking hebben en verstopping veroorzaken.

| Matig met koolzuurhoudende dranken
Koolzuurhoudende dranken zorgen voor een opgeblazen gevoel.

| Ook melkproducten, koffie, suiker en vet kunnen bijdragen aan klachten.

Darmflora is een verzamelnaam voor alle goede en slechte bacteriën, gisten en schimmels die in onze darmen leven.

 

Boekentip
De mooie voedselmachine – Giulia Enders

Het boek De mooie voedselmachine laat zien hoe je goed voor je darmen kunt zorgen en welke invloed je darmen hebben op je leven. Zo blijk dat een verkeerde balans in je darmflora kan samenhangen met overgewicht, depressie, alzheimer en allergieën

Het boek is vrolijk, informatief en staat vol met feitjes en fabels, grapjes en wetenschappelijke inzichten. Echt een aanrader!

demooievoedselmachine

 

Gerelateerde berichten