Meer groenten en minder vlees + 10 tips

Uit onderzoek van de overheid over de eetgewoontes van Nederlanders is gebleken dat we teveel vlees eten en nog steeds te weinig groenten. Teveel vlees eten is niet alleen slecht voor onze gezondheid, het is ook belastend voor het milieu.

Daarnaast eten we niet alleen teveel vlees, we eten nog steeds te weinig groente en fruit. Maar liefst 9 van de 10 mensen komt niet aan de dagelijkse hoeveelheid en heeft moeite met het variëren van groenten.

Minder vlees, meer groente, goed voor de gezondheid!

De reden dat ik vegetariër ben, heeft te maken met zowel het milieu, de dieren en mijn gezondheid. Natuurlijk hoef jij niet meteen vegetariër te worden, maar iets minder vlees (1x in de week een vegetarische dag) kan al erg veel verschil maken.

Minder vlees

Vlees kan prima in een gezond eetpatroon, maar bedenk wel -zoals met zoveel dingen- eet het met mate. Ga je wel voor vlees? Kies dan bewust en ga voor een kwalitatief stuk (biologisch) gevogelte/vlees en neem met voorkeur een kip of roodvlees. Deze zijn een stuk magerder en gezonder dan varkensvlees. Ook veel lekkerder!

Meer groenten!

Dat groenten heel gezond zijn weten we natuurlijk allemaal. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels, waardoor ze een vol gevoel geven.

Uit het onderzoek is gebleken dat we vaak de ‘bekende groenten’ pakken in de supermarkt en het lastig vinden om te variëren. Het eten van dezelfde groenten wordt natuurlijk snel saai, daarom is variatie heel belangrijk. Ook omdat er niet een soort groente is die in alle voedingstoffen kan voorzien.

Het is duidelijk dat het eten van minder vlees en meer groente belangrijk is, maar hoe doe je dat? Lees hieronder mijn persoonlijke tips!

10 tips om minder vlees te eten en meer groenten

  1. Vervang vlees voor peulvruchten

Peulvruchten (bonen, kikkererwten en linzen) zijn een goede vervanger voor de dagen dat je geen vlees eet. Ze zitten namelijk vol met planteneiwitten en vezels. Daarnaast geven ze snel een verzadigd gevoel.

  1. Voeg noten, pitten en zaden toe aan je maaltijd

Noten, pitten en zaden zijn een goede vervanger voor vlees. Ze bevatten veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en veel vezels. Lekker door de yoghurt, door een salade, of door gerechten als curries. Maar ook heerlijk als tussendoortje of gewoon uit de hand.

  1. Maak zelf vleesvervangers

Mis je voor je gevoel toch een stukje vlees op je bord? Maak dan zelf vleesvervangers zoals groenteballetjes, burgers of falafel. Geloof me, je hebt niet eens door dat je geen vlees eet!

  1. Kies vaker voor tofu en tempeh

Wel eens gehoord van tofu en tempeh? Tofu en tempeh zijn geheel plantaardig en worden gemaakt van sojabonen. Ze worden veel gebruikt als ‘vleesvervangers’ door het hoge gehalte aan eiwitten in beide producten.

Beide producten zijn makkelijk om te bereiden en passen in bijna ieder gerecht. Ze smaken van zichzelf heel neutraal, maar nemen makkelijk de smaak van andere ingrediënten over. Hierdoor kun je tofu en tempeh heel lekker op smaak brengen door goed te kruiden en/of te marineren.

  1. Laat groenten de hoofdrol spelen

Bedenk bij het samenstellen van je maaltijd niet wat voor vlees je gaat eten die avond, maar welke soort groente het gaat worden en geef deze extra aandacht bij de bereiding.

  1. Bereid groenten op verschillende manieren

Gekookte groenten zijn misschien wat saai, maar wat dacht je van gegrilde groenten uit de oven, gevulde groenten, gewokte groenten of frietjes gemaakt van groenten.

  1. Verwerk groenten in meerdere maaltijden

Probeer groenten te verwerken in iedere maaltijd en niet alleen bij het diner. Begin de dag eens met een groente smoothie, eet een salade bij de lunch of gooi wat groenten op je boterham. Of maak soep van overgebleven groenten, zo heb je een portie groenten binnen en gooi je niets weg.

  1. Vul op z’n minst de helft van je bord met groenten

Misschien wel de makkelijkste tip, verander de samenstelling op je bord. Vul de helft van je bord met groenten, een kwart met granen en een kwart met voeding waar vezels en vetten inzitten, zoals peulvruchten, noten en avocado.

  1. Varieer met groenten

Altijd dezelfde groenten is natuurlijk niet zo spannend, maar er is zoveel meer! Loop voorbij de standaard groenten die je normaal pakt in de supermarkt en ontdek eens nieuwe soorten. Wat dacht je van zoete aardappel, pompoen, gekleurde wortels of knolselderij? Allemaal heel smaakvol, voedzaam en een keer wat anders. Zo wordt het eten van groente nooit saai!

  1. Neem groenten als tussendoortje

Tussendoortjes, wie houdt hier niet van? Ik kan sommige dagen de hele dag door wel snacken. Kies vaker voor groenten als tussendoortje, zoals tomaatjes, paprika of wortels. Vind je ze saai om los te eten? Dip ze dan lekker in de humus of andere gezonde spreads.

 

Groenemaandag Hello Fresh

 

Gerelateerde berichten