Miso aubergine met sesam en bulgur

miso aubergine

[print_link]
Gegrilde miso aubergine, heerlijke zachte malse aubergines met de smaak van miso en sesam. De aubergines zien er mooi uit op tafel, hebben veel smaak en zijn simpel om thuis te maken. Lekker met bijvoorbeeld noedels, quinoa of bulgur. Voeg er knapperige groenten aan toe en je hebt een heerlijk gezond en plantaardig gerecht op je bord. Of serveer ze bij een Aziatische salade.

Wat is miso pasta?

Naast miso aubergines kun je miso voor nog veel meer gerechten gebruiken. Miso pasta is namelijk de ideale basis voor sauzen en marinades. Misschien ken je de bekende Miso soep wel? En miso pasta is helemaal plantaardig!

Miso is een op natuurlijke wijze gefermenteerd mengsel van sojabonen, zout en soms granen. Het smaakt een beetje naar een zoutige, dikke sojasaus. In japan wordt miso onder de extra smaak umami geplaatst. De smaak is lastig te omschrijven, maar ik vind miso echt heerlijk!

Het heeft best een heftige of ‘harde’ smaak. Miso pasta moet daarom ook echt als smaakmaker worden gebruik, bijvoorbeeld om aubergines of tofu licht mee te marineren.

Recept miso aubergine met sesam en bulgur

Naast miso pasta hoort er officieel mini (rijstazijn), sake en suiker in de marinade. Omdat ik meestal niet de hele Aziatische toko in mijn keuzekastje heb staan, gebruik ik gewoon rijstazijn en suiker.

Omdat de smaak van miso erg aanwezig is, is het lekker om de rest van het gerecht basic te houden. Ik koos voor bulgur met frisse tomaat en lente ui, en knapperige bimi. Een perfecte combinatie. En o ja, vergeet de sesam niet, dit is zo lekker met de smaak van miso en aubergine.

Dit heb je nodig (2 á 3 personen)

sesamolie
snuf zout
2 aubergines
2 eetlepels miso pasta
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel suiker
100 gram bulgur (meer of minder naar behoefte)
3 trostomaten
3 stengels lente ui
1 eetlepel sesamzaad

Groentetip: broccoli of bimi

Zo maak je het

Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Wanneer de aubergines erg dik zijn, kun je ze nogmaals in de lengte doormidden snijden, zodat je 4 dikke plakken hebt. Garneer de aubergines met een snuf zou en laat ze 10 minuten liggen.

Verhit een grillpan met een beetje sesamolie. Grill de aubergines in ongeveer 6 minuten om en om tot dat er goede grillstrepen te zien zijn. Ze hoeven niet helemaal gaar te zijn.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Meng de miso pasta, rijstazijn en suiker in een pannetje. Breng langzaam aan de kook en laat 5 minuten zachtjes verwarmen/koken, zodat de saus een beetje kan indikken. Blijf ondertussen roeren met een garde, zodat de miso niet aanbrandt.

Leg de gegrilde aubergines op een bakplaat met bakpapier en smeer deze met een kwastje aan één kant in met de miso. Smeer ze niet te dik in, dan kan de smaak van miso te heftig worden. Garneer met sesamzaad.

Bedek de aubergines met een stuk folie en bak 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder de folie en bak de aubergines nog 15 minuten in de oven.

Kook ondertussen de bulgur in 12 minuten gaar (eventueel in een klein beetje bouillon). Giet af en zet deze apart. Kook ondertussen ook de groente kort en knapperig. Snijd de bosui in ringen en de tomaat in kleine blokjes. Meng de lente ui en tomaat door de bulgur.

Schep de bulgur en groente op de borden en leg hier de gegrilde miso aubergines bovenop. Garneer eventueel met koriander en nog een beetje sesamzaadjes.

Miso aubergine sesam

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.