Superfood uitgelicht | Rauwe cacao

Cacao kennen we allemaal als natuurlijk grondstof van chocolade. Cacaobonen groeien in een grote ovale vrucht van een fruitsoort die stamt uit het oerwoud van Zuid- en Midden-Amerika. De hele cacaoboon en cacaonibs zijn krachtige ingrediënten. Door verhitting wordt cacaoboter vrijgemaakt uit de cacaoboon; wat overblijft wordt vermalen tot cacaopoeder.

Werkzame stoffen
– bevat de mineralen zink, ijzer, chroom, koper, mangaan, magnesium en zwavel in grote hoeveelheden
– bevat de vitamines A, B1, B2, C, D, E en P
– bevat omega 6-vetzuren
– door magnesium beschermt cacao ons tegen hart- en vaatziektes, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en botontkalking
– door magnesium verhoogt cacao onze hersenactiviteit, verbetert het onze bloedcirculatie, ontspant het de spieren en bestrijd het stress
– cacao is een antioxidantbescherming
– brengt de bloedsuikerspiegel in balans (door chroom)
– wekt licht antidepressivum en verbeterd humeur

Hoe pas je cacao toe?
Cacaopoeder of cacaonibs kun je toevoegen aan je smoothie, dranken of yoghurt. Cacao kan verhit worden, maar bij verhitting gaan de goede voedingstoffen verloren. Eet cacao in de vorm van een chocoladereep gemaakt van rauwe cacao. Dit is gezonder dan ‘gewone’ chocoladerepen, omdat er geen geraffineerde suiker in verwerkt is.
c46_pacari_cacao_nibs

 

Gerelateerde berichten