Van deze producten worden je darmen niet blij (en van deze wel)!

Onze darmen en spijsvertering: niet een heel sexy onderwerp, maar wel een belangrijke wanneer het gaat om je gezondheid en lekker in je vel zitten. De conditie van je darmen weerspiegelt namelijk hoe jij je voelt. Des te belangrijker om er goed voor te zorgen.

Wat doen onze darmen precies?

Je kunt je darmen zien als het motortje van je lichaam. Je darmen zorgen ervoor dat voeding wordt verteerd, dat voedingsstoffen worden opgenomen en afvalstoffen netjes je lichaam verlaten. Maar ook het grootste gedeelte van onze weerstand en immuunsysteem zit op deze plek. Het is daarom belangrijk dat je darmen goed functioneren.

Van deze producten worden je darmen niet blij

Producten die zwaar op de maag vallen (vaak flink bewerkte producten) zijn lastig te verteren. Je darmen hebben moeite met het afbreken en opnemen van voedingsstoffen uit deze producten. Ze kunnen daarmee het verteringsproces flink in de war schoppen. En geloof mij, daar kun je je heel beroerd door voelen of zelfs echt ziek.

Van welke producten je darmen meestal niet zo blij worden? Producten met (veel) room, veel suiker, grote hoeveelheden lactose, vlees, schimmel- en gisthoudende voedingsmiddelen en wellicht de grootste boosdoener; gesmolten kaas.

Gerechten met deze producten kunnen als ‘een steen op je maag voelen’. Wist je trouwens dat je darmen voor het verteren van vlees en kaas wel 4 uur nodig heeft?

Klachten

Deze moeizame vertering kan aardig wat klachten opleveren. Denk aan een opgeblazen gevoel, buikpijn, lusteloosheid, winderigheid, misselijkheid, verstopping of diarree.

Het is niet zo dat je deze producten helemaal niet meer kunt eten, maar eet ze wel met mate en in kleine hoeveelheden. Heb je al regelmatig last van je darmen en spijsvertering? Probeer bovenstaande producten dan zoveel mogelijk te vermijden.

Waar worden je darmen wél blij van?

Van welke producten je darmen wel blij worden? Je houdt de conditie van je darmen gezond door te kiezen voor producten die makkelijk te verteren zijn. Lichte, onbewerkte voeding die vezelrijk en het liefst zoveel mogelijk plantaardig is.

Denk aan groene smoothies, groente, fruit, salades (vooral bladgroente), soepjes en gezonde granen en zaden. Maar ook gefermenteerde producten zijn goed voor je spijsvertering, omdat deze vol met probiotica (goede bacteriën) zitten.

Want als je darmen blij zijn, ben jij dat ook!

Gerechten kom/bowl