Verschillende eetpatronen; welk eetpatroon houdt wat in?

Een eetpatroon is geen dieet maar een soort leefregel. Een patroon waar je je (zoveel mogelijk) aan vasthoudt. Je hebt ongetwijfeld regelmatig termen als suikervrij, glutenvrij of vegan voorbij zien komen. Welke verschillende eetpatronen zijn er allemaal en wat houden deze precies in?

Verschillende eetpatronen

De volgende eetpatronen kom je het meest tegen en worden kort uitgelegd.

Vegetarisch

Als je vegetarisch eet ben je een vegetariër. Vegetariërs eten geen vlees, gevogelte en vis of andere producten waarvoor ze dieren slachten, bijvoorbeeld kaas van dierlijk stremsel. Vegetariërs eten wel producten die van dieren afkomst zijn, zoals zuivelproducten en eieren. Deze keuze kan gemaakt worden uit het welzijn van de dieren, het milieu, de gezondheid van de mens of natuurlijk alledrie.

Pescotariër

Naast vegetariërs heb je ook mensen die geen vlees eten, maar wel vis. Dit worden Pescotariër genoemd.

Pollotariër

Pollotariër zijn mensen die geen vlees en vis eten, maar wel gevogelte.

Flexitarisch

Als je flexitarisch eet, ben je een flexitariër. Flexitariërs eten wel vlees , gevogelte en vis, maar zij eten bewust minder vlees en vis. Zo lassen zij regelmatig ‘vleesvrije’ dagen in of zijn er flexitariers die alleen het weekend vlees eten. Een steeds groter deel van Nederland eet bewust minder vlees of doet aan ‘vleesvrije’ dagen.

Vegan

Als je een vegan (veganist) bent, eet je uitsluitend plantaardig producten. Veganisten eten dus geen vlees, gevogelte en vis, maar ook geen producten die afkomstig zijn van dieren, zoals zuivel, eieren en zelfs honing. Sommige veganisten trekken dit door naar hun hele levensstijl. Zij dragen geen kleding of gebruiken geen make-up waarbij iets van dieren is gebruikt.

De motivatie om geheel plantaardig te eten komt vaak voort uit goed zorgen voor onze aarde en dieren. Vegan betekent trouwens niet automatisch gezond. Veganisten eten dan wel geheel plantaardig, maar dit zegt bijvoorbeeld niets over suikers of vetten.

Glutenvrij

Mensen die glutenvrij eten, eten zoals de naam het al zegt, geen gluten. Dit kan doordat iemand coeliakie (intolerantie voor gluten) heeft of gevoelig is voor gluten.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in granen als tarwe, rogge en spelt. Bij Coeliakie levert het eten van gluten op korte korte termijn hevige (buik)klachten en op lange termijn ernstige beschadiging aan de darmen (gluten maken de darmvlokken kapot). Wanneer je coeliakie hebt, kan één korrel van een gluut al enorme klachten veroorzaken, zoals een opgezette buik en erge buikpijn.

Suikervrij

Wanneer je suikervrij eet, vermijd je zoveel mogelijk het eten van suiker. Sommige vermijden alleen geraffineerde suikers, andere ook alle toegevoegde suikers en er zijn zelfs mensen die alle soorten suikers vermijden, zelfs natuurlijke suikers zoals uit fruit.

Suikervrij eten wordt gedaan uit gezondheidsredenen.

Raw food

Mensen die raw eten worden raw-foodisten genoemd en eten uitsluiten voedsel dat ongekookt en onbewerkt is, of niet verhit is boven de 42 graden. Op het menu staat vooral veel groente en fruit. Over dit eetpatroon word veel gediscussieerd. Het zou absoluut niet gezond zijn, met als gevolg een mogelijk tekort aan voedingstoffen en kans op ondergewicht.

Paleo

Wanneer je Paleo eet, eet je onbewerkt voedsel uit de natuur en volgens het eetpatroon van vroeger. De oertijd, de tijd dat mensen nog jaagden en verzamelden, de tijd voor de komst van de landbouwindustrie.

Paleo aanhangers eten vooral groenten, fruit, vlees, vis, eieren en soms noten. Ze vermijden alle soorten granen. Doordat onze levensstijl en eetbehoefte nu totaal anders is dan vroeger en alle soorten granen vermeden worden, staat het Paleo eetpatroon vaak ter discussie.

Ayurveda

Ayurveda is niet alleen een eetpatroon, maar een levenswijze. Een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren door lichaam, geest en bewustzijn in balans te brengen. Deze balans is per mens verschillend en is afhankelijk van je basisenergie, ook wel dosha of constitutie genoemd.

Het eetpatroon wordt vaak vastgesteld op de levensstijl van de individu. De focus ligt op een goede spijsvertering, het goed opnemen van voedingsstoffen, het verteren van voedsel en het afvoeren van afvalstoffen.

Creëer een eigen eetpatroon dat bij jou past

Eetpatronen kunnen een houvast zijn, maar je hoeft helemaal niet voor één eetpatroon te kiezen, jezelf ergens in te delen of je streng aan een bepaald eetpatroon vasthouden. Het belangrijkste is dat jij eet op een manier dat bij jou past, bij jouw levensstijl en waar jij je goed bij voelt.

Zo ben ik zelf vegetariër, eet ik zoveel mogelijk plantaardig, suikervrij, leg ik de focus op goed werkende darmen en vermijd zoveel mogelijk witte tarwe en zuivel. Dit betekend nog niet dat ik vegan ben of geheel suikervrij eet. Uit elk eetpatroon haal ik wel iets goeds dat bij mij past en goed bij voel.

Creëer je eigen eetpatroon, waar jij je het beste bij voelt en de meeste energie van krijgt. Dit hoeft natuurlijk niet van de een op andere dag. Bij mij is het ook een zoektocht geweest om erachter te komen waar ik en mijn lichaam het meest blij van werd, wat bij mijn levensstijl past en waar ik mij het fijnst bij voel.