Zwarte bonen burgers met peper, rode ui, avocado en kiemen

vegan zwarte bonen burgers
[ print recept ]
Burgers! Wie houdt er niet van soms lekker happen in een grote burger?! Met een portie friet natuurlijk. Burgers en friet is echt comfort food en daar heb je soms gewoon zin in.

Uiteraard wel een vega(n) burger. Niet alleen omdat ik geen vlees eet in verband met het welzijn van de diertjes en het milieu, maar ook omdat ik totaal niet van vlees houd. Ik vind het echt niet lekker. Zowel de structuur als de smaak van vlees niet.

Wel houd ik van burgers! Gelukkig kun je tegenwoordig op heel veel plekken heerlijke vega(n) burgers eten van bijvoorbeeld linzen, kikkererwten of zoete aardappel. Of je maakt ze gewoon lekker zelf thuis!

Toen ik van de week ergens een zwarte bonen burger bestelde, bedacht ik ineens dat ik deze ooit heb gemaakt voor de blog. Het recept van deze zwarte bonen burgers vond ik inderdaad ergens in het archief (met hele lelijke foto’s). Een goede reden om ze meteen thuis te maken, het recept opnieuw te plaatsen, mét nieuwe foto’s.

Zwarte bonen burgers met peper, rode ui, avocado en kiemen

Deze zwarte bonen burgers hebben een Mexicaans tintje en zijn een beetje pittig. Maar vooral heel lekker! Door de burger te beleggen met avocado en tomaat, wordt het een echte Mexicaanse burger. Deze toppings zijn heerlijk in combinatie met de zwarte bonen, maar je kunt de burger natuurlijk beleggen met wat je lekker vindt

De havermout in het recept zorgt voor extra stevigheid en een bite, zodat de burgers niet uit elkaar vallen. In palats van havermout kun je ook quinoa gebruiken, maar havermout is een stuk makkelijker.

Je kunt alle ingrediënten in een keukenmachine doen en hier burgers van vormen, maar door de ui, knoflook en kruiden eerst te bakken, krijgen de burgers veel meer smaak.

De burgers kunnen zowel in de pan als de oven bereid worden, maar het lekkerste is om allebei te doen. Door de burgers eerst op hoog vuur om en om te bakken in de pan en vervolgens te garen in de oven, worden de burgers lekker knapperig.

Dit heb je nodig (4 burgers)

broodjes (ik gebruik speltbollen)
1 blik zwarte bonen (400 gram)
100 gram mais uit blik
30 gram havermout
2 teentjes knoflook
1 rode ui
half rood pepertje (of 1 tl chili vlokken)
2 tl komijn
2 tl paprikapoeder
peper en zout

Toppings
avocado
komkommer
tomaat
kiemen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de bonen en mais uitlekken en spoel schoon met water.

Snipper de ui en hak de knoflook en peper fijn. Verhit olie in een koekenpan en fruit de ui, knoflook en peper aan, samen met de komijn en paprikapoeder.

Doe de zwarte bonen, mais en het ui-knoflook-kruidenmengsel in de keukenmachine en maal grof. Het mengsel hoeft niet helemaal fijn te worden. Meng nu met een spatel (of je handen) de havermout door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout.

Vorm burgers van het mengsel. Verhit een koekenpan op hoof vuur met olie en bak de burgers 2 minuten per kant aan.

Leg de burgers nu op een rooster met bakpapier en bak de burgers nog  12 tot 15 minuten in de oven. Draai ze op de helft even om.

Snijd ondertussen de toppings in plakken. Leg de burgers op de broodjes en beleg met de toppings.

Happen maar!

vegan zwarte bonen burgers

vegan zwarte bonen burgers

vegan zwarte bonen burgers

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Gerelateerde berichten

2 reacties

    • Chantal

      Hi Michelle,

      Als ik het kan, dan kan jij het ook 😉 Je kunt heel makkelijk burgers vormen van het ‘beslag’. En doordat je ze eerst bakt in d pan en vervolgens gaart in de oven, worden ze lekker stevig.

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.