Smeuïge brownies van zwarte bonen

Brownies zwarte bonen

[ print recept ]
Een heerlijke, smeuïge chocolade brownie, een van mijn favoriete snacks of toetje. Brownies zitten vol met boter en suiker, maar een gezondere variant heb je zo gemaakt. In gezondere brownies zitten verrassende ingrediënten die de brownies lekker smeuïg maken, zoals avocado, zoete aardappel of courgette . Maar mijn favoriet zijn toch wel deze brownies gemaakt van zwarte bonen.

Brownies van zwarte bonen

Brownies van zwarte bonen? Ja! En ze zijn ongelofelijk lekker, smeuïg en ook nog eens een stuk gezonder. Gewoon proberen!

Dit heb je nodig

1 blik zwarte bonen van 400 gram (uitgelekt 265)
6 grote zachte dadels (laat deze een kwartier weken in warm water)
2 eieren
4 el cacaopoeder
3 el gesmolten kokosolie
2 el honing
2 tl wijnsteen bakpoeder
1 tl vanille extract
snuf zout
2 el cacaonibs (optioneel)
2 el kokosrasp (optioneel)

Zo maak je het
Verarm de oven op 175 graden. Laat de zwarte bonen uitlekken, spoel ze af met water en laat nogmaals goed uitlekken. Meng met een keukenmachine (of blender) de zwarte bonen samen met alle andere ingrediënten (behalve de cacaonibs en kokosrasp) tot een egaal beslag. Roer eventueel stukjes cacaonibs en kokosrasp door het beslag.

Giet het beslag in een kleine brownievorm en bak de brownie ongeveer 25 minuten in de oven. Test met een sateprikker of de brownie niet nog te nat is. Laat de brownie goed afkoelen en snijd in stukken.

Brownies zwarte bonenBrownies zwarte bonen

Brownies zwarte bonen

 

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Gerelateerde berichten

24 reacties

  1. Robin

    Ziet er lekker uit! Ik wist niet dat er zwarte bonen waren (weer wat geleerd).
    Deze moet ik ook maar eens gaan proberen! En is het trouwens met gewone dadels of met de medjoul dadels? Heb je met de medjoul ook 6 nodig?

    Groetjes Robin

    Beantwoorden
    • Feelgoodbyfood

      Hoi Robin,

      Ik heb gewone (beetje zachte) dadels gebruikt, maar Medjool dadels zijn wel de beste keus. Medjool dadels zijn we wat groter dus je zou er dan 5 kunnen proberen, maar ik denk dat het voor het eindresultaat niet heel veel uit zal maken.

      Ben benieuwd of je ze lekker vindt!

      Beantwoorden
    • Chantal | Feelgoodbyfood

      Eerlijk gezegd zou ik dat echt niet weten. Ik kijk nooit naar de calorieën, maar naar de voedingstoffen. Maar het is natuurlijk wel zo, ook al het een gezondere variant, dat je het beste bij 1 stuk brownie kunt houden 😉

      Beantwoorden
  2. hanna

    Moet je het vocht waar je de dadels in hebt geweekt in het beslag verwerken? of hoeft dat niet?

    Beantwoorden
  3. Marit

    Verarm de oen op 175 graden

    Ik heb heel hard om deze zin moeten lachen, alsof ik een sukkeltje in de oven gooi, haha 🙂

    Lekker recept, we hebben er van genoten X

    Beantwoorden
  4. Wiebke

    Heerlijk zijn ze! Ik had maar 200g zwarte bonen en heb toen een banaan toegevoegd en een handje walnoten door het beslag. Wat een verwennerij!

    Beantwoorden
  5. Ingrid

    Dit is echt een top recept! Nu twee keer gemaakt en niet gezegd dat er zwarte bonen in zaten.. ZO lekker!!
    Dit is een blijvertje… 🙂

    Beantwoorden
  6. WOD 7 juli ’16

    […] 2. Giet het beslag in een kleine brownievorm (of de helft van een normale) en bak de brownie ongeveer 25 minuten in de oven. Test met een sateprikker of de brownie niet nog te nat is. Laat de brownie goed afkoelen en snijd in stukken. Bron: FeelGoodbyFood.nl […]

    Beantwoorden
  7. Tania

    Hoi, vraagje, kan je de zwarte bonen ook door bruine bonen vervangen? Of is het dan helemaal anders?
    Bedankt!

    Beantwoorden
  8. Annemiek

    Hi, wat een lekker recept lijkt me dit! Leuk en verrassend 🙂 zou het (als bovenstaande vraag) ook met bruine bonen of kikkererwten gemaakt kunnen worden? Groetjes!

    Beantwoorden
  9. Maike

    Net gemaakt! Mijn moeder kwam op de koffie en had niks “lekkers” in huis.. wel alle ingrediënten voor deze brownies!
    Waren lekker alleen beetje droog en vielen uit elkaar, twijfelde steeds op ze al goed waren en prikker bleef “nat” dus misschien toch wat te lang in de oven… maar smaken prima en ga ze zeker nog eens maken!

    Beantwoorden
    • Chantal

      Hi Maike,

      Ja, de brownies blijven een beetje nat aan de binnenkant. Wanneer je ze uit de oven haalt en ze laat afkoelen, garen ze vanzelf nog even door en wordt de binnenkant lekker smeuïg. Niet te lang in de oven laten, omdat je denkt dat ze nog niet gaar zijn, want dan worden ze inderdaad te droog wanneer ze zijn afgekoeld. Goed om te horen dat de smaak lekker was. Liefs!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.