Ervaring 7-daagse detox

IMG_7359
Het is nu donderdagavond en ik heb net mijn laatste detox dinner op. YES, I DID IT! De 7-daagse detox van Frecious. In mijn eerdere update vertelde ik je dat de eerste drie dagen niet echt een pretje waren. Ik had bijwerken als hoofdpijn, geen energie en rillingen. Het eten en de sapjes waren heerlijk, maar ik voelde mij slap en zat totaal niet goed in mijn vel. Mijn lichaam was duidelijk aan het ontgiften..

De 7-daagse detox van Frecious
De detox van Frecious bestond uit 21 sappen, 21 shots en een voedingsschema. De sappen waren echt heerlijk. Ik houd echt van slowjuice sappen! Ik heb zelf een goede slowjuicer en maak dan ook een paar keer per week een slowjuice sapje. Wat een luxe was het om de sappen kant en klaar uit de vriezer te kunnen halen. Het zal gaan tegenvallen dat ik ze nu weer zelf moet gaan maken.

De shots zijn een ander verhaal. In de ochtend nam ik meteen nadat ik wakker werd een groot glas water en een citroen en aloë Vera shot. De aloë Vera shot had ik vaker gedronken en deze pas prima te doen, maar de citroenshot was gewoon echt niet lekker. Eigenlijk wilde ik deze vergelijking niet delen, maar heb je wel eens jus d’orange overgegeven? Nou precies zo dus. Ik had elke ochtend het idee dag ik de avond ervoor teveel jus-pissang had gedronken…

Vervolgens nam ik een sapje en een kwartier daarna mijn ontbijt. Een sapje tussen het ontbijt en de lunch, lunch, een sapje tussen lunch en het diner en het diner. Minstens een uur na het diner was het de bedoeling dat je nog een gembershot nam. Vond je deze te heftig? Dan kon je de shot mengen in een glas water. Ik heb het echt geprobeerd, meerdere keren, maar de gembershot was zo heftig, dat ik het echt niet wegkreeg. Na een paar slokjes had ik het idee dat mijn keel in de fik stond en werd ik zelfs misselijk. De gembershots heb ik dus maar gelaten voor wat het was…

Het eten bestond uit pure en lichte maaltijden, zoals groene smoothies, soepen en salades. Verder dronk ik veel water en kruidenthee. Bij de detox krijg je een lijst met welke voeding je allemaal niet en wel mag, en een voedingsschema. Je kunt je hier precies aan houden, of gebruiken als leidraad. Ik heb het schema gebruikt als goede houvast. Ik heb maaltijden uit het schema gemaakt, maaltijden net iets anders gemaakt, zelf maaltijden bedacht en voeding weggelaten. Tijdens de detox mag je bijvoorbeeld gevogelte en vis, maar omdat ik dit niet eet verving ik deze producten voor linzen en kikkererwten. Wat ik precies allemaal gegeten heb, deel ik later in een vorm van een fotodagboek.

 

De blauwdruk van Frecious detox is; geen bewerkte voeding, veel water, veel groenten en fruit, 3 juices en shots per dag, voldoende slaap en voldoende beweging

 

detox slowjuice
Hoe ging de tweede helft van de detox?

De dagen erna gingen echt een stuk beter. De vijfde dag was mijn hoofdpijn zo goed als weg, maar ik voelde me nog wel wat slapjes. De droge mond die ik de eerste dagen had was een stuk minder. Ik denk toch dat dit kwam door te weinig drinken. Wat ik nu ga zeggen is misschien een beetje onwennig en niet zo fris, maar ik het toch graag met jullie delen. Door het vele drinken moest ik ook de hele dag door naar de wc en voel mij op dat mijn plas erg stonk. Een beetje alsof je asperges hebt gegeten. Zouden dit afvalstoffen zijn door het dotoxen?

De laatste twee dagen waren echt het tegenovergestelde dan de eerste dagen. Ik sprong zo een beetje mijn bed uit, had energie en zat echt helemaal in de detox ‘flow’. Mijn behoefte aan suiker was echt een stuk minder, maar ik had wel echt zin in eten. Niet in licht en goed verteerbaar eten, maar gewoon in eten met bite! Ik had zin in een dikke plak zelfgebakken zuurdesem brood, of zelfgemaakte gezondere muffins als snack. Ik bedacht mij gister ineens dat ik al een week mijn oven niet gebruikt heb, wat volgens mij niet eerder is gebeurd. En oooh, nog steeds droomde ik over zelfgemaakte pizza gemaakt van speltbodem. Deze staat trouwens vanavond op het menu, met een glas wijn!

Ik weet eigenlijk niet of ik echt het eten miste, of dat ik de gezelligheid miste dat bij eten komt kijken. Want eten en gezelligheid gaan nou eenmaal altijd goed samen, daar weten wij nederlanders alles van. Ik miste etentjes met vrienden en een glas wijn, of lekker lunchen en koffie drinken bij fijne tentjes in de stad. De eerste dagen was ik lichamelijk niet eens in staat om ook maar een beetje sociaal te doen. Ik lag vooral in bed of op de bank mijn detox door te komen, maar de laatste dagen miste ik echt de gezelligheid, het eten en drinken en alles wat je doet denken aan het hebben van vakantie. Want ja, ik heb vakantie!

Hoe sociaal zijn in combinatie met een detox eruit ziet? Afspreken met vriendinnen, maar halverwege de dag naar huis gaan, omdat je je zo slap voelt echt geen energie hebt. In de trein zitten naast iemand die frietjes aan het eten is, zelfgemaakte salades on to go en een verse munt thee op het terras terwijl de rest aan de wijn zit (dit was echt een moeilijk moment). Nee, een detox is niet bepaald spannend.

IMG_7592

Het resultaat
Ben ik nu ontgift? Is mijn lichaam nu ‘schoon’? Ik weet het niet. Ik denk niet dat dit in een weekje kan. Maar ik voelde de eerste dagen duidelijk dat mijn lichaam aan het ontgiften was. En nu aan het einde van de detox? Ik voel mij echt goed en ik heb energie! Mijn kleding zit minder strak, mijn buik is nog nooit zo plat geweest en ik ben 2,5 kilo afgevallen (na volgende week zitten er die er zeer waarschijnlijk gewoon weer aan). Daarnaast lijkt mijn huid, die normaal best dof is, meer te stralen. Net als mijn haar. Zou dat echt door een weekje detoxen komen? Hoe dan ook, ik zit in ieder geval echt goed in mijn vel! Voelde ik mij altijd maar zo…

Hoe nu verder?
Ik vond de detox en het 100% clean eten echt een mooie en interessante ervaring (ik heb gewoon 7 dagen geen chocola gegeten! Dit is echt een record). Het voelde het goed om het te doen, aslof ik een cadeautje aan mijn lichaam gaf. Want wat zo een detox ook met zich meebrengt, is regelmaat en rust. Dat kunnen we allemaal wel eens gebruiken en daar doe je elk lichaam een plezier mee. Hoe goed ik mij ook voel aan het eind van de detox, na een week ben ik er ook wel klaar mee. Niet met het heerlijke pure eten of de sappen, maar omdat ik de balans miste. Balans tussen gezond, puur eten en genieten van minder gezonde dingen, zoals een cappuccino met amandelmelk, een zelfgemaakte pizza, een stukje chocola en alcohol. Deze balans zorgt ervoor dat het allemaal leuk en gezellig blijft.

Toch heb ik gemengde gevoelens over de komende week. Je snapt wel dat ik komende week volgeplant heb met etentjes (en wijn), feestjes, festivals, koffiedates en biertjes op het terras. Aan de ene kant heb ik dit gemist en hier heel veel zin in, aan de andere kant vind ik dit een soort van zonde.. omdat ik het gevoel heb dat ik daardoor mijn detox ‘verpest’. Ook al had ik voor de detox al een gezonde levensstijl, Ik blijf om deze reden de komende tijd net even iets meer letten op mijn voeding. Lichte, goed verteerbare maaltijden, veel groenten en fruit en zoveel mogelijk plantaardig. Het wordt morgen dus een slowjuice sapje, een detoxproof ontbijt en lunch, maar we eindigen de dag met homemade pizza en een glas wijn. Of een paar..

Wil jij ook een 3-daagse of 7-daagse detoxkuur volgen van Frecious? Bezoek dan de website voor meer informatie.

frecious detox

 

Gerelateerde berichten