Deze ingrediënten kun je beter niet eten voor het slapen gaan

s’ Avonds eten. De een eet niets meer na 20.00 uur en de ander kan niet zonder een avondsnack. Of het nou wel of niet goed is om te eten voordat je gaat slapen? Ik denk dat het vooral gaat om wát je eet.

We eten, omdat ons lichaam energie nodig heeft. Zelf ben ik daarom een voorstander van een goede (warme) lunch en een lichte avondmaaltijd. Maar dit moet jouw ritme en het werk(tijden) natuurlijk wel toelaten. Ben je juist avonds heel actief? Dan heeft je lichaam misschien juist een stevige avondmaaltijd nodig.

Ook wanneer je in de avond niet meer zo actie bent, kun je natuurlijk wel eens snacken tussen het avondeten en het moment dat je naar bed gaat. Maar let er dan wel op wat je eet.

Deze ingrediënten kun je beter niet eten voor het slapen gaan

Cafeine

In koffie zit cafeïne. De een heeft er meer last van dan de ander, maar het feit blijft dat het een oppeppend gevoel geeft en je wakker houdt. Probeer daarom geen koffie meer te drinken vanaf een uur of 17.00.

Een kopje thee s’ avonds dan? Ja, maar neem dan kruidenthee. Niet alleen in koffie, maar ook in veel theesoorten zit cafeïne. In zwarte- en groene thee bijvoorbeeld. Kruidenthee is cafeïnevrij en gezond. Of maak je eigen kruidenthee, dan zit je helemaal goed.

kruidenthee

Suiker

Eet geen snacks met suiker. Suiker laat namelijk je bloedsuikerspiegel omhoog schieten. Deze energie heb je niet meer nodig in de avond en verstoord je nachtrust.

Zwaar/vet eten

Zwaar eten (eigenlijk al het eten) waarbij het je darmen veel moeite kost om te verteren, kun je beter laten liggen. Het versnelt je stofwisseling, waardoor je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Je lichaam moet in de avond ineens hard aan het werk. Hierdoor kom je moeilijk in slaap en zorgt ervoor dat je s’ nachts vaker wakker wordt. Denk aan kazen en frituur.

Chocola

Ook in chocola zit cafeïne. Daarnaast werk chocolade stimulerend en bevat het suiker. Een stukje pure chocola na het avondeten kan prima, maar probeer geen chocola meer te eten vlak voordat je gaat slapen. Deze choco-koffie cake is dus géén goed idee, wel heel lekker! 😉

Kofie-choco cake

Alcohol

Hoe lekker een glas wijn in de avond ook is (ik weet het), probeer niet teveel alcohol te drinken vooral je gaat slapen. Je valt er misschien lekker door in slaap, maar het verstoord je diepe slaap en zorgt ervoor dat je vaak wakker wordt.

Wat kun je dan wel het beste eten voordat je gaat slapen?

Eiwitten die makkelijk te verteren zijn, zoals een bakje yoghurt en producten waar tryptofaan in zit. Tryptofaan is een aminozuur dat de aanmaak van serotonine stimuleert, een hormoon dat de slaap regelt.

Zorg er daarnaast voor dat je avondmaaltijden voldoende eiwitten/granen bevat. Deze geven voor een langere tijd een verzadigt gevoel. Hierdoor krijg je minder snel honger en zin om te snacken.

Gerelateerde berichten