Moe? Deze voedingsmiddelen geven je energie!

Kun je ’s ochtends je bed niet uitkomen en zou je midden op de dag wel even een dutje kunnen doen? En plof je na een dag werken doodmoe op de bank? Voor veel mensen herkenbaar denk ik, vooral in de wintermaanden hebben we hier last van.

Moe zijn of weinig energie hebben kan goed te maken hebben met je voeding. Door een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen of juist door het eten van ingrediënten die je energieloos laten voelen, zoals bewerkte producten en voeding met veel suiker.

Kun je wel wat energie gebruiken? Grijp dan vaker naar deze voedingsmiddelen!

Deze voedingsmiddelen geven je energie!

Volkoren koolhydraten/vitamine B

Eiwitten dienen als bouwsteen voor ons lichaam, vetten zorgen voor een reserve en bescherming en koolhydraten zorgen voor energie!

Wanneer je koolhydraten uit je voeding schrapt, kun je je erg lusteloos voelen. Zorg wel dat je de goede, voedzame koolhydraten binnenkrijgt. Je vindt deze in volkoren producten zoals volkoren pasta, soba noedels (boekweit noedels), bruine rijst, zilvervliesrijst, havermout, quinoa, zoete aardappel en bananen.

Vitamine B (vooral B12) zorgt voor de omzetting van koolhydraten naar energie in je lichaam. Je vindt vitamine B12 in dierlijke producten als vlees, vis, kwark, yoghurt en ei. Eet je plantaardig of vegetarisch? Dan is het raadzaam om vitamine B12 bij te slikken.

Zelf ben ik vegetariër en eet 80% plantaardig. Sinds ik vitamine B12 ben gaan bijslikken heb ik echt meer energie gekregen!

Ijzer

Het mineraal ijzer zorgt ook voor energie. Je vindt ijzer vooral in groene bladgroente (spinazie, boerenkool), volkoren granen, gedroogd fruit, bonen, linzen, ei en in vlees (voor de niet-vegetariers onder ons). Zorg vooral dat je deze producten samen binnenkrijg met vitamine c, want in deze combinatie wordt ijzer beter opgenomen in je lichaam.

Voedzaam ontbijt

Na een nacht slapen is je bloedsuikerspiegel (je energieniveau) laag en heeft je lichaam behoefte aan nieuwe energie om goed te kunnen functioneren. Deze nieuwe energie haalt je lichaam uit een voedzaam ontbijt.

Begin de dag daarom met voedingsmiddelen die je energie geven, zoals een smootiebowl of een kom met veel fruit, (plantaardige) yoghurt en zelfgemaakte granola. En sla het ontbijt vooral niet over!

energie voedingsmiddelen

Vitamine D

Vitamine D krijgen we alleen binnen via zonlicht en vind je niet in onze voeding, behalve in vette vis. Maar daar heb je al veganist of vegetariër niks aan 😉 Vooral in de wintermaanden is de kans op een vitamine D tekort. Gevolgen van een tekort zijn onder andere vermoeid, lusteloosheid en spierklachten. Slik deze maanden daarom een vitamine D supplement.

Drink water!

Je moe voelen en weinig water drinken hebben veel met elkaar te maken. Ons lichaam dient voldoende gehydrateerd te zijn om gezond te blijven en goed te functioneren. Te weinig water drinken kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt en vermoeid/lusteloos raakt.

Begin daarom de dag met twee glazen water op de nuchtere maag en zorg dat je gedurende de dag voldoende water drinkt.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.

Gerelateerde berichten