Moussaka van aubergine, aardappel en linzen

moussaka

[print_link]
Moussaka is een traditioneel Grieks ovengerecht, gemaakt op basis van aubergine. Het traditionele gerecht bestaat uit lagen aubergine en aardappel, een tomatensaus met kaneel en gehakt, en eindigt met een laag bechamelsaus.

Het gehakt heb ik vervangen voor linzen. Deze zijn heerlijk in combinatie met de gegrilde aubergine en tomatensaus.

Bechamelsaus wordt gemaakt van boter, melk en meel. Ik vind deze romige saus veel te machtig. Omdat ik moussaka heerlijk vind, vooral in de herfst en winter, maakte ik een gezonde en plantaardige versie.

Een plantaardige bechamelsaus? Ja! Niet alleen plantaardig, maar ook gezonder en een stuk lichter.

Moussaka van aubergine, aardappel en linzen

Deze moussaka is een heerlijk en gezond comfort gerecht! Een tomatensaus met linzen en kruiden, gegrilde aubergine, plakken aardappel en een lichtere bechamelsaus. Yum!

Dit heb je nodig (1 ovenschaal)

2 aubergines
1 grote aardappel
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
2 el tomatenpuree
1 blik linzen (400 gram)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el oregano
2 tl kaneel
peper en zout

Plantaardige bechamelsaus
4 el meel (ik gebruikte kikkererwtenmeel)
500 ml plantaardige melk
halve tl kaneel
peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappel en snijd in dunne plakken (anders worden ze niet gaar in de oven). Snijd de aubergine ook in plakken. Giet de linzen af en spoel even na met water.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een (bak of wok) pan met olie en fruit de ui, knoflook, peper en oregano twee minuten aan. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, linzen, kaneel, peper en een snuf zout toe. Verwarm op laag vuur en roer af en toe door.

Verhit ondertussen een grillpan met een klein beetje olijfolie. Leg de plakken aubergine in de pan en grill om en om totdat er grillstrepen zichtbaar zijn. Leg de gegrilde plakken aubergine apart.

Bechamelsaus
Verhit 2 el olijfolie in een steelpannetje en voeg vervolgens het meel toe. Roer met een garde het meel goed door de olie, totdat het gaat kruimelen (gaat heel snel).

Voeg nu langzaam de melk toe en blijf ondertussen goed kloppen met de garde. Zet het vuur laag en verwarm nog ongeveer 3 minuten, terwijl je ondertussen de melk opklopt. Op een gegeven moment dikt het mengsel in en krijg je een saus.

Nu gaan we de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel een derde van de saus over de bodem. Verdeel hier vervolgens de plakken aubergine en aardappel over. Herhaal dit en eindig met een laagje saus. Schenk nu de bechamelsaus over de ovenschotel.

Zet de schotel midden in de oven en bak in 25-30 minuten gaar. Laat de schotel een paar minuten afkoelen buiten de oven. Opscheppen maar!

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.