Moussaka van aubergine, aardappel en linzen

moussaka

[ print recept ]
Moussaka is een traditioneel Grieks ovengerecht, gemaakt op basis van aubergine. Het traditionele gerecht bestaat uit lagen aubergine en aardappel, een tomatensaus met kaneel en gehakt, en eindigt met een laag bechamelsaus.

Het gehakt heb ik vervangen voor linzen. Deze zijn heerlijk in combinatie met de gegrilde aubergine en tomatensaus.

Bechamelsaus wordt gemaakt van boter, melk en meel. Ik vind deze romige saus veel te machtig. Omdat ik moussaka heerlijk vind, vooral in de herfst en winter, maakte ik een gezonde en plantaardige versie.

Een plantaardige bechamelsaus? Ja! Niet alleen plantaardig, maar ook gezonder en een stuk lichter.

Moussaka van aubergine, aardappel en linzen

Deze moussaka is een heerlijk en gezond comfort gerecht! Een tomatensaus met linzen en kruiden, gegrilde aubergine, plakken aardappel en een lichtere bechamelsaus. Yum!

Dit heb je nodig (1 ovenschaal)

2 aubergines
1 grote aardappel
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
2 el tomatenpuree
1 blik linzen (400 gram)
1 ui
2 teentjes knoflook
1 el oregano
2 tl kaneel
peper en zout

Plantaardige bechamelsaus
4 el meel (ik gebruikte kikkererwtenmeel)
500 ml plantaardige melk
halve tl kaneel
peper en zout

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappel en snijd in dunne plakken (anders worden ze niet gaar in de oven). Snijd de aubergine ook in plakken. Giet de linzen af en spoel even na met water.

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een (bak of wok) pan met olie en fruit de ui, knoflook, peper en oregano twee minuten aan. Voeg de tomatenblikjes, tomatenpuree, linzen, peper en een snuf zout toe. Verwarm op laag vuur en roer af en toe door.

Verhit ondertussen een grillpan met een klein beetje olijfolie. Leg de plakken aubergine in de pan en grill om en om totdat er grillstrepen zichtbaar zijn. Leg de gegrilde plakken aubergine apart.

Bechamelsaus
Verhit 2 el olijfolie in een steelpannetje en voeg vervolgens het meel toe. Roer met een garde het meel goed door de olie, totdat het gaat kruimelen (gaat heel snel).

Voeg nu langzaam de melk toe en blijf ondertussen goed kloppen met de garde. Zet het vuur laag en verwarm nog ongeveer 3 minuten, terwijl je ondertussen de melk opklopt. Op een gegeven moment dikt het mengsel in en krijg je een saus.

Nu gaan we de moussaka opbouwen. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel een derde van de saus over de bodem. Verdeel hier vervolgens de plakken aubergine en aardappel over. Herhaal dit en eindig met een laagje saus. Schenk nu de bechamelsaus over de ovenschotel.

Zet de schotel midden in de oven en bak in 25-30 minuten gaar. Laat de schotel een paar minuten afkoelen buiten de oven. Opscheppen maar!

moussaka

moussaka

Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

6 reacties

  1. Jana

    Hoi,
    Bedankt voor dit recept (via Try Vegan). Ik heb een paar verbetersuggesties. De aardappelschijfjes moeten even worden voorgekookt en/of voorgebakken, toch? Heb ik iig wel gedaan. En 25 minuten op 180 graden vind ik te kort en te laag: ik heb de moussaka zeker 35 minuten op 200 graden gebakken, en kreeg nog geen mooie korst. Misschien kwam dat ook door de gebruikte melk (amandelmelk). De moussaka zag er daardoor minder lekker uit, maar de smaak was goed! Hoe kreeg jij de buitenkant zo goudbruin zonder boter, kaas, melk en eieren??
    De volgende keer gebruik ik andere plantaardige melk, misschien cashewmelk, voor een romiger resultaat! Tot slot: plantaardige tzatziki met (suikervrije!) vega-yoghurt smaakte er goed bij! (uitgelekte komkommer, zout, knoflook, sojayoghurt).

    Beantwoorden
    • Chantal

      Hoi Jana,

      Dankjewel voor de suggesties. Het aantal graden en tijd verschilt altijd per oven. Dus het kan goed dat de moussaka iets nodig heeft in een andere oven:) Ik gebruikte voor de vegan bechamelsaus kikkererwtenmeel en sojamelk, verder niets.

      Hopelijk heeft het lekker gesmaakt!

      Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.