Waarom ik deze producten soms wél uit een potje of pakje haal

Gezond eten betekent voor mij zoveel mogelijk puur, onbewerkt en plantaardig eten. Zelf koken, zonder pakjes en zakjes. Dit roep ik altijd heel hard en streef ik zelf dan ook zoveel mogelijk na. Inderdaad, zoveel mogelijk. Want ik zal eerlijk zijn, ook ik haal wel eens iets uit een pakje of zakje. Maar dit is dan wel altijd een bewuste keuze én de meest gezonde keuze.

Je zult mij echt nooit zien thuiskomen met een pak Knor wereldgerecht, zakje Honig of een pak ontbijtgranen vol met suiker, maar er zijn een paar producten die je af en toe prima uit een potje of pakje kunt halen.

Soms heb je gewoon geen tijd en zin om alles zelf te maken

Hoe belangrijk ik gezond en puur eten ook vind, ik vind ook dat we realistisch moeten blijven en we ons niet overal te strak aan moeten vasthouden. Zo blijft een gezonde levensstijl het leukst én houd je het het langste vol. Het is belangrijk dat je basisvoeding goed is, je zoveel mogelijk pure en plantaardige producten eet en dat je ernaar streeft om zoveel mogelijk zelf te maken.

Maar soms heb je gewoon even geen tijd om in de keuken te staan om alles zelf te maken, loopt je planning anders dan verwacht, óf heb je er gewoon even helemaal geen zin in. Heeft iedereen wel eens toch? Ik ook! Natuurlijk is zelf maken altijd beter, maar in de praktijk gewoon niet haalbaar.

Gelukkig zijn er (basis) producten die je prima af en toe uit een pakje of potje kunt halen, omdat ze zo goed als onbewerkt zijn of (bijna) net zo gezond zijn als de zelfgemaakte variant. En er zijn producten waarbij het veel ingrediënten en tijd kost om ze zelf te maken, tijd die je niet altijd hebt. Een variant uit een potje is dan een prima bewuste gezonde keuze.

Gezonde keuzes uit een potje of pakje

Currypasta

Ik ben echt gek op curry’s en eet dit zeker een keer per week. Wanneer ik tijd en zin heb ga ik langs de toko en haal ik allerlei ingrediënten en kruiden om zelf een currypasta te maken. Maar meestal gebruik ik een potje currypasta uit de supermarkt. Deze bevatten bijna geen conserveringsmiddelen en kun je dus prima gebruiken. Een heerlijke basis voor een goede curry of currysoep.

Tomatensaus/passata/tomatenpuree/tomatenblokjes

Zelf tomatensaus maken is toch wel het allerlekkerste, vooral in pasta’s. Maar ik heb altijd een voorraad passata, tomatenpuree en een blik tomatenblokjes in mijn keukenkastje staan. Ik gebruik deze producten namelijk zo vaak in zoveel verschillend gerechten. Deze producten bevatten zo goed als alleen tomaten en bijna geen toevoegingen. Daarnaast proef je in veel gerechten waarbij tomaat niet het hoofdingrediënt is helemaal niet het verschil tussen zelfgemaakt of uit blik.

quinoa curry

Peulvruchten

Kikkererwten, linzen, bonen, van al deze peulvruchten heb ik zowel een gedroogde als een variant uit blik in mijn keuken staan. Peulvruchten uit pot zijn handig wanneer je onverwachts een gerecht met peulvruchten gaat eten of weinig tijd heb. De gedroogde variant moet je namelijk eerst een paar uur weken en dan nog best lang koken.

De producten uit blik zijn niet alleen makkelijk, maar ook nog eens gezond. Vergelijk wel even de etiketten van verschillende merken en potten/blikken. De een is namelijk een stuk gezonder dan de ander. In het algemeen zijn de varianten uit een glazen pot het meest gezond.

Humus

Bijna dagelijks eet ik humus, zo gek ben ik er op! Op brood, in een wrap, bij de salade of om lekker te dippen. Soms maak ik zelf humus, soms koop ik een vers bakje humus bij de versafdeling in de supermarkt. Zo een vers bakje humus bevat namelijk amper toevoegingen, maar is wel langer houdbaar. Zelf maken is zo gedaan en heel makkelijk, maar helaas kun je deze maar heel kort bewaren.

Ik ben echt tegen voedselverspilling en wissel daarom af tussen zelf humus maken en een bakje uit een bakje.

Falafel en vega balletjes

Falafel en verschillende varianten vegetarische balletjes (groenteballetjes etc) vind ik echt heerlijk in salades, wraps of in deze humus plate. Je kunt falafel makkelijk zelf maken (groenteballetjes staan op de planning), maar soms is het ook lekker makkelijk en te overzien om deze kant en klaar te kopen.

Net als bij de humus wissel ik af tussen zelf maken en kant en klaar uit de supermarkt. Het is maar net hoeveel tijd en zin ik hierin heb. en wat voor gerecht ik maak.

hummus plate

Spelt pizzabodem

Zelf een bodem maken van speltmeel is heel lekker, maar kost wel wat tijd. Wanneer ik geen tijd of zin heb om zelf een bodem te maken, kies ik voor een verse pizzabodem van spelt uit de supermarkt of natuurwinkel.

Tacoschelpen

Tacoschelpen, ik eet ze niet vaak, maar als ik ze eet koop ik ze gewoon in de supermarkt. Deze schelpen bestaan namelijk enkel uit maismeel, water en olie! De vulling maak je natuurlijk wel zelf zonder zakje.

taco's met guacamole

Bouillon

Zelf bouillon maken vind ik gewoon gedoe. Zeker omdat ik heel vaak (groenten) bouillon gebruik. Ik koop dus altijd blokjes bouillon, maar wel zonder gist en de ‘minder zout’ variant.

Diepvriesfruit

In de vriezer ligt altijd een pakje diepvriesfruit zoals blauwe bessen. Veel ingevroren fruit zijn net zo gezond en een stuk goedkoper als de verse variant, vooral wanneer het fruit niet in het seizoen is.

Welke producten haal jij regelmatig bewust uit een potje, zakje of pakje? Ik ben heel benieuwd!

pakjes en zakjes

Gerelateerde berichten