9x heerlijke gerechten uit het Midden-Oosten

gerechten midden-oosten

Alle gerechten die uit het Midden-Oosten komen zijn zo ontzettend lekker! Samen met de Indiase keuken is dit absoluut mijn favoriete keuken. Denk aan hummus, falafel, baba ganoush, halloumi, Libanees platbrood en tabouleh salade. Ik zou deze gerechten elke dag wel kunnen eten. Niet alleen heel lekker, maar ook allemaal vegetarisch en gezond.

Ik zou nog steeds zo graag naar het Midden-Oosten willen (Libanon, Israel en zelfs Iran) om al deze heerlijke gerechten te proeven. Want ik weet zeker dat eten uit het land van herkomst altijd nog tien keer beter smaakt dan hier. Ooit…

Maar goed, wanneer je thuis van deze gerechten wilt genieten heb ik hier de recepten van mijn 9 favoriete gerechten uit het Midden-Oosten voor je!

Mijn favoriete gerechten uit het Midden-Oosten

1. Hummus!

Natuurlijk, hummus! Deze heerlijke dip, gemaakt van kikkererwten en tahin, is inmiddels bekend over de hele wereld en enorm populair. Je kunt oneindig variëren met hummus, dus saai wordt deze dip nooit!

Ook ik heb altijd (zelfgemaakte) hummus in de koelkast staan. Heerlijk om te dippen, op brood of een cracker of een bolletje hummus bij de salade.

hummus variatie

2. Tabouleh salade

Tabouleh is een gerecht uit de Libanese keuken. Het is een salade van bulgur, veel kruiden, citroen en olijfolie en wordt vooral gegeten als bijgerecht of lichte lunch.

Zelf voeg ik er altijd nog granaatappel pitjes aan toe, omdat ik dit er heerlijk bij vind smaken.

Tabouleh salade

3. Homemade falafel

Ohhh falafel, mijn all time favorite! Leuk en makkelijk om zelf te maken, maar een kant-en-klare falafel uit de supermarkt mag ook best op luie dagen.

Heerlijk in een salade of couscous, los om te dippen in een tahin sausje of in een wrap.

durum falafel harissa-tahin dressing

4. Gegrilde aubergine en halloumi met granaatappel

Een perfect bijgerecht voor een zomerse avond met vrienden in de tuin of op het balkon.

De smaak van de gegrilde aubergine en halloumi, frisse granaatappel en yoghurt met ras el hanout kruiden passen perfect bij elkaar! En het gerecht is nog makkelijk en snel gemaakt ook. 

gegrilde aubergine halloumi

5. Baba ganoush

Een heerlijke dip gemaakt van gegrilde aubergine. Eigenlijk vind ik baba ganoush nog lekkerder dan hummus. Ben je een liefhebber van aubergine? Dan moet je deze dip zeker een keer maken!

Baba ganoush aubergine dip

6. Hummus plate

Mijn eerste hummus plate at ik een aantal jaar terug in Budapest. Ik was meteen helemaal fan. Toen ik weet thuis was maakte ik meteen een eigen plate met falafel, groenten, hummus en wat Libanees brood om te dippen. Zo lekker! Hier zou ik elke dag wel mee kunnen lunchen. Vooral in de zomer maak ik deze plate vaak.

Hummus plate met falafel, kikkererwten, champignons en aubergine feelgoodbyfood

7. Halloumi salade

Mijn favoriete salade op warme zomerse dagen. Ik ben helemaal niet zo een heel erge kaasliefhebber, maar halloumi uit de grillpan… zo lekker! Vooral in combinatie met frisse granaatappel en een yoghurt sausje.

halloumi salade quinoa granaatappel

8. Labneh met za’atar en munt

Ook deze heerlijke dip gemaakt van uitgelekte yoghurt komt uit het Midden-Oosten. Leuk om zelf thuis eens te maken en heerlijk met Libanees brood en falafel.

Labneh libanese yoghurt

9. Muhammara

Jaja, ze dippen wat af in het Midden-Oosten. Muhammara is een frisse dip gemaakt van gegrilde paprika, walnoten en granaatappel. Ook weer zo ontzettend lekker met brood, op een cracker of in een wrap.

Muhammara

Ga jij een van deze recepten van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.

Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.